Hoppa till huvudinnehåll

Herola hämtade upp sig till elva – norska världscupsledarens tur att lida av arrangörernas tabbe: ”Kunde ha kostat honom karriären”

Jarl Magnus Riiber tappar balansen i luften.
Jarl Magnus Riiber såg ut att tappa balansen i luften. Jarl Magnus Riiber tappar balansen i luften. Bild: Christian Bruna / EPA-EFE / All Over Press Jarl Magnus Riiber

Backmomentet verkar vara svårt att genomföra utan polemik i österrikiska Ramsau. På lördagen ställdes tävlingen in med två hoppare kvar i tornet och nu var det Jarl Magnus Riibers tur att åka på en nitlott. Ilkka Herola stod i sin tur för en mäktig insats i skidspåret.

– Märkligt.

Yles expertkommentator Eetu Vähäsöyrinki hade inte mycket förståelse för arrangörernas agerande under slutskedet av backmomentet.

Då världscupsettan Jarl Magnus Riiber från Norge satte sig på bommen lossnade plötsligt stora snöklimpar som sedan lade sig längre ner i rampen. Sopkvastarna åkte snabbt fram.

Se video på sekvensen:

Men arrangörerna sopade bort snön i fel ordning. Man började längst ner och avslutade högst upp – så att det igen hamnade snö i spåret.

Riiber skickades iväg och hoppet misslyckades totalt. Den norska tränaren gick bestämt fram till rampen och pekade ut flera ställen där det packats snö.

– Om jag vore tränaren så skulle jag kräva att han skulle få hoppa på nytt, säger Vähäsöyrinki.

"Skandal, förfärligt, ovärdigt"

Men resultaten stod. Riiber stod sedan över skidmomentet helt och hållet.

Efteråt var det norska landslagets sportchef Ivar Stuan väntat nog rosenrasande.

– De förstör tävlingen för världens bäste tävlare. Han kunde ha åkt ur spåret och förstört karriären. Det är en skandal. Helt förfärligt. Det här är ovärdigt för världscupen, säger han till NRK.

Men Fis menar att de agerade helt rätt.

– Juryn stoppade tävlingen. Sedan hoppade två testhoppare i backen utan problem. Det kan hända att det samlades snö efter det, säger Fis-chefen Lasse Ottesen till NRK.

För finländarna blev det igen blygsamma resultat i backmomentet. Ilkka Herola, som stod för ett formbesked på lördagen, tvingades hoppa i bedrövliga vindar och inledde skidmomentet på 30:e plats, en minut och 20 sekunder efter täten.

Norsk seger ändå

I skidspåret gick det ändå undan för Herola. Finländaren kom i mål som elva i det 10 km långa loppet. Näst bästa finländare var Arttu Mäkiaho på en 35:e plats. Otto Niittykoski slutade 44:a.

Eero Hirvonen stod över skidmomentet medan Leevi Mutru diskades i backmomentet på grund av regelvidrig hoppdräkt.

Segern gick emellertid till Norge också utan Riiber i spåret. Jörgen Gråbak stod för en mäktig slutspurt och kom i mål tre tiondelssekunder före Johannes Rydzek. Fabian Riessle blev den andra tysken att stiga upp på pallen då han korsade mållinjen som trea.

Samtliga resultat hittas här.

Läs mera:

Tränaren rasar efter backfiaskot i nordisk komination: ”De ville väl inte att Herolas Ilkka skulle blanda sig i segerkampen”

Finlands chefstränare för landslaget i nordisk kombination är allt annat än nöjd. Hans adepters – framförallt Ilkka Herolas – chanser i lördagens tävling grusades av ett omdiskuterat domslut. Vet inte om det är politik, men det luktar illa, säger han till Yle.

Läs också