Hoppa till huvudinnehåll

Undersökningen Min Mat: Matpriserna inte längre avgörande – hälsosam mat kommer först

Färska frukter och grönsaker på ett matbord i trä.
De österbottniska hushållen är i dag mer miljömedvetna och prioriterar hälsosam och närproducerad mat framom priset. Färska frukter och grönsaker på ett matbord i trä. mat,livsmedel,grönsaker,rotfrukter,frukter,tomat,äpple,bönor,potatis,råvaror,lök,färskvaror,närproducerad mat,ekologisk mat,bord,Matbord,hälsosamhet,nyttighet,hälsosam

De österbottniska hushållen är i dag mer miljömedvetna och prioriterar hälsosam och närproducerad mat framom priset, det visar Yle Österbotten och HSS Medias enkät Min mat.

Över 40 procent av kvinnorna uppger att hälsosam mat är viktigare än priset. Av männen är det 26 procent som anser det som det viktigaste.

Forskaren Kjell Herberts, som sammanställt enkäten, är inte ett dugg förvånad.

- Att priset inte längre är den avgörande faktorn överraskar inte mig. Vi är i dag medvetna om naturens sårbarhet, vilket påverkar våra inköp.

Grafik.
Grafik. Grafik

Herberts tror att svaren kan vara ett resultat av de stora diskussionerna kring klimatpåverkan samt en större medvetenhet om ekologi och hälsokost. Österbottningarna har också det bättre ställt i dag.

- Allt fler österbottningar har i dag större resurser vilket också har en inverkan, men vi får inte får blunda för de som inte har råd att köpa vad de vill. Några av de som svarat på enkäten uppger att de är arbetslösa och ställer sig i matkön vid behov.

Kjell Herberts
Kjell Herberts Kjell Herberts Bild: Yle/Maud Stolpe kjell herberts

Vegansk mat delar åsikter

Av de som svarat på enkäten anser framför allt männen att vegetarisk och vegansk mat är helt oviktigt.

Herberts säger att det i dag är unga kvinnor som är mer positivt inställt till den här typen av kost. Vad det här beror på kan han inte svara på.

- Vi kan se en likadan delning bland attityderna mot rött kött. Men jag vet inte vad det här beror på, det kunde säkert en psykolog berätta.

Kjell Herberts säger att undersökningen visar flera intressanta aspekter. Man kan exempelvis se att intresset för mat och kost ökat.

- Maten är inte bara något som vi behöver för överlevnad, utan har en stor roll för livskvaliteten och att man mår bra.

Klicka på ikonerna för att se österbottningarnas inställning till olika matvaror:

Lokalbutiken fortfarare viktig

Undersökningen visar att många storhandlar vid en stormarknad en gång i veckan. Trots det ska man inte underskatta närbutikens betydelse, säger Herberts.

- Det är glädjande till se att den lokala matbutiken fortfarande är viktig för de dagliga inköpen.

I undersökningen framkom det att hela 35 procent av de som svarat handlar regelbundet via Reko-ringar, men då som lokala komplement till de övriga inköpen.

- Det vanligaste är att man köper bara vissa produkter, så som grönsaker, ägg och honung.

Reko-utdelning på Kaserntorget i Vasa.
35 procent av de som svarat handlar regelbundet via Reko-ringar, som bland annat ordnas vid Kaserntorget i Vasa. Reko-utdelning på Kaserntorget i Vasa. Bild: Yle/Marie Sjölind kaserntorget i vasa

Näthandeln ökar

Att beställa mat via nätet kommer att bli populärare tror Herberts, även om bara två procent svarat att de klickar hem sina varor.

Han tror att näthandlande troligen är populärare i de större städerna, men det är definitivt en växande trend i Österbotten.

- Jag tror att handla mat på nätet kommer att bli populärare bland unga stressande människor som är vana med att köpa mycket annat på nätet.