Hoppa till huvudinnehåll

Årets bästa böcker - de här kvalade in inför kvällens bokvaka

Ida Henrikson och Anne Hietanen
Värdar för bokvakan 2018 är Hietanen & Henrikson Ida Henrikson och Anne Hietanen Bild: Bjorn Karlsson Hietanen

Årets höjdpunkt Yle Vegas bokvaka är här ikväll kl 19.22. Vi avslöjar redan nu vilka böcker vi kommer att prata om i livesändningen.

Barn- och ungdomsböcker

Malin Klingenberg: Älgflickan
Johanna har börjat sjuan och alla runt omkring henne är uppslukade av tonårsvärldens hierarkiska spel, medan hon själv – på ett befriande okomplicerat sätt – tycker det är intressantare att umgås med älgar i skogen än att jaga popularitet på skolgården. Ändå saknar denna bok varken spänning eller romantisk intrig, utan är en kapitelbok som känns både nyskapande och lätt att relatera till! (Ylva Perera)

Linda Bondestam: God natt på jorden
Den mångfaldigt prisbelönta illustratören Bondestam gör här debut som upphovsmakare till både text och bild. På ett nyfiket och tryggt sätt utforskas olika djurs läggdagsritualer. Läsupplevelsen blir underbart taktil genom att sidorna fungerar som täcken som läggs över figurerna, eller rycks bort och avslöjar att de kanske inte sover alls! (Ylva Perera)

Linn Hallberg & Jonna Björnstjerna: Den magiska djuraffären - Brunos Bus
Bruno vill helst spela datorspel fast hans mamma tycker att han borde gå ut i lekparken. Lyckligtvis hittar han nya vänner och kommer till den magiska djuraffären, där det finns ett eget djur för varje barn.

Härliga färggranna bilder, magi blandat med hög igenkänning. Den 1,5-åriga testläsaren älskar världen som Hallberg & Björnstjerna har skapat. Den 31-åriga redaktören uppskattar att mamman och sonen har rosa hår. Ingår i en serie av lättlästa böcker. (Ida Henrikson)

Milena Parland: Lilla festboken - Jadekaninens gryta
Sagosamlingen som skrivits tillsammans med barn ger exempel på olika sagor och legender om månfesten, sukkot, diwali, hallowéen, lucia, julen, kinesiskt nyår, nouruz, pesach, påsk, vesak och ramadan. Sagorna handlar om varför festerna firas. Lämpar sig för barn i åldern 4 - 10 år.
Mera information kring festerna finns här. (Anna Dönsberg)

Sarah Sheppard: Dino Deluxe
Allt du vill veta och lite till om dinosaurier. Sarah Sheppard är fantastisk på att förklara dinosaurier och olika tidsperioder så att både barn och föräldrar tycker att det är intressant. Och man lär sig otroligt mycket. Jag har aldrig kunnat så mycket om dessa djur och denna tidsperiod som precis nu. På ett humoristiskt och färgglatt sätt lyckas Sheppard förklara evolutionen och dinosaurierna med fascinerande fakta så att man bara måste bli intresserad av det. (Kia Svaetichin)

Serieromaner

My Palm: Festens charmigaste tjej
Självbiografiskt seriealbum som fångar in knäckfrågor för en hel generation (födda kring 1990). Hur hitta meningen i en vardag präglad av prekariatets snuttjobb? Hur bli kär när alla är tråkiga? Hur bli en “skön tjej” som ligger runt när man egentligen inte vill? Hur våga erkänna vad som är viktigt på riktigt i en värld som vill att allt ska vara lätt och casual? Igenkänningshumor som går djupare än satir. (Ylva Perera)

Kati Rapia och Juha Hurme: Pyrstötähti ja maailmanlopun meininki
En tecknad road-trip med och över Finlands första astronom Sigfrid Aron Forsius, född på 1560-talet. Texten om detta självutnämnda universalgeni känns igen från Juha Hurmes Finlandiaprisade roman Niemi. Men i Kati Rapias bilddräkt får denna kometjagande naturvetare komisk fart och fläng kryddat med feministisk skärpa. Ett bättre sätt att närma sig historiens stormän och deras fruar jag inte tänka mig. (Anna Dönsberg)

Finlandssvenska böcker

Peter Sandström: Mamma november
Det är lätt att tro man har läst en Sandström när man läst alla, eftersom många komponenter återkommer från bok till bok, men det är inte sant. Mamma november är en finstämd och galen pärla värd att utforska. Tack vare novellsamlingens både koncentrerade och pluralistiska format kommer Sandströms tillvridna – inte sällan Twin Peaks-iga – estetik till sin fulla rätt. (Ylva Perera)

Ellen Strömberg: Jaga vatten
En stark finlandssvensk debutroman om ung kvinnlig vänskap och priset en betalar för (sexuell, men också annan) frigörelse. Strömberg skriver i korta träffsäkra kapitel med ett alldeles eget tilltal. (Ida Henrikson)

Fredrik Lång: Basim, min kära
När den palestinska matematikern Basim försvinner spårlöst reser hans irländska flickvän till Jerusalem för att ta reda på vad som hänt. Eftersom hon inte får träffa den tillfångatagna fästmannen skriver hon brev till honom, “papperssvalor ut i rymden”. Basim, min kära är ett berörande, upprörande och personligt hållet inlägg i debatten om konflikten i Mellanöstern som med hjälp av den utomstående blicken kan sätta ord på den frustration, den hopplöshet och den oförståelse som yttervärlden kan känna inför en till synes låst situation. (Marit Lindqvist)

