Hoppa till huvudinnehåll

Betydligt färre marscherade på gatorna i Paris då de "gula västarna" protesterade för sjätte lördagen i följd

Demonstration i Paris 22.12.2018
En kvinna som symboliserar rättvisa. Demonstration i Paris 22.12.2018 Demonstration i Paris 22.12.2018 Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,Paris,demonstration,rättvisa

Hundratals så kallade gula västar marscherade genom Paris i dag – den sjätte protestlördagen i följd.

Den här gången rörde sig dock betydligt färre demonstranter på gatorna i jämförelse med tidigare veckoslut. Enligt polisen demonstrerade ungefär 800 människor i Paris vid middagstid. Allt förlöpte lugnt och polisen behövde inte ingripa. Förra lördagen var antalet demonstranter vid samma tid 4 000.

På grund av befarade oroligheter hade de franska myndigheterna ändå vidtagit en del försiktighetsåtgärder. Slottet och parken i Versailles höll stängt i dag, och butiksägare i Paris ombads vara på sin vakt.

Demonstration i Paris 22.12.2018
Demonstration i Paris 22.12.2018 Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,Paris,demonstration,rättvisa

En bilförare omkom i dag nära Perpignan i södra Frankrike då hans bil krockade med en lastbil vid en rondell som hade blockerats av de gula västarna, rapporterar lokala myndigheter.

Sammanlagt tio människor har omkommit i samband med oroligheter sedan mitten av november. De flesta dödsfall har varit resultat av olyckor.

För tre veckor sedan utvecklade sig demonstationerna i ett tumult som beskrevs som de våldsammaste oroligheterna i Paris sedan de antikapitalistiska demonstrationerna och masstrejkerna i maj 1968. Bilar stacks i brand, fönsterrutor söndrades och allmän vandalisering förekom runt om på gatorna.

Demonstrationerna riktades först mot högre bränsleskatter men blev småningom en protest som riktades mot president Emmanuel Macrons ekonomiska politik.

Demonstranterna har gradvis minskat i antal under de senaste veckorna. Antalet deltagare sjönk klart efter att president Macron gick med på en del av demonstranternas krav.

Demonstration i Paris 22.12.2018
Demonstrant i Marseille Demonstration i Paris 22.12.2018 Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,Paris,demonstration,rättvisa

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes