Hoppa till huvudinnehåll

Prisbelönt tysk journalist förfalskade reportage - Der Spiegel lovar utreda fallet grundligt

Foton av flera exemplar av Der Spiegel
Foton av flera exemplar av Der Spiegel Bild: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER Der Spiegel,Tyskland

I Tyskland har den anrika tidningen Der Spiegels anseende fått sig en törn. Tidigare i dag medgav tidningen att deras prisbelönte stjärnreporter Claas Relotius har förfalskat en mängd av sina artiklar och reportage.

33-åringen Relotius har vunnit en mängd journalistpriser, bland andra CNN:s årets journalist år 2014 och så sent som den här månaden årets journalist i Tyskland.

Spiegel uppger att åtminstone 14 av 60 grävande reportage har varit förfalskade eller innehållit förfalskade uppgifter.

Minst 14 artiklar är den siffra som reportern själv erkänt konstaterar Spiegel Online. Arbetet med att avslöja omfattningen av fusket är bara i sin linda, skriver tidningen.

Der Spiegel skriver att reportern förfalskade artiklar i stor skala och till och med använde påhittade personer i sina texter. Det handlade om personer som han skapade på basis av videoklipp och beskrivningar i andra medier. Han hittade också på citat och dialog mellan personer.

Relotius är uppsagd och säger sig vara sjuk och behöva hjälp. Han har uppgett för sina chefer att fusket handlade om att han var rädd för att misslyckas och att trycket bara ökade ju framgångsrikare han blev.

Avslöjad av kollega

Det var en kollega till Relotius som avslöjade fusket. Juan Moreno berättade om sina misstankar för ledningen, blev inte trodd, samlade in bevismaterial i flera veckor och blev till slut trodd.

Bland de artiklar som åtminstone delvis förfalskats finns flera längre reportage som har prisbelönats. Reportagen handlar till exempel om en amerikan som besöker en avrättning som vittne. En annan artikel handlar om två irakiska barn som kidnappades och omskolades av terrorrörelsen Islamiska staten. En tredje artikel handlar om en fånge på Guantánamo.

Relotius arbetade som frilansjournalist för Der Spiegel från och med 2011 och anställdes som redaktör för ett och ett halvt år sedan.
Han har också arbetat för flera andra medier, bland dem Neue Zürcher Zeitung am Sonntag, the Financial Times Deutschland, Die Welt, och Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Medan härvan utreds kommer Relotius artiklar att finnas kvar på webben, men de förses med ett meddelande om fusket. Der Spiegel kommer att utreda ärendet med hjälp av egen personal och externa utredare. Der Spiegel kommer att rapportera vad utredningen har gett för resultat.

Källor: Tagesschau, Spiegel Online, Reuters, Yle