Hoppa till huvudinnehåll

Borgå museum tog emot århundradets största konstdonation

Marina Catani och Viggo Wallensköld.
Museidirektör Marina Catani och donatorn Viggo Wallensköld. Marina Catani och Viggo Wallensköld. Bild: Yle/Hedvig Sandell Borgå museum,donationer,konst,marina catani

Den 19 december presenterade Borgå museum en donationssamling med över 600 konstverk av kända Borgåkonstnärer. Enligt museidirektören är det här den största konstdonationen museet tagit emot under det senaste århundradet.

Det är den Borgåfödda konstnären Viggo Wallensköld som donerat den så kallade Wallenskölds och Sonck-Majewskis donationssamling till Borgå museum.

Konstsamlingen består främst av målningar, grafik och teckningar.

Flera målningar är av Viggo Wallenskölds far Iván Wallensköld-Rotkirch (1928–2010) och Wallensköld-Rotkirchs långvariga livskamrat Helga Sonck-Majewski (1916–2015).

Till samlingen hör också en hel del målningar av Paul Wikman (1922–1969).

I donationen ingår dessutom enstaka verk av Lauri Ahlgrén (född 1929), Kimmo Warjonen (1936–2002), Thor Lindroos, Kari Ovaska, Antti Sotamaa, Sirkka Tapio, Päivi Sirén och Ragni Cavén.

Också fyra av donatorn Viggo Wallenskölds egna verk finns med i samlingen.

Viggo Wallensköld.
Donatorn och konstnären Viggo Wallensköld Viggo Wallensköld. Bild: Yle/Hedvig Sandell donationer,konst,målare (bildkonstnärer),viggo wallensköld

Konsthistorisk värdefull donation

Enligt Wallensköld är de donerade verken mycket värdefulla eftersom man i övriga Finland inte vet så mycket om konstnärerna som står för samlingens verk.

– I Borgå känner man bra till konstnärerna Iván Wallensköld-Rotkirch, Helga Sonck-Majewski och Paul Wikman men i resten av landet är de inte så kända. Nu kan alla se på och forska i deras verk, vilket är konsthistoriskt värdefullt, konstaterar Viggo Wallensköld.

Det här var också anledningen till att Wallensköld valde att donera konstsamlingen, berättar han.

Ett urval av Wallenskölds donerade konstsamling kommer att visas i Gamla rådhuset i Borgå fram till 3.2.2019. Efter det kommer verken att finnas i museets arkiv.

I framtiden kommer verken, i enlighet med upphovsrättslagen, också att finnas tillgängliga i den elektroniska databasen Finna, säger museidirektör Marina Catani.

En del av konstverken som är utställda på Borgå museum.
Så här ser det ut i salen där konstsamlingen ställs ut. Tavlan Fallna furor av Helga Sonck-Majewski syns i bakgrunden. En del av konstverken som är utställda på Borgå museum. Bild: Yle/Hedvig Sandell Borgå museum,konst,donationer,konstutställningar,viggo wallensköld

”En stor skam att Borgå inte har ett konstmuseum”

Om Borgå får ett konstmuseum kommer hela Borgå museiförenings konstsamling att flyttas dit.

Trots att Viggo Wallensköld numera bor i Tammerfors har han ändå starka åsikter om Borgås behov av ett konstmuseum.

– Det är en stor skam att konststaden Borgå ännu inte har ett konstmuseum. Det borde staden ha haft för många årtionden sedan, säger Wallensköld.

Också Borgå museums direktör Marina Catani anser det finnas ett stort behov av ett konstmuseum i Borgå.

– Eftersom det finns en diskussion finns det ett behov.

Många konstnärer, berättar hon, upplever bland annat att det borde finnas ett museum med såväl äldre- som nutidskonst.

Ett konstmuseum, menar hon också, skulle gå hand i hand med stadens identitet.

– Dessutom måste vi komma ihåg att Borgå de facto är en turiststad med över en miljon internationella besökare årligen. Med tanke på det skulle det vara fantastiskt att ha ett konstmuseum med utställningar på internationell nivå.

Marina Catani.
Borgå museums direktör Marina Catani. Marina Catani. Bild: Yle/Hedvig Sandell Borgå museum,museidirektör,marina catani

Århundradets konstdonation

Catani kallar den nya konstsamlingen för århundradets konstdonation.

– Konstnären Ville Vallgrens konstsamling med cirka 200 verk 1919 och den Edelfeldtska släktens konstsamling några år senare är de två senaste stora donationerna.

Redan konstdonationer på ett eller två verk, menar Catani, har stor betydelse för museet.

– Att vi nu har fått över 600 konstverk av kända Borgåkonstnärer är överväldigande, det är helt unikt.

Det unika med just Wallenskölds och Sonck-Majewskis donationssamling är att de innehåller så gott som allt tre olika konstnärer har producerat under hela sin livstid.

– Där finns verk ända från deras ungdom till deras död, vilket är väldigt unikt, säger Catani.