Hoppa till huvudinnehåll

Niskanen och Hakola genrepar i Lahtis inför VM-lagsprinten – Iivo avstår höghöjdslägret: "En väldigt viktig distans"

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen är de stora tävlingarnas man med två OS-guld och ett VM-guld. Iivo Niskanen. Bild: All Over Press Iivo Niskanen,Längdåkning

Ursprungligen var det tänkt att Iivo Niskanen skulle träna på hög höjd i Seiser Alm tillsammans med de övriga finländska toppåkarna veckan före VM. De planerna har nu ändrats, bekräftar Niskanen, som istället ska genrepa inför den klassiska VM-lagsprinten på hemmaplan i Lahtis, tillsammans med parhästen Ristomatti Hakola.

– Just nu ser det sannolikt ut som att jag kommer till Lahtis och skidar klassisk lagsprint tillsammans med Ristomatti Hakola. Det är för oss i VM en väldigt viktig, potentiell medaljdistans, säger Niskanen till Ilta-Sanomat.

Eftersom världscuptävlingarna i Lahtis går av stapeln endast en och en halv vecka före VM-starten (9-10.2) är det många av de finländska toppnamnen såsom Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen och Matti Heikkinen som avstår från världscupen i Lahtis. Istället ska landslagsstjärnorna träna på hög höjd i Seiser Alm, Italien.

Ursprungligen var det tänkt att Iivo skulle göra detsamma som landslagskollegorna, men Niskanens personliga tränare Olli Ohtonen bekräftar att höghöjdslägret i Seiser Alm inte blir av för Niskanens del.

Niskanens beslut gläder kollegan Hakola

Att Salpausselkäspelen nu får stoltsera med ett av den finländska längdåkningens stora affischnamn gläder bland andra landslagskollegan Hakola:

– Det var fint att höra förra veckan att Iivo hade justerat sina planer. Seefeld är sedan en helt egen tävling, men nog skulle en bra tävling i Lahtis ge mentalt manna inför VM, säger Hakola.

Även tävlingarnas generalsekreterare, Aino-Kaisa Saarinen är nöjd äver Niskanens beslut.

– Det är en helt fantastisk nyhet för evenemanget om Iivo har beslutat såhär, gläds Saarinen.

Niskanen vann OS-guld på distansen i Sotji år 2014 tillsammans med Sami Jauhojärvi. Tre år senare blev det brons på samma distans vid hemma-VM i Lahtis, med samma konstellation.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport