Hoppa till huvudinnehåll

Fiskrommen blir dyrare i år på grund av att sommaren var så varm

Sill och fiskrom.
Sill och fiskrom. Bild: Yle / Strömsö inlagd sill

Den som tycker om fiskbordet under julen, och särskilt rommen får räkna med att det blir dyrare i år än i fjol. Det finns 30 procent mindre rom i år än i fjol, vilket beror på den varma sommaren.

Efterfrågan på fiskrom fördubblades under hösten och på grund av den varma sommaren åt fiskarna mindre än vanligt.

Trots att fiskrommen är dyrare tror man att rommen räcker åt alla som vill ha, eftersom finländare konsumerar rätt så lite fiskrom.

Markku Törrönen som är fiskare och vd för Saimaan Kala har sålt all rom till butikerna redan under hösten.

– Om inköparen tänker skaffa rom först nu är man på tok för sent ute. De inköpare som vill skaffa rom nu kommer att bli utan, säger Törrönen.

Bidragande orsaker till att det finns så lite rom är att det finns rätt knappt om siklöja och att de som finns är rätt små.

Den varma sommaren påverkade laxen som åt mindre än vanligt, så därför finns det också mindre laxrom.

I år stiger priset på sikrom till omkring 70 euro per kilo och priset på rom ur en siklöja är omkring hundra euro per kilo.

Artikeln är baserad på Tanja Hannus artikel Mäti on nyt viime vuotta hinnakkaampi herkku – "Kyllä mätiä menee jouluna, oli hinta mikä tahansa" publicerad ursprungligen av Yle Uutiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes