Hoppa till huvudinnehåll

”Vi tål varken censur eller självcensur” - Nicaraguas ilsknaste oppositionstidning låter sig inte skrämmas

Polisens avspärrningsband vid tidningen Confidencials ingång
Polisens avspärrningsband vid tidningen Confidencials ingång Bild: Yle / Erika Brenner Nicaragua,massmedier,Confidencial

I Nicaragua har regeringen de senaste veckorna trappat upp förtrycket mot oppositionen och till de värst drabbade hör den regeringskritiska tidningen Confidencial.

Först stormade polisen deras lokaler och konfiskerade dokument och tekniskt utrustning. Sedan ockuperade de kontoren. När chefredaktör Carlos Fernando Chamorro gick till polisen för att få en förklaring blev han och andra journalister brutalt angripna och bortkörda av kravallpolis.

- De försöker tysta ner och förstöra självständiga medier men de kommer inte att lyckas med det, försäkrar Chamorro.

Vi kommer att fortsätta med vår undersökande journalistik

När Chamorro kom till sitt kontor den 14 december möttes han av en förödande syn. Polisen hade spärrad porten och journalisten blev tvungen att ta sig in genom en bakdörr.

Innanför var ödeläggelsen total: Dörrar och skåp var uppbrutna, möbler, dokument och tekniskt utstyr låg huller om buller.

Polisen hade konfiskerat datorer, hårdskivor, kameror, mobiltelefoner och massor av dokument.

Med en bister blick på kaoset försäkrade Chamorro att man inte ger upp.

- Vi kommer att fortsätta med vår undersökande journalistik och fördöma diktaturens våld, korruption och andra övergrepp, kosta vad det kosta vill, konstaterade han och fortsatte:

- Och det viktigaste är att ingen av oss journalister har skadats. Vi kan fortsätta jobba genom sociala medier och med hjälp av andra självständiga medier som är solidariska med oss.

Carlos Fernando Chamorro är chefredaktör vid tidningen Confidencial
Carlos Fernando Chamorro är chefredaktör vid tidningen Confidencial Carlos Fernando Chamorro är chefredaktör vid tidningen Confidencial Bild: Yle / Erika Brenner Nicaragua,Carlos Fernando Chamorro,tryckfrihet,journalister

Ändå inget jämfört med dödandet i landet

Kollegan Juan Carlos Ampie, producent för tv-programmet Esta Semana, som också är inhyst i lokalerna, tillade:

-Det som vi har utsatts för är hemskt men det är ingenting jämfört med de hundratals som har mördats eller fängslats.

Ett politiskt vulkanutbrott bröt ut i april efter att regeringen hade slagit ner fredliga studentprotester. Sedan dess har det tidigare så lugna Nicaragua vänts upp och ner.

Bara under de senaste veckorna har nio organisationer förlorat sin rättsliga status

Minst 325 personer har dödats och 300 tagits tillfånga, anklagade för terrorism, enligt den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, IAHCR, som kallar Nicaragua ”en stat i undantagstillstånd”.

Den senaste tiden har angrepp mot journalister, människorättsorganisationer och andra regeringsmotståndare eskalerat, och demonstrationer mot regeringen har kriminaliserats.

Bara under de senaste veckorna har nio organisationer förlorat sin rättsliga status och flera av dem har, liksom Confidencial, stormats av polisen och fått dokument och teknisk utrustning konfiskerad.

En del har till och med ockuperats av polisen. Och natten efter att polisen gått bärsärkagång hos Confidencial bröt de sig igen in i lokalerna.

Arbetsrum efter en polisräd
Polisen konfiskerade datorer, dokument, kameror och bandspelare vid räden. Arbetsrum efter en polisräd Bild: Yle / Erika Brenner Nicaragua,Confidencial,massmedier

Bad polisen om förklaring – blev angripen

Denna gång lämnade de dem inte. När Chamorro dök upp nästa morgon hade polisens specialstyrkor installerat sig och satt och såg fotboll på tv.

