Hoppa till huvudinnehåll

Tungan rätt i mun - våga vägra AKK!

Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland
Svenska Yles Johnny Sjöblom. Profilbild på Johnny Sjöblom, korrespondent för svenska Yle i Tyskland Bild: Yle korrespondenter,hälsningar från korren

I Tyskland har kristdemokraterna sedan några veckor tillbaka en ny ordförande efter Angela Merkel. Annegret Kramp-Karrenbauer heter hon och med stor sannolikhet kommer hon också att bli Tysklands nästa förbundskansler. Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom går in på en av utmaningarna med den nya partiledaren.

Annegret Kamp-Karrenbauer, Anngret Kramp-Karrenbauer, Annegret Kramp-Knarrenbauer och så ännu många olika kombinationer av dessa tre.

Jag måste medge att hennes namn var något av en liten utmaning att få helt rätt, då det för första gången nådde över den internationella nyhetströskeln.

Det var i mars 2017 då Annegret Kramp-Karrenbauer – ja, det här är den riktiga versionen tog hem valsegern i delstaten Saarland.

Det här var en på så sätt viktig valseger att den satte stopp för den så kallade Martin Schulz-effekten, som de tyska socialdemokraterna då trodde att kunde föra dem till makten i Berlin ett halvår senare.

Efter det här valet har Kramp-Karrenbauers namn dykt upp allt oftare i synnerhet efter februari i år då hon utsågs till generalsekreterare för de tyska kristdemokraterna.

CDU:s nya partiledare  Annegret Kramp-Karrenbauer under partikongressen i Hamburg i december 2018
Den nyvalda CDU-ledaren Annegret Kramp-Karrenbauer under partikongressen i Hamburg i december 2018 CDU:s nya partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer under partikongressen i Hamburg i december 2018 Bild: EPA / Foche Strangmann Annegret Kramp-Karrenbauer,Tysklands kristdemokratiska union (CDU)

Hit på nätet

Efter valet till CDU-ordförande för några veckor sedan har hennes namn blivit något som journalister världen över måste komma till rätta med.

Att få hennes namn helt rätt är inte alltid så lätt och på nätet har de många försöken att uttala hennes namn blivit något av en hit.

Med svenska som modersmål kan man ändå skatta sig lycklig. Namnet må vara långt men det är ändå relativt lätt att uttala någotsånär rätt.

Och så måste man ju komma ihåg att det alltid kan bli svårare.

Själv tycker jag till exempel att det skulle ha varit en betydligt större utmaning om den tidigare justitieministern Sabine Leutheusser-Schnarrenberger hade slagit igenom internationellt.

Bland de tyska socialdemokraterna hade säkert också Thorsten Schäfer-Gümbel hoppats på att bli ett mer känt namn genom en möjlig seger i delstatsvalet i Hessen under hösten.

Problematisk förkortning

Men ett stort problem för namnet Annegret Kramp-Karrenbauer i alla fall med sig.

Annegret Kramp-Karrenbauer tar nämligen upp en hel del sändningstid i synnerhet om namnet Annegret Kramp-Karrenbauer måste upprepas ofta, så som i en intervju om henne i Aktuellt 17 i samband med kristdemokraternas partidag i början av december.

Här i Tyskland har man därför delvis gått in för förkortningen AKK.

Jag har också själv emellanåt använt den här förkortningen men samtidigt tycker jag att den är problematisk på flera sätt.

För det första tycker jag det är lite respektlöst att namnge en person endast med en förkortning där inte efternamnet på något sätt finns med i sin helhet.

För det andra skapar förkortningen en viss närhet till personen, som åtminstone ur journalistisk synvinkel är problematisk.

Om Annegret Kramp-Karrenbauer inom sitt parti och bland bekanta kallas för AKK så är det kanske inte den modell som medier och journalister ska följa.

Därför kommer jag själv att hålla fast vid att alltid tala om Annegret Kramp-Karrenbauer.

Det må leda till en del stapplingar i direktsändning och det må ta den tid det tar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes