Hoppa till huvudinnehåll

”Österbotten skulle kunna ta emot fler kvotflyktingar” – Österbottens förbund vill höja Finlands flyktingkvot

Burmesiska flyktingar anlände tisdag eftermiddag till Kronoby flygplats
Burmesiska flyktingar som anlände till Kronoby flygplats 2010. Burmesiska flyktingar anlände tisdag eftermiddag till Kronoby flygplats Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman kvotflyktingar,burmeser

De österbottniska kommunerna och städerna vill ta emot fler kvotflyktingar än de 90 som regeringen föreslår för nästa år. De anser att Österbotten är ett välmående landskap som dessutom behöver arbetskraft.

Frågan om kvotflyktingarnas antal har diskuterats vid kommun- och stadsdirektörernas forum vid Österbottens förbund.

Landskapsstyrelsen vid Österbottens förbund vill inte bara ta emot fler kvotflyktingar till Österbotten - man vill också att Finlands flyktingkvot ska höjas.

Nästa år kommer Finland att ta emot totalt 750 kvotflyktingar. Landskapsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att de anser att flyktingkvoten kan höjas till 1500 eller åtminstone 1000.

Det är riksdagen som för varje år bestämmer hur många kvotflyktingar Finland ska ta emot. NTM-centralerna kommer överens med kommunerna om hur många flyktingar kommunerna tar emot.

Kan ta emot fler flyktingar

De österbottniska kommunerna anser att de kan ta emot fler kvotflyktingar än idag.

Till exempel Korsholm skulle vara beredd ta emot 35 kvotflyktingar nästa år, Jakobstadsregionen 100 och Vasa i sin tur kunde ta emot 20 kvotflyktingar.

Enligt arbets- och näringsministeriets förslag ska Österbotten ta emot 90 kvotflyktingar år 2019.

Enligt kommunerna finns det väletablerade strukturer för att integrera invandrare. Kommunerna vill att erfarenheten och kompetensen utnyttjas för att ta emot kvotflyktingar.

Genom att ta emot flyktingar kan kommunerna upprätthålla både beredskapen och kompetensen.

- Österbotten är ett välmående landskap med låg arbetslöshet och en friskare befolkning än genomsnittet. Att ta emot fler kvotflyktingar är ett välfungerande sätt för landskapet att ge humanitär hjälp till människor som behöver det, skriver Österbottens förbund i ett pressmeddelande.

Behöver arbetskraft

Ytterligare ett skäl att höja flyktingkvoten är också, enligt kommunerna, behovet av arbetskraft.

- Österbotten vill växa och ett sätt att göra det är att öppna dörren för nya finländare. Arbetet med kvotflyktingar upprätthåller beredskapen att integrera också arbetskraftsinvandrare.

Argumentet för att inte höja flyktingkvoten har varit att det har rått brist på kommunplatser.

De österbottniska kommunerna anser att landets kommuner nu har högre beredskap och större vilja att ta emot flyktingar.