Hoppa till huvudinnehåll

Gatwicks flygplats i London fortfarande stängd på grund av drönare - även julturismen till Lappland drabbas

Ett flygplan av modellen Boeing 747 landar.
Flygkaoset slår till mitt under den begynnande julrusningen Ett flygplan av modellen Boeing 747 landar. Bild: EPA/LAURENT GILLIERON flygplan

Gatwickflygplatsen söder om London har stängt ned verksamheten och flyg till och från flygplatsen har ställts in eller dirigerats om efter att flera drönare setts över området.

Polisen misstänker att någon flugit över flygplatsen med drönarna avsiktligt, och söker just nu efter den som styr maskinerna. Man har av säkerhetsskäl låtit bli att skjuta ner drönarna.

Avbrotten började redan på onsdagskvällen, efter att två drönare sågs över platsen. Efter en tid kunde flygplatsen öppna igen, för att sedan åter stängas när nya drönare dök upp något senare.

Skylt visar inställda avgångar på Gatwickflygplatsen
Avbrotten kan pågå i minst 24 timmar, säger flygplatsen Skylt visar inställda avgångar på Gatwickflygplatsen Bild: EBU London-Gatwick flygplats

Gatwick är en av Europas mest trafikerade flygplatser. Incidenten har redan påverkat över 20 000 passagerare och problemen väntas fortsätta under torsdagen och på fredagen. Flyg till och från flygplatsen kommer att ställas in eller dirigeras om till andra flygplatser och städer i England och Europa.

Passagerare uppmanas att kontrollera på förhand vad det är som gäller för ens egna flyg via nätet eller kundtjänst.

Enligt brittisk lag är det illegalt att flyga med drönare inom en kilometers radie från flygplatsen. Brott mot den här lagen kan ge upp till fem år i fängelse.

Inställda och försenade flyg till och från Lappland

Stängningen av flygtrafiken från Gatwick har lett till inställda flyg från England till Lappland. Åtminstone två charterflyg från Gatwich till Rovaniemi ställdes in på torsdagen.

Det är meningen att flygen ska bli av på fredag, säger flygplatschefen Johan Juujärvi vid Rovaniemi flygplats. Dessutom är två flyg från London till Ivalo cirka sex timmar försenade.

På flygplatsen i Ivalo har man beredskap att ta emot flygen från London oavsett när de landar. Sammanlagt 380 passagerare är på väg till Ivalo och lika många väntar på att kunna återvända till Storbritannien.

Problemen vid Gatwick bedöms ha ändrat på planerna för över tusen turister i eller på väg till Lappland.

Vd Sanna Kärkkäinen vid Visit Rovaniemi säger att det är väldigt förargligt att flyg inhiberas eller försenas på grund av någonting sådant här.

Problemen kommer enligt Kärkkäinen att orsaka ökade kostnader för turismföretagen.

Artikeln har uppdaterats med uppgifter om flyg till och från Lappland.

Läs också