Hoppa till huvudinnehåll

Mord på nordiska kvinnor misstänks vara terrorism – "Marockos polisväsende är mycket effektivt på att hitta terroristceller"

Imlil vid Atlasbergens fot, fotograferat den 20 november.
Kvinnorna hittades cirka 10 kilometer från samhället Imlil, här fotograferat på torsdagen. Imlil vid Atlasbergens fot, fotograferat den 20 november. Bild: EPA-EFE Imlil

En norsk och en dansk kvinna hittades i måndags knivhuggna i sitt tält i Atlasbergen sydost om Marrakech i Marocko. Sammanlagt fyra män har häktats misstänkta för dubbelmordet och motivet misstänks vara terroristiskt. Finlands ambassadör påpekar att Marocko trots allt är ett säkert land.

Den 24-åriga danskan och den 28-åriga norskan kände varann från studier på Universitetet i Sørøst-Norge och var i Marocko för att vandra i Atlasbergen. De hittades av två franska kvinnor några kilometer från samhället Imlil, en populär knutpunkt för turistgrupper och vandrare.

De skandinaviska vandrarnas plan var att vandra över Toubkalberget, som reser sig över fyratusen meter över havet, söder om Imlil.

Enligt obekräftade uppgifter har de fyra männen som nu sitter häktade tältat en bit ifrån kvinnorna. De misstänks för att under natten angripit och mördat kvinnorna med knivar.

En av männen greps på onsdagen, medan de tre övriga greps på torsdagen då de skulle stiga på en buss till turistorten Agadir. Med sig hade de bland annat macheten, stora djungelknivar. Nu misstänker marockansk media att de planerat en andra attack, möjligtvis i Agadir eller dess närområde.

"Politiskt motiverat och därmed terrorism"

Dubbelmordet slog ner som en chock i Norge och Danmark, där Marocko inte ansetts vara en farlig plats. Kvinnorna frågade bekanta om sällskap på Facebook innan resan, till ett område de uppenbarligen var bekanta med på något plan.

Danska statsministern Lars Løkke Rasmussen hoppades på torsdagen, i takt med att oron över att dådet var terroristiskt började stiga, att myndigheterna gör allt för att reda ut vem som är skyldig.

- Morden kan vara politiskt motiverade och är därmed terroristiska. Det finns fortfarande onda krafter som vill kämpa mot våra värderingar, vi får inte ge upp.

Danmarks premiärminister Lars Løkke Rasmussen talar om dubbelmordet i Atlasbergen.
Lars Løkke Rasmussen höll presskonferens på torsdagen. Danmarks premiärminister Lars Løkke Rasmussen talar om dubbelmordet i Atlasbergen. Bild: EPA-EFE Lars Løkke Rasmussen

Också Løkke Rasmussens norska kollega Erna Solberg uttalade sig om morden.

- Det här är en brutal och meningslös attack på oskyldiga, och vi svarar med avsky och fördömande, säger Solberg, och säger att de skyldiga måste ställas inför rätta.

Norges statsminister Erna Solberg.
Erna Solberg. Norges statsminister Erna Solberg. Bild: EPA/AAS ERLEND NORWAY OUT erna solberg

Ambassadör Vasara: Marocko är säkert, men risken för terror finns

Finlands ambassadör i huvudstaden Rabat, Anne Vasara, säger till Svenska Yle per telefon att misstankar om terrorism gör det ovanliga dubbelmordet än mer ovanligt. Enligt henne är det inte bara sällsynt att turister utsätts för våld: terrororganisationer har inte en stark närvaro i kungadömet.

- Efter Arabvåren gick det annorlunda här än i till exempel Tunisien och Egypten. 2011 lyckades den marockanska regeringen och kungen lösa situationen så att det inte blev en revolution. Det blev reformer och samhället utvecklades på många olika sätt, förklarar Vasara.

- Marocko har mycket starka säkerhetsorgan. Man ser att polisen är mycket aktiv, med patruller på gatan och på många håll. De har varit mycket effektiva på att hitta terroristceller, men det utesluter förstås inte att något kan hända.

Om det visar sig att motivet för mordet på den danska och den norska kvinnan är terroristiskt är det enligt Vasara första gången på sju år som landet drabbas av terror. Marocko har genom åren skonats från våldsamheter: terrorister utförde en serie självmordsbombningar 2003 och en serie 2005. 2011 detonerade terrorister en bomb på Marrakechs huvudtorg Jemaa el-Fnaa där 17 personer, inklusive en tioårig fransk flicka omkom.

Han har ingen utbildning och han blev hjärntvättad

Polisen har med hjälp av de norska och danska säkerhetstjänsterna undersökt en serie videoklipp på sociala medier där en grupp män, som antas vara de fyra misstänkta männen, svär trohet till terrorgruppen IS. Enligt The Guardian säger de sig vilja hämnas organisationens nederlag i och förlust av den syriska staden Hajin till kurdiska styrkor tidigare i veckan.

Åtminstone ett videoklipp visar också själva mordet på kvinnorna, skriver danska och norska medier.

En av de misstänktas bror säger i en tv-intervju att brodern "hjärntvättats" och att myndigheterna borde övervaka de som hjärntvättar, skriver Verdens Gang.

Skärmdump från Verdens Gang.
Skärmdump från vg.no, som publicerat videoklippet där männen svär lojalitet till IS. Skärmdump från Verdens Gang. Bild: Skärmdump/Verdens Gang skärmdump

- Han var normal. Han gick i moskén och kom hem igen. Men jag och familjen vet inte vem han umgicks med. Han har ingen utbildning och han blev hjärntvättad, säger den misstänktes bror och säger att brodern var försvunnen i en vecka innan dådet.

Mannen tar avstånd från broderns dåd.

- Han var en normal kille, men han radikaliserades och fick långt skägg.

Hårt slag mot turismen

Om det visar sig att terrorismen har kommit till Marocko blir det ett hårt slag mot små samhällen som Imlil i Atlasbergen.

- De är svårt chockade över brutaliteten i dådet, efter vad jag läst i tidningarna, berättar ambassadör Vasara.

- De är också oroliga, de är mycket beroende av att turister kommer på besök och vandrar i bergen.

Tiotals grupper åker dagligen från Marrakech på vandringstur i området, och offpist-skidåkare har också hittat till just Imlilregionen. Däremot är det relativt ovanligt att själv vandra iväg och övernatta i terrängen.

Tillägg 23:30 den 20 december: videoklipp som visar mordet har också delats.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes