Hoppa till huvudinnehåll

Bussöverfallen i Loimaa och i Uurainen utreds nu som kapningar

En polis och en polisbil syns delvis
En polis och en polisbil syns delvis Bild: Emilia Malin/Yle Polis,Blåljus,brott,polisfordon,utryckningsfordon,Grov stöld

Polisen har klarlagt händelseförloppet i de två incidenterna där en passagerare misstänks ha anfallit föraren av en buss. Båda fallen utreds nu som kapningar. Straffet för kapning är strängare än för försök till trafiksabotage.

Händelserna inträffade i Loimaa och i Uurainen i början av december.

Vid förhören med parterna har det kommit fram att de misstänkta, två män i 30-årsåldern, var förvirrade då de blandade sig i bussförarnas arbete. Orsaken till förvirringen utreds fortfarande.

Vid incidenten i Loimaa den 4 december 2018 hade den misstänkte tagit tag i bussratten och lyckats vrida den så att bussen hamnade i den mötande trafikens körfält där den träffade en bil. I Loimaafallet var bussens hastighet cirka 35 km/h.

Den misstänkta för händelsen i Uurainen den 5 december 2018 hade börjat bete sig aggressivt i bussen och rusat fram mot föraren och tagit tag i handleden på honom. I början av den incidenten var bussens hastighet cirka 80 km/h.

De misstänkta har utländsk bakgrund

De två misstänka har i sina förhör gett sin egen syn på händelserna, men något egentligt motiv har inte kommit fram.

Det har inte heller kommit fram sådana omständigheter som kunde koppla fallen till varandra och utgående från förundersökningarna känner männen inte varandra.

De misstänkta har utländsk bakgrund och kommer inte från samma land. Båda två är häktade.

Polisen har fått frågor om männens asylstatus, men tar i enlighet med offentlighetslagen inte ställning till den frågan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland