Hoppa till huvudinnehåll

De tio JVM-lagen rankade: Kanada favorit, Finland har medaljläge, Sveriges svit lever farligt

Lagets förstacenter Cody Glass är en av de kanadensiska spelarna som förväntas glänsa när landet på nytt står värd för junior-VM i ishockey.
Lagets förstacenter Cody Glass är en av de kanadensiska spelarna som förväntas glänsa när landet på nytt står värd för junior-VM i ishockey. Lagets förstacenter Cody Glass är en av de kanadensiska spelarna som förväntas glänsa när landet på nytt står värd för junior-VM i ishockey. Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland Cody Glass

Nio gånger har Finland tagit guld eller silver i JVM i ishockey, men aldrig när turneringen spelats i Nordamerika. Också den här gången får Juniorlejonen svårt att rå på värdlandet Kanada eller främsta utmanaren USA, men det finns orsak att räkna med en bättre finländsk insats än de senaste två åren.

På annandag jul brakar det loss i Vancouver och Victoria på Kanadas västkust, i en turnering där Finlands matcher och finalen sänds av Yle.

Referaten på svenska sköts av Christoffer Herberts, som inför nedsläpp bjuder på sin egen rankning av de tio deltagande länderna.

1. Kanada

Den som undrar varför Kanada är huvudfavorit igen kan dra sig till minnes hur fjolårets VM slutade. 1 minut och 40 sekunder återstod av finalen mot Sverige när Kanadas 13:e forward Tyler Steenbergen satte in 2–1-målet som gav guld. Steenbergen var den enda anfallaren i det kanadensiska laget som fram till dess inte hade gjort mål i turneringen och att han ens fanns inne på isen i det skedet säger allt om Kanadas främsta styrka, både då och nu: Bredden.

De andra länderna har kanske ännu vassare toppar, men ingen annan har samma imponerande bredd i precis hela truppen. Laget kan i 60 minuter mala på med fyra jämna kedjor och varje spelare har potential att avgöra en VM-final. Fjolårets vinnande koncept med hisnande fart och uppoffrande lagspel ska kopieras i år, med dåvarande assisterande tränaren Tim Hunter som ny chefstränare.

Traditionen talar också starkt för ny kanadensisk succé. Alla gånger sedan 1990 (15 gånger, om nån undrar) som JVM arrangerats i Nordamerika har Kanada tagit medalj. Den imponerande sviten lär förlängas av en trupp där fyra spelare hunnit göra NHL-matcher i höst, backen Evan Bouchard (Edmonton) och anfallarna Max Comtois (Anaheim), Alex Formenton (Ottawa) och Jared Anderson-Dolan (Los Angeles).

Tipset: Det som kanadensiska medier redan döpt till ”JVM-historiens snabbaste lag” blåser till nytt guld.

Stjärnan: Cody Glass.
Som sagt, när det gäller Kanada kunde minst halva laget platsa under den här rubriken, men bästa tipset för en kanadensisk seger i poängligan är förstacentern Glass som redan spelat nästan fyra år för Portland i WHL och är en ovanligt mogen och komplett spelare för sin ålder. Plockad av Vegas som sjätte spelare totalt i draften 2017, Golden Knights allra första draftval i organisationens historia.

2. USA

Guldet för två år sedan i Montreal blev brons senast hemma i Buffalo och USA är det enda landet som vunnit medalj i de tre senaste JVM-turneringarna. Framgångsreceptet är bekant sen tidigare, skridskoåkning och fantasi snarare än tung fysik.

Det handlar som vanligt om smarta universitetspelare som känner varandra väl och spelat ihop i amerikanska juniorlandslag tidigare, i truppen finns inte ett enda namn som gjort matcher i NHL/AHL. Det brukar bära långt, och stommen i laget vann U18-VM våren 2017 efter att bland annat ha varit klasser bättre än Finland i finalen.

Tipset: Gör som USA:s herrar i OS i Vancouver 2010. Förlorar en klassisk final mot Kanada i samma hall.

Jack Hughes har slagit poängrekord i den amerikanska ishockeyns juniorprogram.
Jack Hughes har slagit poängrekord i USA-hockeyns juniorprogram. Jack Hughes har slagit poängrekord i den amerikanska ishockeyns juniorprogram. Bild: Icon Sportswire Jack Hughes

Stjärnan: Jack Hughes.
Fart, finess och styrka i samma paket. 17 år gammal men hela VM:s mest omsusade spelare. Kommer att gå som etta i draften i sommar, en center som givetvis jämförs med landsmannen Auston Matthews och som har alla förutsättningar att bli en superstjärna i NHL.

3. Finland

De två senaste årens missar svider, med ett förnedrande nedflyttningskval i januari 2017 och en onödig kvartsfinalförlust ett år senare. Och Finland har som bekant aldrig slutat bland de två bästa i JVM när turneringen arrangerats i Nordamerika.

Men den här truppen är en väldigt tilltalande blandning. 17-åriga superlöften som Kaapo Kakko (ett av toppnamnen i NHL-draften 2019) och Anton Lundell (draftas inte förrän 2020) får stöd av bland annat tre spelare som redan visat upp sig i NHL, Eeli Tolvanen, Henri Jokiharju och Urho Vaakanainen. Målvakten Ukko-Pekka Luukkonen har under höstsäsongen vant sig vid kanadensiska rinkar och borde vara bättre än i fjol, och tränaren Jussi Ahokas har också lärt sig av fjolåret.

Laget ser dessutom ut att vara klokt uppbyggt. Kärpätduon Aleksi Heponiemi och Rasmus Kupari hör till spelarna som kan bli utropstecken när det gäller poängproduktion, men det finns också tillräckligt många slitvargar och defensivt skickliga anfallare i truppen.

Tipset: Att det mesta hänger på kvartsfinalen är lika sliten som sann klyscha. Äventyret kan mycket väl ta slut redan då men alla förutsättningar för medaljspel finns. Brons?

Stjärnan: Eeli Tolvanen.
I en turnering där oprövade 17-åringar får mycket av uppmärksamheten framstår Tolvanen med rätta som en garvad veteran. Har redan visat att han kan plocka poäng mot bra motstånd i stora matcher i OS, herr-VM och KHL-slutspel. Något om Tolvanens enorma kapacitet berättar att han hittills inte riktigt fått till det i JVM – men ändå gjort 12 poäng på 11 matcher. Kan dominera fullständigt de kommande elva VM-dagarna, huvudfavorit till att bli målkung och vinna poängligan.

4. Ryssland

Efter sju raka medaljer åkte Ryssland för ett år sedan ut redan i kvartsfinal mot värdlandet USA.

Bakslaget föranledde ändå inga större ändringar utan Valeri Bragin gör sitt åttonde JVM som chefstränare för U20-landslaget och förlitar sig på beprövade metoder, så gott som hela laget kommer från ryska klubbar och den klara majoriteten består av i sammanhanget mogna 19-åringar.

Överdrivet namnstarkt är det ryska laget inte, de flesta spelarna har fått nöja sig med små roller i sina KHL-klubbar.

Tipset: Ett disciplinerat, storväxt och hårt försvarande lag tar sig till semifinal.

Vitalij Kravtsov deltog i somras i New York Rangers träningsläger.
Vitalij Kravtsov deltog i somras i New York Rangers träningsläger. Vitalij Kravtsov deltog i somras i New York Rangers träningsläger. Bild: Icon Sportswire Vitaly Kravtsov

Stjärnan: Vitalij Kravtsov.
Blommade ut i KHL-slutspelet i våras då han stod för hela 11 poäng för sitt Traktor Tjeljabinsk. Valdes framför Eeli Tolvanen till säsongens rookie i KHL, vilket i Finland framställdes som ett justitiemord, men Kravtsov plockades sedan också som nionde spelare totalt av New York Rangers i sommarens NHL-draft. Anfallaren har fortsatt lika starkt i höst, med 17 poäng och bäst plusminus-statistik i klubblaget Traktor.

5. Sverige

De makalösa svenska sviterna håller i sig. Juniorkronorna har vunnit ofattbara 44 gruppspelsmatcher i rad och tagit sig till semifinal i tolv raka JVM. (Att tio av de tolv turneringarna sedan slutat med förlust i sista matchen, final eller bronsmatch, är en annan sak.)

Men nu lever de blågula supersviterna faktiskt farligt. Riktigt farligt. Årets trupp är betydligt mindre stjärnspäckad än de senaste upplagorna (förlorar exempelvis klart jämförelsen med fjolårsversionen med Elias Pettersson, Lias Andersson och Rasmus Dahlin) och det här laget gör en stor bedrift om det lyckas slå både Finland och USA i gruppen. Faktum är att Sverige jämfört med konkurrenterna är så profillöst att blågult löper klart större risk än vanligt att åka ur i kvartsfinal.

Men, som svenska skribenter redan hunnit konstatera: Det här är det mest anonyma svenska laget sedan 2011. Den gången blev det – guld.

Tipset: Kommer ner på jorden. Alla sviter tar slut någon gång. Juniorkronorna förlorar minst en match i gruppen och svensk hockey får efter en imponerande lång paus en påminnelse om hur det känns att förlora i kvarten.

Stjärnan: Erik Brännström.
Juniorkronornas kapten och nyckelspelare. Ett av bara fyra namn som finns kvar från fjolåret, då backen gjorde en strålande turnering och ofta överglänste blivande förstadraften Rasmus Dahlin. Nu har Brännström en urstark AHL-höst med Chicago Wolves bakom sig, och förväntas på nytt vara en av JVM:s allra bästa försvarare.

6. Tjeckien

Tjeckerna hade lyckats med konststycket att förlora tolv JVM-kvartsfinaler i rad innan den sviten bröts genom segern mot Finland på straffar för ett år sedan. Och toppnamnen är kvar från laget som sedan åkte på storförluster mot Kanada i semifinal och USA i bronsmatchen.

Anfallet har en imponerande spets med utmärkta NHL/AHL-spelarna Martin Necas, Filip Zadina, Martin Kaut och Filip Chytil. Målvakten Jakub Skarek från Pelicans kan bli hela turneringens bästa. Men tjeckerna förlorar mot konkurrenterna när det handlar om bredd, framför allt i backbesättningen där merparten av spelarna håller till i den tjeckiska näst högsta serien.

Tipset: En högintressant outsider, men det mest sannolika är att Tjeckien åker ur i kvarten.

Carolinas NHL-organisation gick med på att släppa Martin Necas till junior-VM.
Carolinas NHL-organisation gick med på att släppa Martin Necas till JVM. Carolinas NHL-organisation gick med på att släppa Martin Necas till junior-VM. Bild: All Over Press Martin Nečas

Stjärnan: Martin Necas.
Tvåa i poängligan i JVM för ett år sedan bakom USA:s Casey Mittelstadt. Har i höst svarat för 22 poäng på 26 matcher för Charlotte i AHL och också hunnit göra karriärens första NHL-mål för Carolina. Spelade herr-VM för tjeckerna i maj med fem poäng på sju matcher som utmärkt saldo. Potentiell poängkung.

7. Slovakien

Inget nytt på JVM-himlen, efter de sex främsta lagen är steget långt till listans sjua. Slovakien borde kunna slå Kazakstan och därför ta sig kvartsfinal, men för att turneringen ska fortsätta ännu längre krävs ett smärre mirakel. Anfallaren Filip Krivosik har gjort fyra ligamatcher för HPK och backen Adam Ziak har i höst spelat tio Mestismatcher för TuTo, så åtminstone för den duon blir matchen mot Finland speciell.

Landet fortsätter med sitt koncept att U20-landslaget under hösten spelar som ett extralag i den slovakiska ligan, och knappt hälften av VM-spelarna kommer från det gänget.

Tipset: Avslutar VM med en brakförlust i kvartsfinal.

Stjärnan: Adam Ruzicka.
Forward som snittar en poäng per match i Sarnia i den kanadensiska juniorligan OHL. Draftad i den fjärde rundan av Calgary och hoppas att hans tredje JVM ska vara mer lyckat än de två föregående, där han fått nöja sig med ett mål på tio matcher.

8. Schweiz

Faktiskt lite sämre än sitt rykte på JVM-nivå. Nämns ofta som en farlig motståndare och svart häst, men har i sex av de nio senaste turneringarna inte ens tagit sig till kvartsfinal, och bara en gång i historien tagit medalj.

Årets trupp saknar också de lyskraftiga stortalanger som schweizarna ibland haft. Nyckelmatchen blir den mot Danmark i gruppspelet, då lagen slåss om att undvika nedflyttningskvalet.

Tipset: Tar en knapp seger i nagelbitaren mot Danmark, men i kvartsfinal tar det stopp.

Backen Tobias Geisser är en av de mest erfarna spelarna i Schweiz lag.
Backen Tobias Geisser är en av de mest erfarna spelarna i Schweiz lag. Backen Tobias Geisser är en av de mest erfarna spelarna i Schweiz lag. Bild: imago/Geisser/ All Over Press Schweiz herrjuniorlandslag i ishockey

Stjärnan: Tobias Geisser.
Försvarare som gör sitt tredje JVM och får dra ett stort lass som den klubblagsmässigt mest meriterade spelaren i Schweiz lag. Har en bit över 50 matcher i herrserien med Zug bakom sig. Draftad av Washington i den fjärde rundan, håller den pågående säsongen till i lagets AHL-klubb Hershey Bears.

9. Danmark

Tog sig starkt nog till kvartsfinal tre år i rad, bland annat på Finlands bekostnad för ett par år sedan. Men i fjol hann verkligheten i kapp och det blev nedflyttningsspel mot Lettland innan fortsatt kontrakt grejades via två knappa segrar.

Finns risk för mer av den varan i år för en trupp som har mindre spetskompetens från de nordamerikanska juniorligorna än vad fallet varit i flera tidigare danska lag. Två meter långa WHL-målvakten Mads Sögaard lär få jobba.

Tipset: Behövde straffar i den sista kvalmatchen mot Lettland senast för att säkra platsen i A-VM, håller sig med nöd och näppe kvar igen.

Stjärnan: Jonas Röndbjerg.
Ytter som redan gjort över 60 SHL-matcher för ett av Nordens bästa klubblag, Växjö Lakers. Gjorde sex mål senaste SHL-säsongen, i höst har det bara blivit ett på 23 matcher. NHL-draftad i den tredje rundan av Vegas.

10. Kazakstan

Spelar i högsta divisionen för första gången på tio år. Den gången blev det sju förluster på sju matcher och smått ofattbara målskillnaden 4–60. Kazakstans matcher slutade då 0–9, 0–15, 0–12, 2–10, 1–7 och 1–7.

Någon seger finns det inte orsak att räkna med den här gången heller men totala genomklappningar borde ändå kunna undvikas. Truppen kommer till största delen från KHL-föreningen Barys Astanas lag i ryska juniorligan MHL, där klubben håller till i mittskiktet, så erfarenhet av tuffa matcher finns i truppen. Trots allt en sensation om Kazakstan håller sig kvar.

Tipset: Tack och hej. Åker ur och ersätts av Tyskland som tidigare denna månad vann B-divisionens VM.

Valerij Orekhov spelade för Kazakstans herrlag i B-divisionens VM i våras, här mot Ungern.
Valerij Orekhov spelade för Kazakstans herrlag i B-VM i våras, här mot Ungern. Valerij Orekhov spelade för Kazakstans herrlag i B-divisionens VM i våras, här mot Ungern. Bild: imago/PuzzlePix/ All Over Press Kazakstans herrlandslag i ishockey

Stjärnan: Valerij Orekhov.
”Stjärna” faktiskt inte ens någon överdrift, Orekhov har i höst spelat 24 KHL-matcher för Barys Astana och gjort tre mål, inte illa för en tonårig back. Har också gjort ett par mål för herrlandslaget, spelade för Kazakstan i B-divisionens VM i våras när landet var snubblande nära att stiga tillbaka till A-VM på herrsidan.