Hoppa till huvudinnehåll

Närpes fullmäktige fyller 100 år – från landsortskommun till växande stad

Tre män går längs med huvudgatan i Närpes.
Tre män går längs med huvudgatan i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,centrum

På söndag fyller Närpes fullmäktige 100 år, och det har hunnit hända mycket sedan dess. Bland annat har Närpes blivit en stad, genomgått fusioner och fått fler kvinnliga politiker.

Det var av misstag som en person upptäckte att fullmäktige i Närpes fyller 100 år dagen innan julafton, alltså på söndag.

Under dessa 100 år har fullmäktige i Närpes hunnit med att både uppleva och genomföra många förändringar.

- Närpes och Finland såg väldigt annorlunda ut för 100 år sedan. Största delen av befolkningen bodde på landsbygden så då var Närpes mera normkommunen, säger stadsfullmäktigeordförande Mikaela Björklund (SFP).

Enligt Björklund bodde det då fler människor i området som utgör Närpes stad än vad det gör idag.

Fusionen berör än idag

Även om många har flyttat bort från landsbygden till de större städerna, så har Närpes vuxit till ytan genom åren. Det skedde under kommunfusionen på 1970-talet.

- Övermark och en del av Pörtom införlivades i Närpes och det var en väldigt stor omställning och man märker att det fortfarande är sådant som berör människor.

Man funderade på allvar att Yttermark skulle bli egen kommun på 40-talet, men det var ett beslut som inte fattades

Men tidigare, på 1940-talet, fanns det också andra idéer.

- Jag vet att man på allvar funderade på att Yttermark skulle bli egen kommun på 40-talet, men det var ett beslut som inte fattades, säger Björklund.

Sedan, genom en presidentförordning, blev Närpes en stad 1993.

Även om det är över 40 år sedan kommunfusionen berör den ännu människor och det pratas om den i både positiva och negativa ordalag, säger Björklund.

- Ibland i de kommunala beslutsprocesserna hänvisas det till något som stod i fusionsavtalet, medan andra säger: ”Ja men nog var det bra att det blev så här, nu får ju förtroendevalda från vår kommundel faktiskt mer uträttat än vad vi fick på den tiden när vi var egen kommun”. Så det är åt båda hållen.

Mikaela Björklund
Stadsfullmäktigeordförande i Närpes, Mikaela Björklund (SFP). Mikaela Björklund Bild: Yle/Anna Ruda Mikaela Björklund

"En vana av att få fram starka kvinnor i ledningen"

Själva fullmäktige i Närpes har också förändrats på flera sätt. Bland annat finns det fler kvinnliga ledamöter idag.

- Vissa namn är bara initialer, så då kan jag inte utläsa om det är män eller kvinnor, men det ser ut som att hela fullmäktige bestod av män – vilket kanske inte är så förvånande på den tiden.

I dag består Närpes fullmäktige av 16 kvinnor av totalt 35 ledamöter. Björklund själv är en i raden av flera kvinnliga ordförande.

- Det har vi kanske varit kända för nu på sistone, att vi har en vana av att få fram starka kvinnor i ledningen i Närpes.

"Framtiden ser ljus ut"

Även om trenden har varit att folk flyttar från landsbygden, så växer Närpes just nu.

- Nu är Närpes en av de som bevisar att det går att gå mot strömmen. Det vill säga, nu är Närpes en landsbygdskommun som växer, vilket de flesta landsbygdskommuner inte gör, säger Björklund.

Vad gäller de kommande 100 åren så ser Björklund ljust på framtiden.

- Vi håller precis på med vår kommunstrategi och den andas framtidstro. Vi har tänkt att vi ska utvecklas och att kommunen ska växa i invånarantal och att här fortfarande ska finnas ett diversifierat, rikt och framgångsrikt näringsliv. Det här ska vara en ort där folk trivs, där man vill bo och dit man vill komma tillbaka – även om man varit ute i världen och studerat och jobbat.

Läs mera:

Konsult om turismen i Närpes: Närheten till havet borde användas mer

Turismen är en näring som har en framtid i Närpes. Det anser konsulten Raymond Wesander som arbetat fram en utvecklingsplan för byarna i staden.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten