Hoppa till huvudinnehåll

Från farmors kök till social hållbarhet - hon låter chokladen tala

En kvinna dekormålar enchokladbit, en pralin i ett vanligt kök (hemma).
Ylva Rancken-Lutz dekorerar en chokladpralin hemma i Ekenäs. En kvinna dekormålar enchokladbit, en pralin i ett vanligt kök (hemma). Bild: Yle / Tiina Grönroos choklad,Chokladdryck,Julgodis,hantverksyrken,Konfekt,Pralin,Praliner,Ekenäs,Raseborg,ylva rancken-lutz

Frustration kan leda till något nytt i livet. Det vet Ylva Rancken-Lutz i Ekenäs som började tillverka choklad för att nå ut med sitt budskap om social hållbarhet.

Ylva Rancken-Lutz passion för varm choklad, eller kakao som vi säger i Svenskfinland, började i farmors kök. Där drack hon kakao med sina kusiner och nu tillverkar hon handgjorda praliner och chokladknappar som blir kakaodryck.

Två kvinnohänder som jobbar med choklad i ett kök. Hon stänker livsmedelsfärg över praliner.
Chokladpraliner blir till hemma hos Ylva Rancken-Lutz. Här stänkmålar hon pralinerna med en liten borste. Färgerna hon använder görs på bland annat rödbeta och olika kålsorter. Två kvinnohänder som jobbar med choklad i ett kök. Hon stänker livsmedelsfärg över praliner. Bild: Yle / Tiina Grönroos choklad,Chokladdryck,Julgodis,hantverksyrken,Konfekt,Pralin,Praliner,Ekenäs,Raseborg,kakao,ylva rancken-lutz

Rancken-Lutz är sociolog. Hon har forskat mycket i inkluderande stadsplanering och är intresserad av social hållbarhet.

- Det handlar om mänskliga rättigheter och demokrati. Vi ska ha det bra där vi jobbar, bor, leker och går i skola. Vi ska vara med och planera den här miljön, men det är så otroligt segt.

Två kvinnohänder som jobbar med choklad i ett kök. Hon målar med liten pensel  livsmedelsfärg över praliner.
Man kan också dekormåla pralinerna med en liten livsmedelspensel. Två kvinnohänder som jobbar med choklad i ett kök. Hon målar med liten pensel livsmedelsfärg över praliner. Bild: Yle / Tiina Grönroos choklad,Chokladdryck,Julgodis,hantverksyrken,Konfekt,Pralin,Praliner,Ekenäs,Raseborg,kakao,ylva rancken-lutz

Och därifrån kommer frustrationen som ledde till att Ylva Rancken-Lutz kom på att hon måste hitta något konkret att jobba med för att nå ut med sina tankar.

Choklad var alltså svaret på hur hon ska kunna prata om social hållbarhet.

En svart porslinsskål med kakaobönor.
Kakaobönor. En svart porslinsskål med kakaobönor. Bild: Yle / Tiina Grönroos choklad,Julgodis,hantverksyrken,Ekenäs,Raseborg,kakao,kakao (bönor),ylva rancken-lutz

Ylva Rancken-Lutz köper choklad och socker från ett kooperativ i Madagaskar.

- Jag tar inte råvarorna, utan jag köper färdiga chokladplattor. Hela processen sker i Madagaskar och de skickar ut chokladplattorna i världen.

En kvinna sitter vid ett bord fyllt med praliner och chokladkonfekt och kaffekoppar (Med kakaodryck)
Ylva Rancken-Lutz minns hur gott det var att dricka varm choklad hos farmor. Kopparna och kannan är de samma som farmor bjöd från. En kvinna sitter vid ett bord fyllt med praliner och chokladkonfekt och kaffekoppar (Med kakaodryck) Bild: Yle / Tiina Grönroos choklad,Chokladdryck,Julgodis,hantverksyrken,Konfekt,Pralin,Praliner,Ekenäs,Raseborg,kakao,ylva rancken-lutz

Chokladknapparna som Rancken-Lutz tillverkar av chokladen från Madagaskar kan blandas i havremjölk. Men de har piffats upp med kanel, chili, muskotnöt, ingefära och litet agavesirap.

- Barn arbetar ofta i chokladens produktionskedja. Så jag tyckte att jag genom att tillverka chokladpraliner och -knappar kan prata om social hållbarhet.

Hemgjord chokladkonfekt på ett arbetsbord. En del finns i plastaskar.
Pralinerna ska också packas in i något... Hemgjord chokladkonfekt på ett arbetsbord. En del finns i plastaskar. Bild: Yle / Tiina Grönroos choklad,Chokladdryck,Julgodis,hantverksyrken,Konfekt,Pralin,Praliner,Ekenäs,Raseborg,kakao,ylva rancken-lutz

Produkterna ska förvaras i något och Rancken-Lutz har fått fundera på och forska mycket i olika förpackningar.

Bruna pappkartonger som inte ännu vikts till fyrkantiga askar. De ligger i högar eller buntar på ett bord.
Här ett urval av askar och påsar som Ylva Rancken-Lutz packar sina produkter i. Bruna pappkartonger som inte ännu vikts till fyrkantiga askar. De ligger i högar eller buntar på ett bord. Bild: Yle / Tiina Grönroos choklad,Julgodis,hantverksyrken,Ekenäs,Raseborg,kakao,papp,kartong,pyssel,ylva rancken-lutz

Påsarna kan komposteras, men de fraktas till Finland med flyg. Kartongaskarna är återanvända och kommer från Finland och Sverige.

- Jag har fundrat på om det skulle gå att tillverka påsarna i Finland i stället för i England. De innehåller cellulosa och det har vi ju. Man måste göra kompromisser ibland.

Artikeln baserar sig på Tiina Grönroos intervju med Ylva Rancken-Lutz.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland