Hoppa till huvudinnehåll

Pyttis fågelskyddshem är räddat – nygrundad förening kom till undsättning

Olika fåglar i och kring en bassäng i fågelhemmet.
På Pyttis fågelskyddshem tas skadade vilda fåglar om hand. Olika fåglar i och kring en bassäng i fågelhemmet. Bild: Yle/Sanni Harmanen fåglar,Pyttis,pyttis fågelhem

Det var tidigare osäkert huruvida fågelskyddshemmet kunde fortsätta sin verksamhet. Naturskyddskretsen slutar sköta skyddshemmet vid årsskiftet och miljöministeriet omfördelar sin finansiering.

På Pyttis fågelskyddshem kan man fira jul i god anda.

Hela skyddshemmets framtid låg i vågskålen när Kymmenedalens naturskyddskrets i september meddelade att de kommer att sluta sköta skyddshemmet vid årsskiftet.

Enligt naturskyddskretsen tar skyddshemmet upp oskäligt mycket arbetstid av det egentliga naturskyddsarbetet.

Nu kommer verksamheten trots allt att fortsätta eftersom den nygrundade föreningen Pyhtään lintuhoitola ry kommer att ta över ansvaret för skyddshemmet.

Två kattugglor som sitter tätt ihop
Arkivbild av två kattugglor som myser på fågelskyddshemmet. Två kattugglor som sitter tätt ihop Bild: Yle/Lone Widestam kattuggla,ugglefåglar,Uggla

”Det är förstås en lättnad”

Lösningen uppstod på ett möte 20.12 där det deltog representanter från naturskyddskretsen, miljöministeriet, djurläkare och NTM-centalen samt paret Arto och Hannele Hokkanen som driver skyddshemmet.

Pyttisbon och industrirådet Reino Uusitalo deltog också i mötet. Han berättar att man via den nya garantiföreningen kommer att kunna bidra med finansiering från till exempel miljöministeriet.

Förutom han kommer också Arto och Hannele Hokkanen att vara med i föreningen.

– Det är förstås en lättnad att arbetet här fortsätter. Det är positivt, bara vi nu får igång det hela, säger Arto Hokkanen som jobbat på fågelskyddshemmet i 20 år.

Miljöministeriet kommer att förnya fördelningen av sin finansiering; i fortsättningen kommer samma pengasumma som Pyttis fågelskyddshem har fått att fördelas mellan flera olika skyddshem.

– Miljöministeriets finansiering är stommen, sedan ser vi vad vi får ihop kring den, säger Arto Hokkanen.

Hokkanen tänker fortsätta sköta om fåglarna oavlönat tills finansieringen klarnar.

– Jag tror att vi på något sätt får finansieringen att fungera. Här är ändå starka viljor i bakgrunden.

Arto Hokkanen är inne i fågelburen och hälsar på tranan Piipa.
Arkivbild av Arto Hokkanen. Arto Hokkanen är inne i fågelburen och hälsar på tranan Piipa. Bild: Yle/Lone Widestam Trana,fågelskyddshem

Industrirådet hjälper till i övergångsfasen

Tills skyddshemmets finansiering har klarnat tänker Reino Uusitalo själv delta i skyddshemmets löpande kostnader, till exempel uppvärmningskostnader. Han är nöjd med lösningen.

– Vid en sådan här övergång uppstår alltid många frågor. Alla har ändå förbundit sig och ser det här som en mycket bra och nödvändig lösning. Vi är alla lättade och förtröstansfulla, konstaterar Uusitalo.

Pyttis fågelskyddshem inledde sin verksamhet 1998 när sydöstra Finlands miljöcentral tillsammans med Pyttis kommun renoverade lokaler vid det gamla industriområdet för ändamålet.

Det finns bara några fågelskyddshem i Finland. Förutom det i Pyttis finns ett i Heinola och ett annat på Högholmen i Helsingfors.

Artikeln baserar sig på Pyhtään lintuhoitola pelastuu – uusi yhdistys tuli hätiin skriven av Valtteri Kykkänen och Juulia Tillaeus.