Hoppa till huvudinnehåll

"Här har vi inget jullov" - jättegasledningen sänks ner i havet utanför Hangö samtidigt som Ryssland skärper greppet om Ukraina

Maakaasuputkia varastoituna Nordstream 2-projektin satamassa Lappohjassa etelä-Suomessa.
Maakaasuputkia varastoituna Nordstream 2-projektin satamassa Lappohjassa etelä-Suomessa. Bild: Sasha Silvala / YLE Nord Stream,Östersjön,naturgas

Trots den ökande oron och protesterna mot den ryska gasledningen Nord Stream 2 pågår rörläggningsarbetet dygnet runt på Östersjön. En av projektets viktigaste logistikknutpunkter är Koverhar på Hangö udd.

- Här har vi inget jullov, säger en leende Hugo Espeland, platschef i hamnen i Koverhar.

Han är norrman och har varit i rör- och gasledningsbranschen i över 20 år. Han har tidigare erfarenhet av norska storprojekt i Nordsjön.

Nu är hans jobb att leda lastningen och transporten av rör ut till havs, där gasledningen monteras.

Platschef Hugo Espeland övervakar lastning av gasrör i Koverhars hamn, Hangö. Del av Nord Stream 2-gasledningsbygget.
Platschef Hugo Espeland övervakar lastning av gasrör i Koverhars hamn, Hangö. Del av Nord Stream 2-gasledningsbygget. Bild: Yle/Thomas von Boguslawski Nord Stream 2,Hangö,Koverhar

- Det här är ju ett av de största projekten i sitt slag, vi har haft tur då vi har lyckats hitta så bra personal och underleverantörer här, säger Espeland.

Monteringen sker ombord på det enorma rörläggningsfartyget Solitaire, ett av de största i sitt slag. I skrivande stund ligger Solitaire omkring 30 sjömil sydväst om Hangö.

- Så här års kan det bli avbrott från och till, vid hård vind eller sjögång, säger Espeland. Det gäller alltså att lasta och montera så mycket man bara hinner.

Lastning av gasrör i Koverhar hamn, Hangö. Del av Nord Stream 2-gasledningsbygget.
Lastning av gasrör i Koverhar hamn, Hangö. Del av Nord Stream 2-gasledningsbygget. Bild: Yle/Thomas von Boguslawski Nord Stream 2,Hangö,Koverhar

I Koverhar fanns tidigare ett stålverk, men den senaste ägaren FN-Steel gick i konkurs år 2012 och idag finns inga spår av fabriken kvar.

Hangö stad köpte och lät snygga upp området, som nu är ett enda stort rörupplag. Här arbetar omkring 130 personer, bland dem specialister från världens alla hörn.

Gotland vägrade, Hangö tackar och tar emot

Koverhars betydelse för Nord Stream 2 ökade märkbart, då Gotland vägrade upplåta hamnen i Slite för rörtransporterna. Sveriges regering och försvarsledning såg försvarspolitiska risker med projektet.

Hamnen rustades upp av Gazprom, som vill använda den igen.
Hamnen rustades upp av Gazprom, som vill använda den igen. Bild: Yle / Ingemo Lindroos Gotland,Sverige,Ryssland

Nord Stream 2 har väckt oro också i USA, Danmark, Baltikum, Polen och Ukraina. Finlands regering däremot betraktar gasledningen främst som en miljöfråga, även om de försvarspolitiska intressena är svåra att bortse från.

Hela Hangö udd är ur försvars- och säkerhetssynvinkel ett betydelsefullt område. Örö, Russarö och Hästö Busö är fortfarande viktiga övningsområden för försvaret.

Militärt övningsområde i Syndalen i Hangö.
Militärt övningsområde i Syndalen i Hangö. Bild: yle/Petra Thilman syndalens övningsområde i hangö

Alldeles intill Koverhar ligger försvarets övningsområde i Syndalen, och hemmahamnen för största delen av marinens stridsbåtar.

"Ett kommersiellt projekt"

Hangö stadsdirektör Denis Strandell betraktar Nord Stream 2 främst som ett kommersiellt projekt, men medger att det finns obekväma politiska aspekter.

Lastning av gasrör i Koverhar hamn, Hangö. Del av Nord Stream 2-gasledningsbygget.
Lastning av gasrör i Koverhar hamn, Hangö. Del av Nord Stream 2-gasledningsbygget. Bild: Yle/Thomas von Boguslawski Nord Stream 2,Koverhar,Hangö

- Om man ser på Rysslands aggression i Ukraina och Svarta havet ser det mer problematiskt ut, men vi sysslar inte med utrikes- eller säkerhetspolitik. Vi försöker bara göra det bästa av en fin hamn som vi har här, säger Strandell.

För Ryssland och det statliga gasbolaget Gazprom är Nord Stream 2 ett ytterst viktigt projekt, vars syfte är att trygga den ryska gasexporten.

Den gula streckade linjen är den nya dragningen.
Den gula streckade linjen är den nya dragningen. Bild: Yle grafik gasledningar,Östersjön,Nord Stream,Nord Stream 2

Nord Stream 2 kan göra det möjligt för Ryssland att fördubbla gasexporten genom Östersjön direkt till Tyskland, utan omvägar via Ukraina eller andra länder.

Efter incidenten i Azovska sjön, då Ryssland beslagtog två ukrainska patrullbåtar, har fler röster höjts för att stoppa projektet helt och hållet.

Ett "politiskt verktyg" för Ryssland

Senast förra veckan upprepade USA:s utrikesministerium att Nord Stream 2 kan bli ett verktyg för Ryssland att vinna inflytande i Europa och stärka greppet om Ukraina.

Också i Europaparlamentet har tonläget skärpts. EPP-ledaren Manfred Weber, som har goda chanser att bli nästa EU-kommissionsordförande, vill stoppa Nord Stream 2 av samma anledning.

Tyske parlamentarikern Manfred Weber och kommisionsordförande Jean Claude Juncker diskuterar i januari 2018.
Tyske parlamentarikern Manfred Weber och kommisionsordförande Jean Claude Juncker diskuterar i januari 2018. Bild: EPA-EFE Jean-Claude Juncker,EU-parlamentet,Manfred Weber

Ett sådant beslut skulle naturligtvis slå hårt mot Gazprom och Ryssland, men Denis Strandell tror för egen del att projektet inte går att stoppa längre.

- Europa är redan delvis beroende av rysk gas. EU:s sanktioner mot Ryssland har ju hittills exkluderat energisektorn helt och hållet, påpekar Strandell.

Tysklands officiella ståndpunkt är fortfarande att Nord Stream 2 är uttryckligen ett kommersiellt projekt, och Ryssland tillbakavisar alla anklagelser om politiska motiv.

Såvida inte EU inför hårdare sanktioner kommer aktiviteten också i Koverhar att fortsätta till och med hösten 2019, och senast vid årsskiftet 2019-2020 ska gasledningen vara klar.