Hoppa till huvudinnehåll

Julrusch i bagerierna – i Ekenäs bakas tusentals julstjärnor

Nygräddade jultårtor (julstärnor) på ugnsplåt.
Julens populäraste bakverk är jultårtorna eller julstjärnorna Nygräddade jultårtor (julstärnor) på ugnsplåt. Bild: Yle / Tiina Grönroos bakverk,bakverk,bagerier,Ekenäs,jul,Västnyland,jultårta,horsbäck

Det är full rulle i bagerierna dagarna före jul. Till jul vankas det jultårtor, maltlimpor men också bakelser och semlor.

På tal om semlor; i Nya Wibox i Ekenäs bakar man också fastlagssemlor till jul.

Bullar fyllda med grädde.
Om du kollar riktigt noga kan du se pepparkaksdegen under den glöggkryddade vispgrädden. Bullar fyllda med grädde. Bild: Yle / Tiina Grönroos bakverk,bakverk,jultårta,bagerier,Ekenäs,jul,Västnyland,Semla,fastlagsbullar

Julen står för dörren och då vaknar den lilla bagaren till liv hos de flesta av oss. Vid sidan av all annan julmat bakas det både tårtor, torrkakor och limpor. Trots det går också försäljningen upp i bagerierna. Här bakas både säsongsvaror som den klassiska finska julstjärnan och den sirapsindränkta maltlimpan, men också sådana bakelser och och tårtor som säljs året runt.

En man i vita kläder och svart keps dekorerer bakelser i ett bageri.
Konditor Niklas Näsman dekorerar bakelser. En man i vita kläder och svart keps dekorerer bakelser i ett bageri. bakverk,bakverk,jultårta,bagerier,Ekenäs,jul,Västnyland,bakelser,Söta bakelser för julen,konditorer,Nicke Näsman

I Wibox bageri i Horsbäck i Ekenäs har de flesta stigit upp mitt i natten för att baka och grädda allt från matbröd till söta bakverk.

Konditor Niklas, Nicke, Näsman har kommit på jobb till halv tre på morgonen. Bagaren och gräddaren Lotta Paaja kom redan halv två.

Nicke lägger sista handen vid runda, ljusröda bakelser.

Runda ljusröda bakelser dekoreras med röd gelé.
Lite julröd gelé och så är hallonmoussebakelsen en julmoussebakelse. Runda ljusröda bakelser dekoreras med röd gelé. Bild: Yle / Tiina Grönroos bakverk,bakverk,bagerier,Ekenäs,jul,Västnyland,bakelse,Söta bakelser för julen,horsbäck

- Det är julmoussetårtor med pepparkaksbotten och hallonmousse, förklarar Nicke Näsman och tillägger att de här tillverkas året runt, men på grund av färgen är de populära till julen.

Bageriet i Horsbäck i Ekenäs har högsäsong just nu. Alla hinner inte eller vill ens vara Västnylands Ernst Kirchsteiger.

Några stora rostfria bunkar där det blandas bröddeg. Bageri
Det mesta jobbet i ett bageri görs som hemma i det egna köket. Mängderna är bara mycket större och därför är också degskålarna stora. Några stora rostfria bunkar där det blandas bröddeg. Bageri Bild: Yle / Tiina Grönroos bakverk,bakverk,bagerier,Ekenäs,jul,Västnyland,bröd,bakmaskiner,degbunke

- Nog köps det massor färdigt. Vi bakar tusentals julstjärnor inför säsongen. Maltlimporna är också populära, säger Näsman.

På frågan hur länge han har jobbat på bageri, svarar han ”hela livet”. Föräldrarna startade bageriet och Nicke har fortsatt i sin mammas fotspår.

En kvinna i vita kläder och vit skyddsmössa står vi en ställning med ugnsplåtar som är fyllda med sirapslimpor.
Lotta har stigit upp strax efter midnatt för att grädda bröd. En kvinna i vita kläder och vit skyddsmössa står vi en ställning med ugnsplåtar som är fyllda med sirapslimpor. Bild: Yle / Tiina Grönroos bakverk,bakverk,bagerier,Ekenäs,jul,Västnyland,bröd,Lotta Paaja

Lotta Paaja har jobbat på olika bagerier sedan hon var 16 år. På Wibox har hon bakat och gräddat bröd i snart åtta års tid.

Bröden bakas i enorma bakugnar som med stora dörrar. På håll påminner de om en hiss. Men de digitala, röda siffrorna visar grader, inte våning.

En väldigt stor bakugn i rostfritt stål. Bageri.
Bakugnen påminner om Yles hissar i Böle. En väldigt stor bakugn i rostfritt stål. Bageri. Bild: Yle / Tiina Grönroos bakverk,bakverk,bagerier,Ekenäs,jul,Västnyland,bröd,ugn,horsbäck

- Jullimporna är också populära, säger Lotta Paaja. Vi talar nog om hundratals bröd.

Några sirapslimpor på en ugnsplåt.
Sirapsglänsande jullimpor med russin. Några sirapslimpor på en ugnsplåt. Bild: Yle / Tiina Grönroos bakverk,bakverk,bagerier,Ekenäs,jul,Västnyland,bröd,matbröd

Bageri-, café- och restaurangföretagare Mika Äbb springer och kör som en skottspole med bröd och bakverk mellan de olika verksamhetspunkterna. Det är bråttom nu.

- Jag tänkte det blir lugnare efter sommaren, skämtar en av många bagare som snabbt, men effektivt spritsar hemgjord vaniljkräm i blivande bakelser. Men jag har märker att det är lika stressigt hela tiden.

Några tårtor förse med brunt marsipantäcke. Ska bli kottekakor.
Snart är de här kottkakorna färdiga. Några tårtor förse med brunt marsipantäcke. Ska bli kottekakor. Bild: Yle / Tiina Grönroos bakverk,bakverk,bagerier,Ekenäs,jul,Västnyland,horsbäck

Trots arbetsmängderna och stressen skämtas det friskt och Mika Äbb säger att det hela rullar på bra tack vare en proffsig personal.

Fastlagsbullar till julen

Ibland ondgör sig kunder över att Runebergstårtor och memma dyker upp i butikshyllorna långt före jul.

I Wibox bageri finns också flera stora plåtar med fastlagsbullar. Hur har man tänkt här?

- Det var någon här som kom på den galna idén att tänk om vi skulle experimentera med fastlagsbullar fyllda med pepparkaksdeg och vispgrädde med glöggsmak, berättar Nicke Näsman.