Efter en halv timme kom han ut med 50 poliser från specialstyrkorna

Nu beslöt Chamorro sig för att gå till polisens huvudkvarter för att få en förklaring:

- En polischef kom ut på gatan för att förhandla. Så gick han in för att be om råd. Efter en halv timme kom han ut med 50 poliser från specialstyrkorna som angrep oss, rapporterade Chamorro efteråt.

På plats var även internationella medier, bland dem Reuters-fotografen Oswaldo Rivas:

- De förhandlade inte ens med oss först, säger han och beskriver hur polisen försökte ta kamerorna ifrån honom.

Rivas sprang minst 300 meter trots en skada som han ådragit sig i benet under bevakning av en tidigare sammandrabbning mellan polis och opposition. Han kom i säkerhet, men ett par andra journalister skadades.

Välkänd och skyddad av sin bakgrund

Den 17 december gick Chamorro till hovrätten och bad myndigheten upphäva belägringen av hans egendom, väl medveten om att rättssystemet är kontrollerat av president Daniel Ortega.

- Jag är skyddad av mitt arv och mina föräldrars värderingar, förklarade han senare till medierna.

Carlos Fernando Chamorro är son till den berömda journalisten Pedro Joaquin Chamorro, som enligt den officiella versionen blev mördad av diktator Somozas styrkor 1978.

Detta var gnistan till den sandinistiska revolutionen (1979-1989).

Hustrun Violeta Barrios de Chamorro vann presidentvalet 1990 mot Daniel Ortega som var revolutionsledare och president från 1986.

Nicaraguas president Daniel Ortega under ett latinamerikanskt toppmöte i Havanna i december 2018
Nicaraguas president Daniel Ortega under ett latinamerikanskt toppmöte i Havanna i december 2018. Nicaraguas president Daniel Ortega under ett latinamerikanskt toppmöte i Havanna i december 2018 Bild: EPA / Ernesto Matracusa Nicaragua,Daniel Ortega

Carlos Fernando Chamorro är idag antagligen Nicaraguas mest kända journalist, och han grundade Confidencial 1996.

Pressfriheten har aldrig lidit så mycket som under den nuvarande regeringen

Tidningen riktar sig till beslutsfattare inom regeringen, diplomatin och det civila samhället, och har alltid varit regeringskritisk.

- Vi är självständiga och regeringarna har alltid varit rädda för oss och förföljer oss, men pressfriheten har aldrig lidit så mycket som under den nuvarande regeringen, säger Chamorros kollega Juan Carlos Ampie.

- De tolererar inte undersökande journalistik och granskning av makten, bara regeringspropaganda är tillåten.

Enligt den nicaraguanska organisationen Fundación Violeta Barrios de Chamorro har det förekommit 537 tillslag mot de självständiga medierna sedan april.

En journalist har dödats, och många har som Oswaldo Rivas skadats. Andra förföljs och flyr landet:

- Regeringen ger en dålig signal till omvärlden. Man kan inte döda sanningen genom att döda journalister. Regeringen verkar handla desperat, säger Rivas.

Kravallpolis föser iväg folk under en räd i Managua
Under de senaste veckorna har många organisationer stormats av polisen. Kravallpolis föser iväg folk under en räd i Managua Bild: Yle / Oswaldo Rivas Nicaragua,kravallpolis

Internationella kritik har inte låtit vänta på sig.

De flesta stater som tillhör de amerikanska staternas organisation (OAS), EU och flera av medlemsländerna, fördömer regeringens övergrepp på oppositionen. Schweiz som är en av Nicaraguas största bilaterala bidragsgivare hotar dra sig ur landet.

Journalister utan gränser (RFS) har bett FN ingripa och Human Rights Watch fördömer regeringens försöker att tysta dem som fortfarande vågar avslöja deras missbruk.

Carlos Fernando Chamorro är speciellt tacksam över ett solidariskt uttalande från universitetet Columbias journalistskola.

-Tack för er solidaritet med Confidencial och de självständiga medierna i Nicaragua. Trots angrepp och belägring, fortsätter vi informera. Vi accepterar varken censur eller självcensur, skriver han i sin tweet.