Hoppa till huvudinnehåll

Meyer Turku om truckolyckorna vid varvet – ökad trafik en utmaning för arbetssäkerheten

Meyers varv i Åbo.
Varvet i Åbo har Meyers varv i Åbo. Bild: Yle/Andy Ödman Meyer Turku,varvsindustri,Åbo,Pansio, Åbo

Förra veckan skadades en kvinna allvarligt av en truck vid Åbovarvet Meyer Turku. Detta trots att varvet hade åtagit säkerhetsåtgärder efter dödsolyckan i oktober.

– Vi ser väldigt allvarligt på alla olyckor som sker vid varvet och analyserar dem noggrant. Bland annat förbättrade vi sikten i området efter dödsfallet i oktober då det var en av orsakerna till olyckan, säger Tapani Mylly, kommunikatör vid Meyer Turku.

Både personen som omkom i oktober och personen som skadades förra veckan var kvinnor som var rekryterade utifrån. Man vill inte närmare kommentera den senaste olyckan eftersom den fortfarande utreds.

Meyer Turkus informationschef kommunikationschef Tapani Mylly, med vit hjälm på huvudet.
Tapani Mylly säger att man analyserar alla olyckor som sker vid varvet noggrant. Meyer Turkus informationschef kommunikationschef Tapani Mylly, med vit hjälm på huvudet. Bild: Linus Hoffman / Yle Meyer Turku,Åbo,Tapani Mylly

Enligt anonyma källor som Yle Åboland har talat med är det flera i personalen som kör med mobilen i handen och truckarna håller höga hastigheter.

– Det är helt klart att det är helt förbjudet med mobil medan man kör och vi övervakar det så gott det går, säger Mylly.

Mer personal kräver omstruktureringar

En annan person som vill vara anonym men som jobbar vid varvet anser att man inte anpassat området tillräckligt med tanke på den ökade trafiken då företaget har vuxit de senaste åren.

Tapani Mylly håller med om att mer trafik ger fler utmaningar.

– Vi är nöjda med de insatser vi redan har gjort för att förebygga olyckor och omstrukturerar kontinuerligt körrutterna i varvsområdet, säger han.

All personal, både egen och inhyrd, måste gå igenom en säkerhetsutbildning före de får börja jobba vid varvet.

Regionförvaltningsverkets arbetarskydd övervakar personalens säkerhetsfrågor vid varvet. Tuija Vähänen-Koivuluoma är chef för industriella inspektioner vid arbetsskyddet i Egentliga Finland och anser att Meyer Turku agerat föredömligt när det gäller arbetsskyddsfrågor.

Meyer Turun telakka
I båda olyckorna var en truck involverad. Meyer Turun telakka Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Meyer Turku,Åbo,skeppsbyggnad,varvsindustri

– Företaget har på eget initiativ kontaktat Regionförvaltningsverket med personalsäkerhetsfrågor. Två av våra tillsynsmän granskar arbetsplatsens säkerhet ungefär varannan månad, i bland oftare, säger Vähänen-Koivuluoma.

Hon vill inte heller kommentera fredagens olycka eftersom den är under utredning, men bekräftar att båda olyckorna har att göra med trafiken på området.

– Vi har faktiskt inte fått in några märkbara klagomål från personalen. Olyckorna och utredningarna som följer har så klart väckt diskussion bland personalen men det är helt naturligt och så ska det också vara, säger Vähänen-Koivuluoma.

Vid Regionförvaltningsverket håller man alltså med om företagets egen slutsats – att Meyer Turku har tagit fasta på säkerhetsutmaningarna på ett bra sätt.

Läs också