Hoppa till huvudinnehåll

Toppdiplomat avgår efter Trumps Syrienbeslut - fruktar att reträtten ger IS utrymme att växa

Brett McGurk, amerikansk diplomat.
Brett McGurk avgår i protest mot Trumps Syrienbeslut. Brett McGurk, amerikansk diplomat. Trump,USA

Det har varit en händelserik och tumultartad vecka för Trumps administration. Trupper har kallats tillbaka från Syrien och Afghanistan, industrihampa har legaliserats och allt fler lämnar administrationen.

På tisdag förbjöd landets regering förbjuder så kallade "bump stock"-anordningar för vapen. Administrationen lovade förbjuda tilläggsdelarna efter masskjutningen i Las Vegas.

På onsdag meddelade Trump att USA drar sina trupper ur Syrien eftersom "IS har besegrats".

Till följd av Syrienbeslutet beslutade sig USA:s försvarsminister James Mattis att avgå, han lämnar tjänsten i februari. Många har sett på Mattis som en stabil punkt i det kaotiska Vita huset.

För två dagar sedan godkände Trump en lag som legaliserar industrihampa på en federal nivå i USA. Legaliseringen utgör en del av en större lagpaket med fokus på agrikultur och jordbruk. Hampa är en variant av cannabis som innehåller mycket låga nivåer av den psykoaktiva föreningen THC.

För två dagar sedan rapporterades det också att Trump tänker skicka hem drygt 5 000 av de 14 000 amerikanska soldater som är stationerade i Afghanistan.

På lördag meddelade den amerikanska diplomaten och IS-experten Brett McGurk att han hoppar av sitt uppdrag som sändebud för den amerikanska koalition som bekämpar IS.

Vem är McGurk?

Diplomaten Brett McGurk har sedan 2015 fungerat som amerikanskt sändebud i koalitionen som bekämpar IS. Han utnämndes till posten av USA:s tidigare president Barack Obama.

Han är en av få personer på en hög politisk post i USA som blev ombedd att behålla sin post när Donald Trump tog över Vita huset.

Innan sin utnämning innehade flera olika uppdrag inom det amerikanska utrikesministeriet.

McGurk meddelade på lördag att han överger sitt uppdrag i protest mot Trumps beslut att dra amerikanska trupper ur Syrien.

I sitt avskedsbrev till utrikesminister Mike Pompeo uppger han att IS-anhängarna i Syrien är på rymmen men att de inte ännu besegrats, skriver AP.

Enligt honom skulle den amerikanska reträtten ur Syrien skapa omständigheter som påminner om dem som gav upphov till IS från början.

Trump har gått ut på Twitter för att försvara sitt Syrienbeslut.

Hoppa över Twitterpostning

- Ursprungligen skulle vi bara vara där (i Syrien) i tre månader och det var sju år sedan. Vi for aldrig därifrån. När jag blev president härjade IS fritt. Nu är IS till stor del besegrat vilket gör att närliggande länder, som Turkiet, enkelt kan ta hand om resten. Vi kommer hem, skriver Trump.

McGurk skulle ursprungligen lämna sin post i februari men beslutade sig att lämna jobbet innan årsskiftet efter Trumps beslut att retirera ur Syrien.

Enligt New York Times blev McGurk och USA:s allierade chockade av Trumps beslut.

Kriget i Syrien

Inbördeskriget i Syrien har pågått sedan 2011 men amerikanska trupper gick in i landet först 2015.

Målet då var att ett antal amerikanska experter skulle träna upp kurdiska krigare som kämpade mot IS.

Under årens gång ökade mängden amerikanska trupper i Syrien. I år tyder vissa bedömningar på att 2 000 eller fler amerikanska soldater är stationerade i Syrien.

USA har också varit del av en internationell koalition som bombat Islamiska statens krigare i Syrien.

Att dra amerikanska trupper ur Syrien har varit ett av Trumps mål, men hans militära experter har länge motsatt sig det eftersom de fruktar att det ger IS en möjlighet att samla sig.

Bland annat oroar experterna sig för att den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF nu blir sårbar för attacker av turkiska styrkor, den syriska militären och IS-anhängare.

SDF är amerikanernas enda militära allierade i Syrien. Turkiet ser på SDF som en fiende.

- Kriget mot Islamiska staten är inte över och gruppen har inte besegrats, uppgav SDF på torsdag.

Enligt militära bedömningar har IS fortfarande fotfäste i en sträcka byar och städer längs floden Eufrat i östra Syrien. De senaste veckorna har SDF kämpat med att driva dem ur området.

Drygt 15 000 människor är bosatta i området och USA bedömer att drygt 2 000 av dem är IS-krigare.

Källor: Reuters, AP, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes