Hoppa till huvudinnehåll

Magnetbilder på hjul – nu kommer utrustningen till patienten utanför Åbo

Långtradare med mobil magnetkamera.
Långtradare med mobil magnetkamera. Bild: Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt magnetisk resonanstomografi,Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt,långtradare,Medicinsk undersökning

En splitterny långtradare med magnetavbildningsutrustning finns nu i Egentliga Finland. Patienterna slipper åka in till Åbo och sjukvårdsdistriktet räknar med stora besparingar.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har införskaffat en långtradare med den nyaste magnetbildtekniken. Tidigare har sjukvårdsdistriktet anlitat köptjänster.

Den nya magnetlångtradaren betjänar Åbo universitetscentralsjukhus patienter i Loimaa, Salo och Nystad. Långtradaren reserveras dessutom en dag i veckan för patienter vid Kirurgiska sjukhuset.

– Tidigare har våra patienter varit tvungna att åka till Åbo exempelvis för att få utfört magnetundersökningar av buken, berättar Riitta Rastas vid Salo sjukhus. Hon är administrativ avdelningssköterska för ansvarsområdet radiologi.

Långtradare med mobil magnetkamera.
Långtradare med mobil magnetkamera. Bild: Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt magnetisk resonanstomografi,Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt,långtradare,Medicinsk undersökning

Ibland behövs avbildningsundersökning av förlossningskanalen i slutet av graviditeten. Med den nya magnetlångtradaren är det också möjligt att undersöka hjärnan, ryggraden, lederna i armar och ben samt musklerna i nedre extremiteterna. Vissa undersökningar, bland annat av hjärtat, utförs fortfarande i Åbo.

Betalar sig tillbaka på några år

Den nyanskaffade långtradaren har tillverkats i Holland och kostade 1,5 miljoner euro. Sjukvårdsdistriktet räknar med att investeringen betalar sig snabbt tillbaka eftersom årskostnaderna för hyra och personal för den tidigare enheten varit 700 000 euro.

– Dessutom kan vi nu utföra mera avancerade undersökningar vid de närliggande sjukhusen. Vården blir bättre och patienterna slipper resa, konstaterar Roberto Blanco Sequeiros, direktör för ansvarsområdet radiologi.

Den nya långtradaren börjar besöka de närliggande sjukhusen från och med början av år 2019 och är i användning mellan klockan 7.45 och 18.00.