Hoppa till huvudinnehåll

Ligadebutanten Santeri Haarala nära att bli syndabock i Sport – Roope Talaja kvitterade med sekunder kvar och avgjorde i förlängningen

Roope Talaja gjorde hattrick.
Roope Talaja gjorde hattrick. Roope Talaja gjorde hattrick. Bild: Tomi Natri / All Over Press Roope Talaja

Sport och Jukurit bjöd på en spännande match i Vasa. Vadim Pereskokov i Jukurit vände på steken i den andra perioden men det var innan Roope Talaja kommit igång på allvar. Talaja kvitterade två gånger om i den tredje perioden och avgjorde i förlängningen.

Inför matchen mellan Sport och Jukurit var en del av uppmärksamheten riktad mot Santeri Haarala som i Aleksi Ainalis frånvaro fick göra ligadebut.

I A-juniorernas FM-liga har 18-åringen hittills noterats för hela 20 + 27 = 47 poäng på 34 matcher och är med det poängtvåa.

William Rapuzzi gav Sport ledningen med 1–0 efter att 16:45 spelats.

I den andra peridoen vände Jukurits Vadim Pereskokov ensam på steken. Han kvitterade först till 1–1 efter 27:26 och tre minuter senare gav ryssen Jukurit ledningen med 2–1.

Vadim Pereskokov gjorde Jukurits båda mål.
Vadim Pereskokov gjorde Jukurits båda mål. Vadim Pereskokov gjorde Jukurits båda mål. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Vadim Pereskokov

I den tredje perioden var det Roope Talajas tur att kliva fram. Först kvitterade han till 2–2. Miika Roine gav Jukurit ledningen med 07:37 kvar då Haarala satt utvisad efter spel med hög klubba men Talaja och Sport kvitterade till 3–3 då bara 14 sekunder återstod.

Matchen gick till förlängning där Talaja avgjorde. Klockan stannade på 61:10 då Vasahjälten på en snygg servering av Joel Kiviranta satte sin tredje balja för kvällen. Talaja, som även assiterade till 1–0-målet, noterades för 3 + 1 poäng i matchen.

Tvåpoängaren innebär att Sport passerar HIFK i serietabellen. Sport är ny åtta med 46 poäng på 31 matcher.

Jukurits förlustsvit är uppe i åtta matcher trots att laget har tagit poäng i sina två senaste matcher.

TPS vann toppmötet

Inför toppmatchen mot Kärpät hyllade TPS sin forne lagkapten Tomi Kallio som i våras avslutade sin spelarkarriär.

Tomi Kallio med familj.
Tomi Kallio med familj. Tomi Kallio med familj. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Tomi Kallio

Kärpät tog ledningen i den första perioden med 1–0 genom Teemu Kivihalme men i början av den andra perioden var TPS på hugget.

– Jonne Virtanens tal i pausen fick laget att tända till, sade TPS-tränaren Kalle Kaskinen enligt STT.

Oskari Siiki kvitterade till 1–1 efter 27:21 och en dryg minut senare gav Zach Budish TPS ledningen.

Petrus Palmu, som TPS värvat från Vancouver Canucks NHL-organisation, gjorde sin säsongsdebut i FM-ligan och spelade fram till 2–1-målet som blev matchens sista.

Trots segern har tvåan TPS en bra bit upp till serieledande Kärpät. Kärpät har 73 poäng och TPS 64 poäng då båda lagen har spelat 32 matcher.

Formstarkt Lukko

Lukko och Tappara bjöd på underhållande ishockey i Raumo. Hemmalaget Lukko vann med 4–2 och förlängde sin segersvit till hela sju matcher.

Segern innebär att laget avancerar från sjätte till fjärde plats. Fyran Lukko har 52 poäng på 33 matcher, trean Tappara 54 poäng på 31 matcher.

Resultat, FM-ligan:

KooKoo – KalPa 2–4
KalPa: Eetu Luostarinen 1 + 2 = 3

Publik: 3 151

Lukko – Tappara 4–2
Lukko: Justin Danforth 1 + 1 = 2
Lukko: Tarmo Reunanen 1 + 1 = 2
Lukko: Aaro Vidgren 1 + 1 = 2

Publik: 3 108

Sport – Jukurit 4–3 (efter förlängning)
Sport: Roope Talaja 3 + 1 = 4
Jukurit: Vadimi Pereskokov 2 + 0 = 2

Publik: 2 423

TPS – Kärpät 2–1

Publik: 5 923

Läs också