Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs första apotek håller fast vid traditionerna - personalen blandar fortfarande kryddor till vassbuk

En kvinna och en man står inne i ett apotek. De  jobbar där. Mannen håller i en påse med kryddblandning.
Läkemedelstekniker Birgitta Österman och apotekare Risto Suominen visar en krydda som finns på Ekenäs första apotek. Den används i en kryddblandning för vassbuk. En kvinna och en man står inne i ett apotek. De jobbar där. Mannen håller i en påse med kryddblandning. Bild: Yle / Tiina Grönroos apotek,mediciner,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,apotekare,Risto Suominen

Ekenäs första apotek är troligen det enda apoteket i Finland som tillverkar vassbukskrydda. Vi vill hålla traditionen vid liv, säger apotekare Risto Suominen.

Fisk är viktigt för många på julbordet. Kanske du har kryddfisk, eller vassbuk, på julbordet, även om det är en fisk som vi äter året om.

Vassbuk i en trälåda på en brygga.
Vassbuk på Helsingfors strömmingsmarknad. Vassbuk i en trälåda på en brygga. Bild: Yle / Antti Kolppo Pellinge,fiskare,vassbuk,Helsingfors strömmingsmarknad,fiske,fiskar,jörgen kjellgren

Förr tillverkade och sålde nästan alla apotek sin egen kryddblandning, men nu är Ekenäs första apotek vid Rådhustorget antagligen det enda i landet som säljer kryddblandning till vassbuk.

Apoteket har ett gammalt recept som består av elva kryddor. Ingredienserna är ingen hemlighet eftersom alla livsmedel måste ha en utförlig förteckning över innehållet, men mängderna är hemliga.

Gamla apoteksflaskor i brunt glas med vita etiketter. Texter på latin.
Gamla apoteksflaskor på Ekenäs första apotek. Gamla apoteksflaskor i brunt glas med vita etiketter. Texter på latin. Bild: Yle / Tiina Grönroos apotek,mediciner,antikviteter,apoteksflaskor

Läkemedelstekniker Birgitta Österman är en av dem som blandar kryddorna. Blandningen innehåller till exempel kardemumma, ingefära, nejlika, muskotblomma, kanel, koriander, svartpeppar och vitpeppar.

Dessutom tillsätter hon sandelträ för färgens skull.

Österman blandar fem kilogram i gången och apoteket tillreder mellan femtio och sextio kilogram kryddblandning om året.

Kryddor per post

Det är många västnylänningar som köper blandningen, men den skickas också ut med posten till kunder runt om i landet.

- Vi säljer mest under hösten då det är marknader, men den går också bra åt vid julen. Det finns många fiskare som vill ha kryddblandningen, men även andra personer tillreder vassbuk, säger Risto Suominen.

En timme att tillverka fem kilogram

Tidigare måste apotekspersonalen krossa kryddorna och mala dem, men nu går allting snabbare eftersom kryddorna är färdigt malda då de köps in till apoteket.

Birgitta Österman minns hur hon tidigare krossade kryddorna och malde dem i en kryddmaskin.

- Det tog lång tid. Nu tar det ungefär en timme att tillverka fem kilogram kryddblandning.

"Det här är roligt"

I receptet står det hur mycket det ska vara av varje krydda, men de mängderna delar apoteket inte med sig av.

Risto Suominen berättar att mängden på vissa kryddor varierat med åren. Det beror på att det kan vara svårt att få tag på vissa kryddor. Mängden kaliumnitrat, E252, har också minskat.

Ekenäs första apotek kommer att fortsätta med sin kryddblandning för vassbuk.

- Det är roligt att göra det här, säger Birgitta Österman.

Artikeln baserar sig på Tiina Grönroos intervju med Risto Suominen och Birgitta Österman.