Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Trump funderar på att ge sin finansminister skulden

USA:s finansminister Steven Mnuchin (t.h.) samtalar med presidentdottern Ivanka Trump i Vita huset inför julen.
USA:s finansminister Steven Mnuchin (t.h.) samtalar med presidentdottern Ivanka Trump i Vita huset inför julen. USA:s finansminister Steven Mnuchin (t.h.) samtalar med presidentdottern Ivanka Trump i Vita huset inför julen. Bild: EPA-EFE/YURI GRIPAS Steven Mnuchin,Ivanka Trump

USA:s president Donald Trump rapporterades på juldagen överväga att göra sin finansminister Steven Mnuchin till syndabock för det fortsatta kursfallet på börserna.

Trump försäkrade visserligen på måndagen att han fortfarande har förtroende för Mnuchin, men enligt nyhetsbyrån Bloomberg sitter finansministern löst.

Trump har hittills försökt ge centralbankschefen Jerome Powell skulden för börsnedgången, men efter att ha insett att presidenten inte har fullmakt att avskeda Powell har Trump börjat överväga att lägga skulden på Mnuchin.

Finansministern fick kurserna att sjunka

Mnuchin kom med ett mycket ovanligt uttalande på söndagen då han meddelade att han ringt runt till cheferna för USA:s största banker och försäkrat sig om att bankernas likviditet är tillräcklig.

Uttalandet var tänkt att lugna marknaderna, men fick helt motsatt effekt.

På julaftonen sjönk Dow Jones-indexet med nästan tre procent, vilket är den största nedgången någonsin på julafton, då kurserna vanligen brukar stiga.

Kurserna har gått ned kraftigt under december, vilket marknadsanalytiker delvis förklarar med allmänna tecken i världsekonomin på en stundande lågkonjunktur.

Men också Trumps egen politik har del i nedgången, enligt analytikerna.

Sådana faktorer är exempelvis handelstvisten med Kina, bråket om muren mot Mexiko som stoppat finansieringen av en del av den amerikanska statsapparaten, och Trumps upprepade angrepp på centralbanken.

Angreppen har väckt utbredd förvåning, eftersom politiker traditionellt inte brukar försöka påverka centralbankernas åtgärder i en marknadsekonomi, åtminstone inte offentligt.

Källor: Bloomberg News, CNN, S&P Dow Jones Indices, The Guardian, Yle arkiv.