Hoppa till huvudinnehåll

Blodtrycksmedicin drogs i all tysthet bort från marknaden

Blåvita kapslar med läkemedel
Blåvita kapslar med läkemedel Bild: Mostphotos tabletter,mediciner,läkemedel,läkemedelskapslar

Ett blodtrycksläkemedel återkallades i oktober av myndigheterna. Läkemedlet höjde risken för cancer hos användarna, men ändå informerades inte patienter. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea berättar heller inte vem som importerat läkemedlet eller hur mycket.

Fimea säger till Yle Uutiset att läkemedelspartier oftast är mellan 100 och 100 000 förpackningar – ingen liten gaffel, alltså.

Det var på grund av orenheter i en av läkemedlets beståndsdelar som cancerrisken var förhöjd, och därför beslöt Fimea i oktober att återkalla hela partiet.

Orsaken till att patienter och allmänheten inte informerades är enligt Fimeas direktör Esa Heinonen att man inte ville oroa patienter. Han bekräftar att det finns patienter som har ätit medicinen, men hävdar att det inte är fara på färde.

- Vi pratar här om en teoretisk risk, och då innebär det åratal av användning.

Det karcinogena ämnet i den återkallade medicinen, nitrosodimetylamin, hittas enligt Heinonen i till exempel grillkorv.

- Det är ett väldigt vanligt och naturligt förekommande cancerframkallande ämne, så risken är teoretisk. Men när man talar om ett läkemedel är saken allvarlig och kräver grundligare undersökningar, säger Heinonen.

Enligt honom har europeiska läkemedelssäkerhetsverk varit extra noggranna sedan sommaren, då flera blodtrycksläkemedel återkallades samtidigt. Då uppmanades patienter byta medicin.

Då var det en kinesisk tillverkare, i oktober en indisk.

Läs också

Nyligen publicerat - Hälsa