Hoppa till huvudinnehåll

Hittills inga fall av mässling i Egentliga Finland – "viktigt att läkarna är på alerten och känner till symptomen"

En hälsovårdare vaccinerar en kvinna genom att lägga en spruta i ena armen.
En hälsovårdare vaccinerar en kvinna genom att lägga en spruta i ena armen. Bild: Yle/Sofi Nordmyr vaccin,vaccinering,Vaccination

Under den senaste tiden har några fall av mässling uppdagats i Österbotten och i Tammerfors.

I Egentliga Finland har inga fall rapporterats, berättar överläkare Esa Rintala på infektionsbekämpningsenheten vid Åbo universitetscentralsjukhus.

– Mässlingsfall uppdagas väldigt sällan hos oss. Det senaste fallet var år 2012. Under de senaste tio åren har totalt tre fall konstaterats. Oftast har de här personerna blivit smittade utomlands, säger Rintala.

Mässling
Mässling Bild: Wikipedia/Public Domain mässling

Enligt Rintala är sannolikheten för att fall skulle uppdagas i Egentliga Finland låg.

– I Egentliga Finland är vaccinationstäckningen för MPR-vaccinet god, 95,6 procent. Det betyder att flockimmuniteten ligger på en god nivå i landskapet. Det är osannolikt att fall uppdagas, men visst kan en ovaccinerad person smittas av mässling exempelvis utomlands, säger Rintala.

MPR-vaccinet är mot mässling, påssjuka och röda hund.

Enligt statens rekommendation borde minst 95 procent av befolkningen vara vaccinerad för att flockimmuniteten ska fungera.

I vissa fall kan vaccinerade kan insjukna i en mildare variant

Någon större epidemi är med andra ord osannolik, men mässlingen smittar lätt och därför kan sjukdomen spridas exempelvis inom en familj som inte är vaccinerad, säger Rintala.

I de fall som uppdagades i Tammerfors nyligen var de insjuknade vaccinerade mot mässling.

Oöppnat MPR-vaccin
Oöppnat MPR-vaccin Bild: Jari Kovalainen / Yle läkare,vaccinering,immuniseringsprogram,mässling,mässlingsvaccin,Measles virus,hälsovård,Österbotten,Larsmo,Public Health Nursing,påssjuka,påssjuka,påssjukevaccin,röda hund,rödahundvaccin,vaccin mot mässling, påssjuka, röda hund,MPR-vaccin,MPR-vaccin

– I vissa fall kan vaccinerade insjukna i en mildare form av mässling. Den insjuknade smittar ändå väldigt sällan andra människor.

Viktigt att läkarna är på alerten

Enligt Esa Rintala är det viktigt att läkarna är på alerten och känner till symptomen för mässling.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har också gett anvisningar till läkare och de uppdaterades senast i höstas.

I anvisningarna understryker sjukvårdsdistriktet vikten av en smidig informationsgång för att minska smittorisken.

U-sjukhuset vid ÅUCS.
ÅUCS. U-sjukhuset vid ÅUCS. Bild: Yle/Lina Frisk. Åbo universitetscentralsjukhus,åucs u-sjukhus

– Då kan man skrida till åtgärder genast och se till att så få människor som möjligt utsätts för sjukdomen. Oftast är vården där hemma tillräcklig, men den insjuknade är tvungen att stanna hemma i karantän.

Enligt Rintala finns det inget skäl för hysteri eller rädsla för mässling, eftersom vaccinationstäckningen är så god i Egentliga Finland.

– Men jag vill också påpeka att vi alla bär ett ansvar för det här. Man kan inte låta bli att vaccinera sina barn med argumentet att alla andra har vaccinerat sig. Mässlingen blir allt vanligare i Europa. Risken finns och därför borde vaccinationstäckningen vara på en god nivå, säger Rintala.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland