Hoppa till huvudinnehåll

Maria Österåker tycker att ekologisk mat måste bli billigare: "Att äta hälsosamt får inte vara en klassfråga"

Kvinna i glasögon framför julgran.
Maria Österåker. Kvinna i glasögon framför julgran. Bild: Yle/Niklas Grönholm närproducerad mat,ekologisk mat,min mat 2018

Maria Österåker är villig att spendera mera pengar på maten för att den ska vara så ren som möjlig och säger att närproducerat inte behöver vara dyrare. Däremot tycker hon att ekologiskt måste bli billigare.

Att maten är hälsosam och närproducerad är viktigare än priset, det visar Yle Österbottens och HSS-medias gemensamma undersökning Min mat.

När Maria Österåker från Veikars i Korsholm går till matbutiken väljer hon noga vad hon sätter i varukorgen. Produkter med långa innehållsförteckningar och halvfabrikat står hon långt ifrån.

- Vi äter mat varje dag, de flesta av oss fem gånger om dagen. Jag äter hellre hälsosam mat än en massa mediciner.

Ekologisk mat är fortfarande i stort sett dyrare än icke-ekologisk mat, det här är något som hon tycker att måste ändras.

- Jag tycker att det är fel att ekologisk mat är dyrare. Att äta hälsosamt får inte vara en klassfråga.

Bara det nödvändigaste

I matbutiken köper Maria Österåker bara det nödvändigaste – en del av råvarorna införskaffar hon via självförsörjning. Tanken bakom självförsörjningen är att själv producera det man konsumerar.

I dag odlar hennes familj en lång rad med grönsaker, rotsaker och frukter hemma på gården.

Rotfrukter i en korg.
Att äta närproducerat är inte nödvändigtvis dyrare om man köper från Reko-ringar säger Maria Österåker Rotfrukter i en korg. Bild: Yle/Niklas Grönholm grönsaker,rotfrukter,närproducerad mat,min mat 2018

Att äta närproducerat är inte nödvändigtvis dyrare om man köper från Reko-ringar säger Maria Österåker, som varit med i en Reko-ring där hon sålt honung.

Då hon inte säljer brukar hon passa på att gå runt och se efter andra råvaror.

- Det är ett jättebra koncept där man kan hitta ekologiska och närproducerade råvaror som nödvändigtvis inte är dyrare än i matbutikerna.

Bekvämlighet före allt

Då man undersökte österbottningarnas matvanor uppgav 35 procent att de regelbundet handlar via Reko-ringar, men då som ett komplement till övriga köp.

För Maria Österåker är siffran inte överraskande och hon tror att man i framtiden kommer att vilja äta mer hälsosamt och närproducerat, men utan att behöva ge upp bekvämligheten.

- Att köpa direkt av konsumenten kommer troligen att bli populärare, men det är fortfarande omständigt för de flesta av oss.

Visst är priset i många fall avgörande, men jag tror bekvämligheten kommer ha en allt större roll i framtiden

Maria Österåker tror inte att det är enbart priset som styr oss konsumenter.

- Visst är priset i många fall avgörande, men jag tror bekvämligheten kommer ha en allt större roll i framtiden.

Ekologiskt inte alltid bäst

Maria Österåker säger att ekologisk mat inte alltid är det bästa alternativet. Hon skulle aldrig köpa ekologiska äpplen från Chile och uppmanar andra att använda sunt bondförnuft.

- Bara för att de är ekologiska betyder det inte automatiskt att de är bättre. I en del fall kan de ekologiska alternativen vara mer besprutade än icke-ekologiska äpplen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten