Hoppa till huvudinnehåll

Harry har passion för gamla mått

En man håller i en gammal lantmäterirked.
Harry Norrgård med ett av föremålen i sin samling - en lantmätarked. En man håller i en gammal lantmäterirked. Bild: Yle/Roger Källman Måttband,lantmäteri,Harry Norrgård

Kannor, kappar, jungfrur, tumstockar, lod... Harry Norrgård i Vasa äger en stor samling gamla mått: alltså instrument som har använts för att mäta längd, vikt och volym med.

Harrys lägenhet i Vasa liknar mest ett museum, då det till och med i taket hänger vackra föremål i trä och metall. Samlandet började redan i tidig ålder.

- Jag var kanske bara 12-13 år då jag började gå och titta på gamla mått, säger Harry.

Harry bodde som barn grann med en kvarn, där man förstås mätte spannmålen som skulle malas. Det var en av inspirationerna till intresset.

Numera är det metersystemet som gäller i Finland och över hela världen - med några få undantag. I Harrys samling finns det massor av gamla mått från tiden före det.

- Varifrån kommer enheterna bol, rök, krok? frågar Harry och konstaterar att ursprunget till en del gamla mått är höljt i dunkel.

Gamla volymmått
Några av föremålen i Harry Norrgårds samling. Gamla volymmått Bild: Yle/Roger Källman volymenhet,mått

Genom åren har också samma benämning på ett mått definierats om. Harry ger exemplet tunnland, som skarvats i flera gånger.

På samma sätt kan ett mått ha olika betydelse i olika länder. I Harrys samling finns en tumstock med flera olika skalor:

- Om vi börjar med den finsk-svenska tumstocken är en tum 2,474 centimeter. Sen har det tillkommit en decimaltum som lantmäteri- och måttväsendet har använt: den är 2,976 centimeter.

Lägg till det den engelska tummen på 25,4 millimeter och den dansk-norska på 26,1 millimeter, så blir det riktigt intressant.

Mått för torgpoliser och lantmätare

I sin samling har Harry över 400 numrerade föremål och därtill en mängd som han ännu inte har hunnit skriva in. Ett mått som han ännu saknar är en engelsk "imperial" gallon.

- Jag har aldrig träffat någon i Finland som ens har sett ett, säger han.

Ett mått som torgpoliser har använt för att mäta torghandlarnas kappar finns också i samlingen. Ett annat intressant föremål är också det som lär han använts vid byggandet av Strengbergs tobaksfabrik i Jakobstad.

Till nästa tar Harry fram en lång kedja. Den består av 50 stycken en fot långa länkar, är således 50 fot lång, 25 alnar, eller 14,87 meter.

- En lantmätarked, förklarar Harry. Jag har aldrig sett någon sån här på ett museum, varken i Finland eller Sverige.

Harry berättar att han köpte kedjan på auktion. Mäklaren bjöd ut den som skräp, ihoplindad med taggtråd. Harry bjöd tio mark och vann budet.