Hoppa till huvudinnehåll

Quiz: Härliga guldår och miserabla blåvita missar– har du JVM-hockeykoll?

Finland har vunnit, Vårt land ekar ut i hallen.
Finland firade senast guld i JVM 2016. Det laget gick inte av för hackor. Finland har vunnit, Vårt land ekar ut i hallen. Bild: imago/IBL/ All Over Press 2016,ishockey,Nationalsång,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Det är dags för JVM i ishockey. Men minns du hur det har gått i tidigare turneringar? Svara på tio frågor och ta reda på svaret.

Man behöver inte bläddra långt bakåt i historieböckerna för att hitta det senaste finländska JVM-guldet – men hur många guld har Finland tagit totalt?

I fjol åkte Finland ut redan i kvartsfinal, efter en straffläggningsförlust mot …

I fjol tog Kanada guld – men spelaren som utsågs till turneringens bästa lirade inte för Lönnlöven. Turneringens MVP, en nuvarande Buffalospelare som gick tidigt i draften, heter …

Det har gått tre år sedan det senaste finländska JVM-guldet. Vem vaktade målet i förlängningssegern över Ryssland i finalen?

2016 var året då Patrik Laine, Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi för första gången charmade Hockeyfinland. Tillsammans gjorde trion ofattbara 44 poäng på sju matcher. Men vem vann poängligan`?

För fem år sedan rann det svenska tårar efter att Rasmus Ristolainen avgjort finalen i förlängningen i globen. Vilken nuvarande NHL-back inledde målskyttet i matchen med ett blixtmål efter bara 28 sekunder?

Efter guldåret 2016 gick allt fel. För två år sedan fick Jukka Rautakorpi sparken mitt under turneringen och Finland blev gruppjumbo. Finland avslutade turneringen med nedflyttningskval mot …

1998 var året då Finland vann med 14–1 över Kazakstan i kvartsfinal och – precis som 2016 – finalslog Ryssland efter förlängning. Vilken dåvarande HIFK-junior satte in segermålet?

För Sveriges del har JVM bara slutat i guldfirande två gånger. När tog Juniorkronorna sin senaste turneringsseger?

Sedan JVM i Finland för tre år sedan har turneringen ordnas i Nordamerika. Men om ett år spelas det igen högklassig juniorlandslagshockey i Europa. Vilket land ordnar JVM nästa år?

Läs också

Nyligen publicerat - Sport