Hoppa till huvudinnehåll

CKP: Riksdagsledamot Ville Vähämäki utreds för grovt bedrägeri – på grund av bastubostaden

Riksdagsledamoten Ville Vähämäki sitter vid ett bord.
Riksdagsledamot Ville Vähämäki förnekar att han gjort sig skyldig till brott. Riksdagsledamoten Ville Vähämäki sitter vid ett bord. Bild: Mikko Koski / Yle Ville Vähämäki,riksdagen

Sannfinländarnas riksdagsledamot Ville Vähämäkis bastuboende går vidare till åtalsprövning.

Teuvo Hakkarainen (Sannf.) och Ville Vähämäki har lyft förhöjd kostnadsersättning med hänvisning till hyreskostnader för en andra bostad i Helsingfors, trots att det rört sig om en bastu i källarvåningen i ett höghus.

Vähämäki lyfte ersättning under perioden september 2013 - november 2015.

Den skattefria ersättningen uppgår till 493,40 euro i månaden och villkoret är att riksdagsledamoten äger eller hyr en andra bostad i Helsingfors, Vanda, Esbo eller Grankulla. Hyran som de båda riksdagsledamöterna betalade uppgick till 347,50 euro i månaden.

Vähämäki har publicerat ett pressmeddelande där han förnekar att han gjort sig skyldig till något brott.

Hakkarainen inte misstänkt

Centralkriminalpolisen har avslutat sin förundersökning som gällde de två riksdagsledamöternas boendearrangemang. Förundersökningen påbörjades i augusti.

Vähämäki har tidigare medgett att han ändrade formuleringen i hyreskontraktet för att få arrangemanget godkänt av riksdagen. Enligt honom kände Hakkarainen inte till att bostaden egentligen var en bastu.

- Den ena riksdagsledamoten misstänks för grovt bedrägeri. Den andra riksdagsledamoten fyllde inte kriterierna för att köra igång en förundersökning, säger brottskommissarie Visa Weckström.

CKP misstänker att Vähämäkis agerande orsakat ekonomisk skada på ungefär 41 000 euro för riksdagen. Utav denna summa har 13 000 euro utbetalats till Vähämäki medan Hakkarainen, som inte misstänks för brott, fått 28 000 euro.

Vähämäki har sedan dess betalat tillbaka en summa på 13 000 euro till riksdagen.

Förundersökningen är avslutad och ärendet går vidare till Helsingfors åklagarmyndighet.

Läs mera:

Helsingfors stad har granskat: Hakkarainens bastu duger inte som bostad

Den sannfinländska riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainens bastubostad i Helsingfors har synats av stadens byggnadsinspektion. Bastun duger inte som bostad - det slår myndigheterna fast.

Läs mera:

Riksdagen ändrar direktiv för kostnadsersättning efter fallet med Hakkarainens bastu

Riksdagen skriver om sina direktiv för kostnadsersättning för att hyra en andra bostad efter oklarheterna kring ledamoten Teuvo Hakkarainens (Sannf) boende. Hakkarainen hyr ett bastuutrymme i Helsingfors och har meddelat riksdagen att det är hans andra bostad.

Läs mera:

Iltalehti: Polisen utreder Teuvo Hakkarainens och Ville Vähämäkis boendearrangemang

Centralkriminalpolisen tittar närmare på Teuvo Hakkarainens (Sannf) och Ville Vähämäkis (Sannf) boendearrangemang, rapporterar tidningen Iltalehti. Riksdagsledamöterna har bott i en bastu och fått ersättningar för hyran. Vähämäki har dessutom bott i ett lager som olagligt gjorts om till bostad.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes