Hoppa till huvudinnehåll

YA:s närvårdarutbildning blir kvar i Pedersöre

Yrkesakademin i Österbotten, närvårdarenheten i Pedersöre
Yrkesakademin i Österbotten, närvårdarenheten i Pedersöre Yrkesakademin i Österbotten, närvårdarenheten i Pedersöre Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman närvårdarutbildning

Yrkesakademin i Österbotten (YA) har bestämt sig för att inte flytta närvårdarutbildningen från Pedersöre till Jakobstad. Alla utbildningar i Jakobstad flyttar till Campus Allegro.

YA koncentrerar sin verksamhet i Jakobstad så att utbildningarna som har funnits på Sofiedahlsgatan flyttar till Campus Allegro.

I praktiken har de flesta redan flyttat från Sofiedahlsgatan till Campus Allegro på grund av dålig inomhusluft på Sofiedahlsgatan.

- Kvar på Sofiedahlsgatan finns just nu bara metallutbildningen. I början av nästa år ska vi hitta lösningar med samarbetsföretag så att metallutbildningen inte har några egna utrymmen alls, säger Anders Norrback som är styrelseordförande för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (Söfuk). Söfuk äger YA.

Hyran halveras

Det här innebär att det tidigare förslaget om att flytta närvårdarutbildningen från Pedersöre till Jakobstad inte blir av. Närvårdarutbildningen i Pedersöre fortsätter i sina gamla lokaler på Sursikbacken.

- Vi kommer att minska våra utrymmen lite, säger Norrback.

Hyreskontraktet för både närvårdarutbildningen i Pedersöre och Campus Allegro är på fem år.

Pedersöres kommundirektör Stefan Svenfors är nöjd med beslutet. Kommunen kom emot med halverad hyra för YA:s enhet i Pedersöre.

- Det är rätt beslut. Det innebär goda möjligheter att utveckla utbildningen i Pedersöre, säger Svenfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten