Hoppa till huvudinnehåll

Genrepet som ger guldfeber: Juniorlejonen körde över Kanada i sista träningsmatchen inför VM

Eeli Tolvanen i juniorlandslaget.
Eeli Tolvanen gjorde det avgörande 4–1-målet i powerplay när Finland slog Kanada med 5–2 i den sista träningsmatchen inför junior-VM i ishockey. Eeli Tolvanen i juniorlandslaget. Bild: Anders Marshall, All Rights Reserved Eeli Tolvanen

Kanada är regerande världsmästare och guldfavorit nummer ett när JVM startar på annandag jul. Men i generalrepetitionen i Vancouver fick kanadensarna en hel del att fundera över. Finland lyckades med det mesta, imponerade stort, och vann med övertygande 5–2.

Listan på positiva besked för Juniorlejonen är väldigt lång efter den klara segern över Kanada tre dagar innan VM-premiären.

Specialsituationerna fungerar med besked, eller vad sägs om två Lejonmål i numerärt överläge? Dessutom gjorde Finland två mål i numerärt underläge (!), det sista pucken i tom bur som fastställde slutresultatet.

Nyckelspelarna som måste lyckas för att Juniorlejonen ska gå långt visar att formen är som den ska med VM-starten runt hörnet. Finland hade en välspelande förstamålvakt i Ukko-Pekka Luukkonen medan de sena NHL-förstärkningarna lyckades direkt. Storskytten Eeli Tolvanen gjorde mål, och backstjärnan Henri Jokiharju noterades också för poäng.

Kakko poängbäst

Och de omsusade 17-åringarna klev fram mot tuffast möjliga motstånd. HIFK-centern Anton Lundell gjorde mål, och hajpade TPS-yttern Kaapo Kakko var poängbäst i Finland med sina 0+2 då han spelade fram sina kedjekompisar Lundell och Linus Nyman till varsitt mål, det sistnämnda förresten det enda målet i matchen som gjordes när lagen hade lika många spelare på isen.

– Det var en bra match. Vi spelade väldigt bra och effektivt. Vi hade tur med oss också, men nu förtjänade vi verkligen turen, vi gjorde en stark match, säger målvakten Ukko-Pekka Luukkonen på förbundets webbplats efter matchen som spelades i Vancouver Canucks hemmaarena.

– Den var fint att få spela mot Kanada i en NHL-hall och det var mycket folk i publiken. En bättre träning inför VM hade det inte gått att få. Matchen gav en bra känsla, säger Luukkonen.

Start mot Sverige

Målvakten hörde för ett år sedan till de finländare som misslyckades i VM i Buffalo då Juniorlejonen åkte ur redan i kvartsfinal. Årets trupp är på pappret inte riktigt lika namnstark, men väldigt intressant och senast nu en stark medaljkandidat. Potential finns för vad som helst.

– Laget har växt samman på ett bra sätt. Vi har gjort fina träningsmatcher och tränat bra. Alla väntar säkert ivrigt på turneringen, säger Luukkonen som i höst spelat för Sudbury i den kanadensiska juniorligan OHL.

Juniorlejonen spelar i sin första VM-match mot Sverige på annandag jul lokal tid i Victoria på den kanadensiska västkusten, vilket i Finland innebär klockan 5.30 på morgonen den 27.12. Alla finländska matcher direktsänds av Yle med referat på svenska.

Övriga lag i Finlands grupp är förutom öppningsmotståndaren Sverige också USA, Slovakien och Kazakstan. Kanada håller till i den andra gruppen med Ryssland, Tjeckien, Schweiz och Danmark.

Kanada–Finland 2–5 (1–1, 0–2, 1–2)

Finlands mål:
10.26 0–1 Otto Latvala BP (Teemu Engberg)
23.49 1–2 Linus Nyman (Kaapo Kakko, Anttoni Honka)
37.07 1–3 Anton Lundell PP (Jesse Ylönen, Kaapo Kakko)
41.26 1–4 Eeli Tolvanen PP (Henri Jokiharju, Aleksi Heponiemi)
59.59 2–5 Santeri Virtanen BP, TM

Räddningar:
Ukko-Pekka Luukkonen 31/33 (räddningsprocent 93,9)

Juniorlejonens laguppställning:

Målvakt:
1 Ukko-Pekka Luukkonen
(31 Filip Lindberg)

1:a femman:
20 Eeli Tolvanen – 19 Rasmus Kupari – 10 Aleksi Heponiemi
34 Ville Heinola – 15 Henri Jokiharju

2:a femman:
23 Linus Nyman – 29 Anton Lundell – 24 Kaapo Kakko
7 Urho Vaakanainen – 2 Oskari Laaksonen

3:e femman:
25 Aarne Talvitie – 22 Santeri Virtanen – 27 Jesse Ylönen
4 Aleksi Anttalainen – 21 Otto Latvala

4:e femman:
28 Sami Moilanen – 12 Samuli Vainionpää –18 Teemu Engberg
3 Toni Utunen – 36 Anttoni Honka

13:e forward: 13 Valtteri Puustinen

Läs också

Nyligen publicerat - Sport