Hoppa till huvudinnehåll

I Sibbo och Borgå kan du skida korta sträckor under jullovet – men i Lovisa behövs mer snö

En snökanon i arbete.
Den här snökanonen var i full gång bakom Aurorahallen i Borgå 20.12. En snökanon i arbete. Bild: Hedvig Sandell / Yle Snökanon,Borgå

I Sibbo kan man redan skida en kort sträcka på konstsnöspåret i Söderkulla, och i Borgå är snökanonerna i gång i Kokon i hopp om att få ett spår klart till julhelgen. I Lovisa är läget lite sämre.

I Borgå jobbar man som bäst med att sätta konstsnöspåret i Kokon i skick. Jobbet inleddes förra veckan och fortsatte på onsdag kväll. Under torsdagen har man fortsatt med snöproduktionen.

– Vi räknar med att få en slinga färdig till julen eller kanske i bästa fall till söndag, säger chefen för idrottstjänster Per Högström.

Högström uppskattar att man då kan skida fram och tillbaka längs en drygt 800 meter lång sträcka, med start vid Aurorahallen.

Däremot finns det ännu inte tillräckligt med snö för att dra de andra skidspåren i staden.

– Under nästa vecka får vi slingan på en kilometer i gång med konstsnö och efter det fortsätter vi. Målet är att få den förlängd senast efter årsskiftet. Men på söndag eller måndag vågar jag tro att vi har cirka 800 meter skidspår.

Alldeles för lite snö i Lovisa

Planmästare Jukka Gustafsson vid Lovisa stad säger att det inte går att göra upp skidspår i Lovisa eftersom det ännu inte finns tillräckligt med snö. På vissa platser kommer sanden fram.

Men den snö som har kommit är redan packad.

Skidspår.
Ett cirka 200 meter långt skidspår fanns redan på en liten snöplätt bakom Aurorahallen i Borgå 20.12. Skidspår. Bild: Yle/Hedvig Sandell skidspår,längdskidåkning,Borgå

– Bland annat är 1,4 kilometers skidspåret vid Skyttepaviljongen packat och det finns snö i tunnlarna, så man kan skida fri stil på vissa platser, säger Gustafsson.

Enligt Gustafsson skulle det behövas minst 5–6 centimeter snö till innan skidspåren kan dras, så i det här skedet är det bara att vänta.

Konstsnöspåret i gott skick i Sibbo

I Sibbo är läget lite bättre än i Lovisa. Idrottsplatsmästare Bjarne Ståhl berättar att konstsnöspåret i Söderkulla är i gott skick och skidbart på drygt 800 meter för tillfället.

Dessutom har man börjat packa de andra spåren, men de går ännu inte att använda.

– Vi har ännu inte tillräckligt med snö för att börja dra spår, så vi får vänta på mer. Men för att få en stadig botten brukar vi alltid köra igenom dem och göra ett första grundarbete, säger Ståhl.

Han uppskattar att Sibbo borde få minst 10 centimeter till för att man ska kunna börja skida fri stil på längre sträckor.

Borgå och Sibbo är med i tjänsten mSki. Där hittar du den senaste informationen om skidspåren.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland