Hoppa till huvudinnehåll

"Kyrkan kunde göra mera för att bekämpa extremism" – rasistiska demonstrationer oroar ärkebiskopen

Domkyrkan i Åbo fotad nerifrån. Granen vid domkyrkan med julljus står intill.
Domkyrkan i Åbo. Domkyrkan i Åbo fotad nerifrån. Granen vid domkyrkan med julljus står intill. Bild: Amanda Vikman/Yle Åbo domkyrka,domkyrkan i åbo

Tapio Luoma tillträdde som Finlands ärkebiskop i juli i år. Han tyckte det var skrämmande att se den nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen marschera förbi Åbo domkyrka under demonstrationerna i augusti i år.

- Det var ganska överraskande att se marschen gå förbi här. Samtidigt gav det någon slags bild av samhället i dag, säger han.

Enligt Luoma kan det vara ett tecken på att medborgare inte längre litar på demokratin så mycket som man har gjort tidigare. Det upplever han som oroande.

- Inom kyrkan måste vi arbeta aktivt och medvetet för att försöka få fram budskapet att extremistiska läror och ideologier inte är lösningen på de problem som vi möter i samhället i dag, säger han.

Tapio Luoma framför domkyrkans mur i vinterlandskap.
Tapio Luoma. Tapio Luoma framför domkyrkans mur i vinterlandskap. Bild: Amanda Vikman/Yle ärkebiskopar,tapio luoma

Enligt Luoma kunde kyrkan göra ännu mer för att motarbeta extremistiska och öppet rasistiska rörelser.

Han anser att det viktigaste arbetet görs bland de lokala församlingarna.

- Vi måste medge att det är oroande att se de här extremistiska ideologiska marscherna på gatan. Som kristna tror vi att Gud har skapat oss människor med lika värde. Det betyder att vi är alla på samma nivå och att den etniska bakgrunden inte spelar någon roll, säger Luoma.

Har hållit låg profil

Tidigare har Tapio Luoma beskrivits som en person som håller låg profil. Han håller delvis med i den frågan.

- Ja det kanske stämmer till viss del. Eftersom jag har varit kyrkoherde i en stor församling så har jag varit tvungen att ta hänsyn till många åsikter och försöka hitta en konsensus.

Samtidigt säger Luoma att han inte är rädd för att säga vad han tänker när han är säker på sin sak och har goda skäl till det.

Tre snabba frågor till ärkebiskop Tapio Luoma

- Samkönade äktenskap, ja eller nej?

- Nej.

- Eutanasi, ja eller nej?

- Nej.

- Kristen religionsundervisning i skolan, ja eller nej?

- Ja.

Tapio Luoma vill att kyrkan i det moderna Finland ska se ganska lika ut som den alltid har gjort.

Kyrkan har en 2000-årig tradition och det har viss betydelse för hur verksamheten utvecklas.

- En viktig sak inom kyrkan är att man kan känna vad det betyder att vara människa tillsammans med andra inför Gud, säger Luoma.

Mittgången inne i Domkyrkan i Åbo.
Luoma hoppas att människorna hittar förståelse för vad det är att vara människa hos kyrkan. Mittgången inne i Domkyrkan i Åbo. Bild: Amanda Vikman/Yle Åbo domkyrka,domkyrkan i åbo

- Att vara människa betyder att vi respekterar andra människor och att vi tar dem på allvar, fortsätter han.

Individualister skapar sin egen tro

Tapio Luoma känner igen bilden av att många kristna i dag säger att de är troende, men formar sin egen bild av vad Gud och kristendomen är.

Det gillas inte fullt ut av ärkebiskopen.

- Det är ett symptom av vår individualistiska tid. Vi vill själva bestämma vilken Gud vi ska tro på. Men är Gud verkligen ett sådant väsen som skulle fråga oss människor hurdan han eller hon ska vara? Vi kan helt enkelt inte bara välja ut en Gud vi tror på, säger Luoma.

Bild med smarttelefon
Ett individualiserat samhälle skapar en egen version av Gud. Bild med smarttelefon Bild: Stocksnap.io/Jordan McQueen mobilfoto

Till sist önskar Luoma en god och välsignad jul till alla finländare.

- En välsignad jul betyder inte att allting alltid går bra, utan att vad vi än upplever så finns Gud alltid med oss. Julens budskap är att när Gud blev människa i Jesus lärde han sig enligt egen erfarenhet vad det betyder att vara människa. Det betyder väldigt mycket för mig personligen.