Hoppa till huvudinnehåll

Journalisterna sugna på information om hur förhållandet mellan Ryssland och Ukraina utvecklas – få svar med substans av Putin

Vladimir Putin talar på sin årliga presskonferens i Moskva i december 2018.
Vladimir Putin talar på sin årliga presskonferens i Moskva i december 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin

Rysslands president Vladimir Putin har hittills under sin årliga presskonferens inte sagt något om hur han tror förhållandet mellan Ryssland och Ukraina utvecklas.

Däremot beskyllde han Ukraina för att blockera Donbass-området.

- Lyckades provokationen vid Kertj-sundet, frågade en rysk journalist.

Han avsåg incidenten i slutet av november då Ryssland beslagtog tre ukrainska militärfartyg i Kertj-sundet mellan Ryssland och Krimhalvön. Alla ombord på fartygen greps. Ryssland kallar situationen en provokation från Ukraina.

- Som tur dog ingen, sa Putin.

En provokation är enligt Putin avsedd att skärpa läget. Enligt Putin har Ukrainas president Petro Porosjenko har genom provokationen höjt sitt stöd på bekostnad av sitt folk.

På en fråga om hur mycket pengar Ryssland slösar i krigsområdet Donbass i östra Ukraina svarade Putin inte direkt. Han hävdade att Ukraina blockerar Donbass-området ekonomiskt och skjuter på sitt eget folk.

- Vi ger bland annat humanitärt bistånd eftersom vi vill att det ukrainska folket ska blomstra, sa Putin utan att nämna några summor.

Ukraina slutade föra in pengar till bankerna i krigsområdet i östra Ukraina efter att sådana transporter rånades i början av kriget.

Så länge det går russofober i maktens korridorer i Kiev blir det ingen dialog― Vladimir Putin

Kriget har pågått redan i fyra och ett halvt år. Ungefär tiotusen människor har dödats och upp till två miljoner har flytt.

Ryssland har bland annat utrustat lokala soldater och sänt in ryska militärer som har tagit del i kriget. Det officiella Ryssland hävdar att landet inte är part i det som Kreml kallar inbördeskriget i Ukraina.

Han konstaterade att trots motsättningarna ökar handelsutbytet mellan Ryssland och Ukraina.

- Kan det bli någon kontakt mellan Ukraina och Ryssland innan ni lämnar er post, frågade den ukrainska nyhetsbyrån Unians reporter.

Putin svarade att kontakten mellan Moskva och Kiev inte är avhängig av personer.

- Men så länge det går russofober i maktens korridorer i Kiev blir det ingen dialog, sa Putin.

Russofob är ett skällsord som används flitigt om dem som kritiserar Ryssland.

Beträffande de ukrainare som greps i samband med att Ryssland beslagtog tre ukrainska militärfartyg i Ketrj-sundet mellan Ryssland och Krimhalvön sa president Putin att fallet nu undersöks och frågor om ett eventuellt utbyte av fångar kan bli aktuellt först då rättsprocessen är slut.

Putin talade mångordigt om att folken i Ukraina och Ryssland är nära besläktade och han sa att Ryssland inte gör något som ökar motsättningarna.

Inget direkt svar om Rysslands planer för Azovska sjön

Nästan fyra timmar in i presskonferensen frågade en journalist från Euronews varför Ryssland för in mera vapen till Krimhalvön och undrade om Ryssland tänker ta kontroll över hela Azovska havet.

Beträffande förstärkt beväpning på Krimhalvön svarade Putin att staten gör det den anser nödvändigt med tanke på säkerheten överallt i landet, alltså också på Krimhalvön.

Rysslands president Vladimir Putin under sin årliga presskonferens som 2018 hölls den 20 december.
Rysslands president Vladimir Putin under sin årliga presskonferens som 2018 hölls den 20 december. Bild: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV Vladimir Putin,Ryssland

Putin hävdade att trafiken genom Kertj-sundet till hamnarna vid Azovska havet fungerar normalt. Ibland är fartygsköerna långa, men det är de också vid andra hamnar.

Beträffande de ukrainska militärfartyg som Ryssland beslagtog hävdade president Putin att de bröt mot överenskommelser eftersom de kom i hemlighet utan att anmäla sig till de ryska gränsbevakarna.

Putin svarade inte direkt på frågan om Rysslands planer för Azovska sjön.

Merparten av Putins presskonferens ägnades åt inhemska frågor som bensinpriser, bostäder, ekonomi och höjningen av pensionsåldern.

Då Putin fick en fråga om vilka som varit årets viktigaste händelser nämnde han presidentvalet och VM i fotboll.

Läs också