Hoppa till huvudinnehåll

New York Times: Privata meddelanden på Facebook i händerna på Spotify och Netflix - jätten gav storföretag insyn i användares privatliv

Smarttelefon där inloggning till Facebook visas på skärmen. I bakgrunden en datorskärm där man ser texten Facebook.
Smarttelefon där inloggning till Facebook visas på skärmen. I bakgrunden en datorskärm där man ser texten Facebook. Bild: Mostphotos Facebook,sociala medier,smarttelefoner

Facebook har delat med sig av information om sina användare till över 150 företag utan att användarna har gett tillstånd till det, eller ens vetat om det.

Det är tidningen New York Times (NYT) som kan avslöja att Facebook har gett flera företag betydligt mer info än vad användarna har känt till, och betydligt mer än Facebook själv har medgett.

Avslöjandet är minst sagt pinsamt för Facebook, eftersom det redan tidigare i år framkommit att företaget har läckt information till Cambridge Analytica inför USA:s presidentval.

Det handlar främst om stora teknologiföretag som Amazon och Microsoft, som har fått lov av Facebook att kringgå tjänstens egna integritetsregler.

Microsofts söktjänst Bing har exempelvis fått tillstånd att rota i alla Facebookanvändares vänlistor utan att användaren vet om det.

Även Facebook hade nytta av samarbetet

NYT avslöjar också att strömningstjänster som Netflix och Spotify har fått tillgång till privata meddelanden mellan Facebookanvändare. Vissa företag har till och med fått möjligheten att läsa, skriva och radera privata meddelanden i privatpersoners namn.

Även företag som Amazon, Apple och Yahoo har fått mera information än användarna har gett tillstånd till.

Åtminstone Spotify, Apple och Netflix säger sig inte ha vetat hur omfattande rättigheter de hade beviljats av Facebook.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg med spänd min mot blå bakgrund.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg har redan tidigare fått förklara företagets agerande och hur man har använt användares uppgifter. När den här artikeln skrevs hade han inte ännu kommenterat NYT:s avslöjanden. Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg med spänd min mot blå bakgrund. Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT Mark Zuckerberg,Facebook,Nätgemenskap

Avslöjandet utgår från intervjuer som NYT har gjort, samt från hundratals sidor av interna dokument från Facebook som tidningen har fått tag på.

Enligt dokumenten var tanken att både Facebook och företagen som skaffade informationen skulle ha nytta av utbytet.

Intervjuerna är kring femtio till antalet, och de intervjuade är både tidigare Facebookanställda och anställda på samarbetsföretag.

Avtal om samarbete redan år 2010

Även Facebook har fått information av de andra företagen, vilket till exempel har använts för att kartlägga vilka personer man umgås med och för att föreslå nya kontakter.

Facebooks tumme - en som pekar uipp och en som pekar ner.
Facebooks tumme - en som pekar uipp och en som pekar ner. Bild: Yle, Sebastian Dahlström Facebook,ogilla

NYT uppger att Facebook har delat med sig av informationen till över 150 företag, främst teknikjättar och onlinebutiker, men även andra företag.

Uppgifterna är från år 2017 då alla drygt 150 företag samarbetade med Facebook. Vissa av avtalen har gjorts redan år 2010, vissa har varit i kraft ännu år 2018.

Facebooks svar

Steve Satterfield, ansvarig för integritetsgfrågor vid Facebook, säger att avtalen mellan Facebook och de andra företagen inte har äventyrat användarnas privatliv.

Enligt Satterfield fanns det dessutom inget krav på Facebook att be om lov av användarna för att dela den information som de andra företagen har fått ta del av.

Facebook
Facebook Bild: Stocksnap.io/ Wilfred Iven Facebook,sociala medier

En talesperson för företaget säger att det inte finns tecken på att samarbetsföretagen skulle ha missbrukat informationen de har fått av Facebook.

Enligt NYT är det oklart hur väl koll Facebook har på vilken information de andra företagen egentligen har tagit emot.

De flesta företag som nämns i dokumenten som NYT har fått tag på vill inte kommentera uppgifterna.

Åtminstone Blackberry och Yandex säger sig inte hitta några bevis för att Facebook skulle ha granskat hur de använder informationen.

Källor: New York Times, Financial Times