Hoppa till huvudinnehåll

Biblioteket i Berghäll håller öppet på julafton: "Alla har inte ett ställe att gå till eller någon att fira julen med"

En byggnad i tegel och sten, fotograferad nerifrån. Byggnadens huvudingång är i mitten av bilden, en dubbeldörr av trä. På bägge sidorna vajar röda flaggor i vinden.
Berghälls bibliotek håller öppet på julafton mellan klockan 8 och 15. En byggnad i tegel och sten, fotograferad nerifrån. Byggnadens huvudingång är i mitten av bilden, en dubbeldörr av trä. På bägge sidorna vajar röda flaggor i vinden. Bild: Yle/ Antti Kolppo Berghälls bibliotek,Berghäll,bibliotek

Biblioteket i Berghäll håller öppet även på julafton. Tanken bakom beslutet är att alla ska ha möjligheten att känna en gemenskap och stanna upp en stund.

Biblioteket bjuder på glögg och möjligheten för alla att ta sig en titt in i biblioteket, samlas och diskutera med varandra.

Enligt Helen Saari, biblioteksfunktionär på Berghälls bibliotek, är julen en stark tradition i vår kultur som traditionellt firas tillsammans med familj och släkt.

– Det finns så många människor som kanske inte har någon att fira julen med eller något ställe att vara på, säger Saari.

Berghälls bibliotek är en viktig samlingsplats för områdets invånare.

Det behövs fler ställen dit man kan komma utan att själv behöva ge något― Helen Saari

Enligt Saari kan det vara vem som helst som väljer att ta sig en sväng till biblioteket på julafton.

– Det kan vara personer som av olika anledningar inte vill fira jul, eller såna som börjar firandet först på kvällen och vill kika in under dagen. Det är rätt så många som hör till den gemenskap vi har här, säger hon.

Ingen ska behöva känna sig ensam

Julfirandet ser olika ut för alla. Någon kan ha som tradition att göra exakt samma sak varje år, någon kanske åker upp till Lappland och en annan till Thailand. En annan kanske hittar sig fram till biblioteket för att njuta en kopp varm glögg och läsa en bok.

Enligt Saari är biblioteket ett ställe där man kan umgås över gränser.

– Jag har själv fått den känslan att folk pratar ganska fritt just på biblioteket, det är ändå ett ganska anonymt ställe.

På julafton kommer biblioteket att satsa på stämning och samvaro. En chans för alla att stanna upp, njuta av stämningen och ägna en stund till att prata med varandra.

Ihmisiä kadulla jouluvaloja ympärillä illan hämärässä.
Ihmisiä kadulla jouluvaloja ympärillä illan hämärässä. Bild: Henrietta Hassinen / Yle jul,julprydnader,julgranar,årstid,Gåvan (bok),konsumtion,familjer,ekonomi,Julklapp,julklappar,Helsingfors

Enligt Saari finns det ett stort behov av liknande platser där vem som helst kan komma in och känna sig välkommen. Särskilt under juletid.

– Det behövs ställen som inte kostar, dit man kan komma in som den man är och ändå känna en gemenskap med varandra, säger hon.

Biblioteket i Berghäll vill ge ett alternativt till det traditionella julfirandet. Det är inte bundet till en viss kultur eller religion.

– Oberoende åskådning har alla rätt till en lugn stund här på biblioteket.

Dörrarna är öppna till Berhälls bibliotek på julafton mellan klockan 8 och 15.

Läs också