Deckare

Volker Kutscher: Babylon Berlin1. Den våta fisken Övers. Ola Wallin
Första boken i Volker Kutschers sjudelade serie om den unge kommissarien Gereon Rath. Utspelar sig i ett sjudande Berlin fyllt av kokain, illegala nattklubbar och politiska gatustrider våren 1929. De övriga böckerna skildrar Weimarrepublikens brokiga år fram till den gamla världens undergång 1938. Boken är underlag för tv-serien “Babylon Berlin” vars alla 16 delar finns att se på arenan: (Anna Dönsberg)

Lars Kepler: Lazarus Favoriten Kepler är tillbaka, denna gång med sin sjunde roman i serien om polisen Joona Linna. Vanligtvis brukar jag tycka om deckare med en historia som slutar då boken tar slut, men med Kepler är det annorlunda. Här spinner man vidare på en intrig som startat i första boken om Joona. Boken refererar alltså till händelser flera år tillbaka i tiden, men Kepler lyckas göra detta med glans och utan att upprepa sig alltför mycket.

Här har korrekturläsningen gjorts med stor möda och författarna bakom pseudonymen visar att de kan skriva. Visst är tempot osannolikt högt och tätheten nästan outhärdlig, men man måste ha rätt inställning då man tar sig an en sådan bok. Detta är långt från realism och ofta hinner man inte andas mellan varven, man liksom bara flyger iväg. Kepler skriver utan tvivel avsevärt bättre än många i genren. (Kia Svaetichin)

Mattias Edvardsson: En helt vanlig familj är en deckare enligt klassiskt upplägg, ett brott har skett, vem är skyldig. Berättelsen rullas upp av tre berättare från samma familj. En släkting till Störst av allt av Malin Persson Giolito. (Anne Hietanen)

Camilla Grebe: Dvalan
Dvalan är en fristående fortsättning på Grebes imponerande och prisbelönta bok Husdjuret, från förra året. Dvalan igen handlar om unga pojkar som försvinner, mammor och deras kärlek och så sociala medier. Lite för präktig ibland, men en bladvändare som vanligt. (Kia Svaetichin)

Årets Läsupplevelse

Linnea Axelsson: Aednan
Aednan följer två samiska familjer, i två tider, och berättar om livet; det stora, det lilla, det personliga, det politiska. En prosalyrisk bladvändare på nästan 800 sidor. (Elin Willows)

Vigdis Hjorths kontroversiella roman Arv och miljö handlar om att bryta sig loss från sin familj. Får man säga upp kontakten med sina åldrande föräldrar? Får man sluta tala med sina syskon? Boken har väckt stor debatt i författarens hemland, diskussionen handlar (igen) om hur nära verkligheten en författare får skriva. (Anne Hietanen)

Sara Stridsberg: Kärlekens antarktis
Boken kan beskrivas som en lång, språkligt perfekt epilog. Huvudpersonen har blivit mördad men smyger kvar efter sin död, ser på dem som finns kvar. Stridsberg är (igen) och gräver där det gör som mest ont. Och är det inte också där som mycket av den bra litteraturen gror? (Elin Willows)

Jenny Jägerfeldt: Blixtra, spraka, blända
Det går inte att inte sträckläsa den här boken! Precis som titeln antyder är det en explosion av glitter, champagne, färggranna fuskpälsar och alldeles för korta klänningar. Men det är också en berättelse om destruktiv vänskap, skapandets avigsida och en djup osäkerhet som tar sig uttryck i olika slags missbruk. Jägerfeldts energi och skärpa får en att tappa andan. Årets absolut bästa läsupplevelse för mig. (Ida Henrikson)

Caroline Ringskog Ferrada-Noli: Rich Boy Här undersöker man om och hur trauman kan resa vidare från generation till generation på samma sätt som en viss klasstillhörighet kan gå i arv. Vi får följa med tre generationer av kvinnor som alla existera främst i förhållande till sin män. Kan livet någonsin bli bra? (Svar nej) (Anne Hietanen)

Naja Marie Aidt: Om döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka
Naja Marie Aidts son Carl var 25 år gammal när han dog en plötslig och våldsam död. I boken Om döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka skriver Aidt om den råa och obarmhärtiga sorg som tar henne i besittning och som raderar ut all form av språk och skrift för en lång tid.

I boken tecknar Aidt ner fragmentariska hågkomster från dagarna när allting rämnade. Det handlar inte som mycket om att lära sig att bära sorgen, utan snarare om att lära sig att leva i sorgen. (Marit Lindqvist)
Läs en intervju med Naja Maria Aidt här:

Tua Forsström: Anteckningar
När ett barnbarn plötsligt insjuknar och dör rämnar världen och språket för poeten Tua Forsström. I diktsamlingen Anteckningar skriver författaren fram sin sorg genom minnen i förfluten tid och bilder som blir oerhört drabbande i sin avskalade enkelhet. Att gå från det som fanns till det som finns är en mödosam och smärtsam vandring. Det som var är ständigt närvarande: “På bordet ligger granna kritor, sax och tejp / När hjärtat är sorgset förvandlas allt vatten i världen / till tårar”(Marit Lindqvist)

Lone Aburas: Det är ett jag som talar
“Så låt mig börja från början och förklara varför huden inte är en accessoar” inleds Lone Aburas stridsskrift “Det er et jeg der taler (Regnskabets time), översatt till svenska av Johanne Lykke Holm. Det är en kort bok som riktar sig både utåt och inåt med frågan om hur man ska göra motstånd mot det strukturella rasistiska förtrycket i Danmark – men är precis lika angelägen i Finland, både för sina politiska och litterära kvaliteter. (Ylva Perera)

Vi har också frågat er vilka böcker ni tyckte var bäst. Resultatet tillkännages förstås under bokvakan.