Hoppa till huvudinnehåll

Dödssiffran efter Tsunamin i Indonesien stiger - 373 döda och över 1400 skadade

Vulkanen Krakatau sprutar ut lava.
Vulkanen Krakatau. Vulkanen Krakatau sprutar ut lava. Bild: EPA-EFE Vulkan,vulkanutbrott,Indonesien,Krakatau

Åtminstone 373 personer har dött och över 1400 har skadats efter en tsunami i Indonesien. 173 personer saknas.

Myndigheterna varnar invånare samt turister om att de inte ska ta sig tillbaka till stränderna. En varning om högvatten gäller ända fram till juldagen.

Tsunamin drog in över stränder i Sundasundet mellan Java och Sumatra i Indonesien.

Myndigheterna undersöker ifall tsunamin orsakades av vulkanön Anak Krakatau, som ligger vid Sundasundet.

Enligt myndigheterna kan tsunamin ha utlösts efter ett vulkanutbrott i vulkanen Krakatau. Eftersom en del av Krakatau ligger under vattnet har vulkanutbrottet orsakat ett undervattensskred.

Enligt det lokala geologiska institutet varade vulkanutbrottet i två minuter och tolv sekunder och skapade ett askmoln som steg över 400 meter ovanför berget.

Hur uppstår vulkanutbrott?

  • Hjärtat i en aktiv vulkan är en kammare av smält stenmaterial kallad magma.
  • Ett utbrott börjar när trycket i kammaren blir så högt att magman pressas upp mot ytan.
  • Då skjuts magman vanligtvis ut ur vulkanens krater - ibland med stora mängder aska, stenar och gas.

Invånarna vid kustområdet såg inga tecken på en tsunami, som till exempel att vattenbrynet skulle ha dragit sig tillbaka. Tsunamin inträffade plötsligt.

Vågorna har krossat hus, bilar och träd.

Räddningsarbetet försvåras eftersom det ligger en massa uppspolat skräp, plankor och träd på gatorna. I till exempel Lampung har räddningsmanskapet inte kommit fram till alla områden under morgonen.

Den norska fotografen Øystein Lund Andersen fotograferade vulkanen då han plötsligt fick syn på vågen som kom rakt emot honom.

- Jag måste springa. Den första vågen landade 15-20 meter från stranden och nästa våg kom in på hotellområdet. Jag lyckades evakuera min familj till högre terräng, skriver Andersen på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Utrikesministeriet utreder finländarnas situation

Anna-Maria Liukko från utrikesministeriet berättar för Yle att den finska ambassaden i Jakarta utreder ifall finländare befinner sig i olycksområdet.

Enligt Liukko har 714 finländare anmält om en resa till Indonesien.

Utrikesministeriet har skickat ett meddelande åt alla som gjort en reseanmälan om situationen.

I meddelandet uppmanar man finländare att ta kontakt med utrikesministeriet vid eventuella kristillfällen.

- För tillfället finns det inga uppgifter om eventuella finländska dödsoffer eller skadade. Det är endast ett par som meddelat om att de planerat att resa till tsunamiområdet, men alla resenärer kan inte precisera exakt vilka rutter de kommer ta, säger Liukko.

Enligt Finlands ambassad i Jakarta är tsunamiområdet inte ett värst populärt resmål bland västerländska turister.

Staden Carita i Indonesien efter tsunamin. På bilden ligger det en massa skräp, plankor och stolar omkring som vattnet vräkt med sig.
Staden Carita i Indonesien. Staden Carita i Indonesien efter tsunamin. På bilden ligger det en massa skräp, plankor och stolar omkring som vattnet vräkt med sig. Bild: AFP / Lehtikuva Indonesien

Lokala och turister ska hålla sig borta från stränderna

Indonesiska myndigheter uppmanar människor till att hålla sig borta från kustområdet. Det finns en rädsla om att ytterligare tsunamier skulle bildas.

Katastrofmyndigheterna väntar på en uppdatering om Anak Krakataus status och ifall det finns en utveckling i Krakataus vulkanaktivitet.

Rahmat Triyono, chef för det nationella jordbävningen och tsunami-centrumet BMKG, berättar för BBC att de måste vara uppmärksamma.

Enligt Tryono är det annorlunda då en tsunami orsakas av en jordbävning. Han berättar att det genom historien aldrig uppstått en uppföljande tsunami då den orsakats av en jordbävning.

- Men det här är annorlunda. Ett utbrott kan skapas av minsta lilla skakningar som sedan blir allt större, säger Triyono.

Presidenten uttrycker sin medkänsla för offrens familjer

Indonesiens president Joko Widodo skriver i en tweet att han har beordrat myndigheterna att vidta nödåtgärder för att söka efter offer och ta hand om de skadade.

I tweeten uttrycker han även sin djupa medkänsla till offrens familjer.

Hoppa över Twitterpostning

Drabbas av naturkatastrofer

Krakatau har haft en hög aktivitet under de senaste månaderna. Det senaste utbrottet skedde i oktober.

Vulkanologen Simon Carn publicerade en video som visar hur Anak Krakataus vulkanaktivitet har ökat under det senaste halvåret.

Hoppa över Twitterpostning

Indonesien drabbas ofta av både tsunamier och jordbävningar. I september omkom över 1400 personer efter en jordbävning och en tsunami på ön Sulawesi.

Det finns över 120 vulkaner i Indonesien och många av dem är aktiva.

Källor: AFP, BBC, STT, Yle

Artikeln uppdaterades 15.15 med nya uppgifter om skadade, omkomna och saknade.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes