Hoppa till huvudinnehåll

Damligans bästa spelare lämnar HJK – storlöftet Summanen redo för utmaningen i Sverige

Eveliina Summanen på HJK:s träningar.
Eveliina Summanen gjorde en stark säsong i HJK. Eveliina Summanen på HJK:s träningar. Bild: Yle Eveliina Summanen,HJK Helsingfors

Mittfältaren Eveliina Summanen fortsätter sin karriär i svenska KIF Örebro efter en lyckad säsong med landslaget och HJK. Hon har alla verktyg för att lyckas på den här nivån, anser tränarstaben i Örebro.

Under säsongen 2018 tog 20-åriga Summanen en plats i landslagets öppningselva. Hon valdes till Damligans bästa spelare för sina insatser för silverlaget HJK.

Nu känner sig Summanen redo för nästa steg i karriären. Hon skrev på ett tvåårigt kontrakt med KIF Örebro som tar klivet upp till Damallsvenskan.

– Jag är redo att ta nästa steg i min utveckling och är övertygad om att KIF Örebro kan erbjuda mig det. Mitt fokus kommer till en början att vara att anpassa mig till den nya miljön och snabbt komma in i laget, säger Summanen på den svenska klubbens webbplats.

Eveliina Summanen sköt in Finlands andra mål i VM-kvalsegern över Serbien.
Eveliina Summanen gjorde sitt första landslagsmål i juni. Eveliina Summanen sköt in Finlands andra mål i VM-kvalsegern över Serbien. Bild: imago/Action Plus/ All Over Press Eveliina Summanen,Finlands damlandslag i fotboll

– Det känns spännande att spela i en för mig helt ny och bättre liga än jag spelat i hittills. Målet är att få speltid så jag kan kliva fram och ta ansvar på planen och hjälpa laget att lyckas, fortsätter Summanen.

Inom KIF Örebro är man iviga över värvningen av Summanen.

– En finsk landslagsspelare som av många anses vara en av Finlands mest lovande spelare känns så klart fantastiskt att vi kan knyta till oss. Det visar att KIF Örebro har attraktionskraft! säger klubbens sportchef Jonas Karlberg.

Tränarstaben i Örebro förväntar sig att Summanen skall utvecklas till en viktigt box-to-box-spelare.

– Hon besitter ett bra kortpassningsspel och en väldigt bra defensiv utgångsposition. Utöver detta så har hon även ett fint skott, vilket för henne till ett offensivt hot i och omkring motståndarnas straffområde, konstaterar assisterande tränaren Fredrik Biörs.

– Hon har alla verktyg för att lyckas på den här nivån och jag är glad över att hon valde att komma till oss, avrundar Biörs.

Läs också