Hoppa till huvudinnehåll

Extremt sällsynt tumlare simmade in i fiskenät i Nagu

Tumlare i Nagu.
Tumlare i Nagu. Bild: Anna-Silja Suutarinen tumlare

Två fiskare fick sig en ordentlig överraskning då de kollade sina nät. En tumlare hade simmat in och fastnat.

Anna-Silja Suutarinen och Kimmo Kallinen i Käldinge på Lillandet i Nagu möttes den 13 december av en rejäl överraskning när de tog upp näten: en tumlare hade fastnat i det nät som lagts ut vid hemstranden. Tumlaren var vid liv, och efter en räddningsinsats på cirka 15 minuter kunde djuret släppas ut i strandvattnet.

Tumlaren simmade snart vidare och såg ut att ha klarat sig utan större skador.

– Vi började kalla den Lucia, eftersom det var Luciadagen. Lucia vilade en stund i strandbrynet och fortsatte sedan sin färd, så att vi stundvis såg ryggfenan skymta ovanför vattenytan. Det här var ett minne för livet, beskriver Anna-Silja Suutarinen, som deltog i räddningsinsatsen.

Östersjöns enda valart

Tumlaren (Phocoena phocoena) är den enda valarten som regelbundet påträffas i Östersjön. Endast ett fåtal tumlare rör sig i de finska vattnen.

Tack vare akustisk övervakning vet man att tumlare förekommer ute på öppna havet i sydväst. Ett fåtal förekommer också i kustvattnen, så tumlaren hör fortfarande till våra arter.

Tumlare i Nagu.
Tumlare i Nagu. Bild: Anna-Silja Suutarinen tumlare

Av storleken att döma verkar det vara fråga om en ung individ, som sannolikt är född i fjol, konstaterar projektchef Olli Loisa vid Åbo yrkeshögskola som ansvarar för artuppföljningen.

– En oerhört fin insats, såvitt jag vet är det här också den första tumlare som fotograferats i finska vatten på över 20 år. Det är närmast en lyckträff att få syn på en tumlare, så sällsynta är de.

På Miljöministeriet konstaterar man att fiskarnas föredömliga räddningsinsats är synnerligen viktig.

– Tumlarpopulationen i Egentliga Östersjön består endast av cirka 500 individer, så varje individ är värdefull med tanke på populationens fortlevnad, säger konsultativa tjänstemannen Penina Blankett som ansvarar för frågor som rör tumlarskyddet vid ministeriet.

Miljöförvaltningen önskar få in rapporter om alla tumlarobservationer på sin webbplats. Ännu för hundra år sedan var det relativt vanligt att få syn på en tumlare i de finska kustområdena.

Tumlarbeståndet i Östersjön minskade dock drastiskt i början av 1900-talet, bland annat till följd av miljögifter och för att arten blivit oönskad bifångst i samband med fiske. Utöver detta bedöms störningar till följd av mänsklig aktivitet såsom undervattensbuller utgöra de största hotfaktorerna, konstaterar Miljöministeriet.

Tumlare i Nagu.
Tumlare i Nagu. Bild: Anna-Silja Suutarinen tumlare