Hoppa till huvudinnehåll

Suveräna NHL-finländare årets fenomen – Lejonen största besvikelsen: ”Fanns alla ingredienser till framgång och så såsade de bort det”

Finland efter kvartsfinalförlusten mot Schweiz.
Finland inledde VM suveränt – men spelade stundvis uselt. Finland efter kvartsfinalförlusten mot Schweiz. Bild: Yle / Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i ishockey

Lejonen sumpade chans efter chans – men Laine, Rantanen och Aho har gjort att sid 235 på text-tv fått ett rejält lyft. Det var kontentan då Yle Sportens årskrönika behandlade hockeyåret 2018.

Stormvarning, guldtåg, propagandahockey. Det finns många sätt att beskriva Finlands tre första VM-matcher i våras, som slutade 8–1, 8–1 och 7–0.

Det började snabbt viskas om VM-guld.

Missarna mot Danmark och Tyskland glömdes snabbt bort då Finland först tvålade till Kanada med 5–1 och sedan USA med 6–2. Livet lekte och Sebastian Aho satte rekord med 17 poäng på 7 matcher.

I en kolumn för Aftonbladet beskrev Mats Wennerholm Finland som sagolikt bra. I hemmasofforna nickades det instämmande. Bara att boka torget, för vem skulle kunna stoppa Aho, Mikko Rantanen och Teuvo Teräväinen?

Svaret var – otippat nog – Schweiz. Eller som det stod på Yle Sportens webbplats: Mardrömsminuter satte stopp för Lejonen i kvarten.

Lejonen deppar.
Mikael Granlund ledde ut Lejonen från VM-scenen den här våren. Lejonen deppar. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey

”Hade världens chans att ta medalj”

Då Yle Sportens årskrönika diskuterade besvikelser och fenomen var hockeyn direkt på tapeten. VM-besvikelsen var kanske värst.

– Jag tyckte otroligt mycket om landslaget som spelade VM i Danmark. Det var så offensivt och oförutsägbart och som backarna spelade ... Det kändes som om de kunde gå hela vägen och så förlorar de helt onödigt i kvartsfinal, säger Christoffer Herberts.

Nog måste man säga att Lauri Marjamäki var en flopp.― Kaj Kunnas

Men det var inte bara VM som slutade i besvikelse – OS-äventyret tog också slut tidigare än planerat. Finland åkte ut efter 0–1 mot Kanada i kvartsfinal.

– Det fanns alla ingredienser till framgång och såsade de bort det. Antingen på grund av att de mentalt inte hittade rätt känsla, eller så är det dessvärre så att bredden och toppen är för smal då det gäller. De hade världens chans att ta medalj och så gick det som det gick, säger Anki Karhu.

Lauri Marjamäki.
Lauri Marjamäki hade många ursäkter, men inga medaljer. Lauri Marjamäki. Bild: Petri Saarelainen / All Over Press Lauri Marjamäki

De dubbla bakslagen betydde att Lauri Marjamäkis saldo som Lejonlots blev underkänt. Kaj Kunnas – som påpekar att han ogärna sågar enskilda individer – är inte nådig.

– Nog måste man säga att Lauri Marjamäki var en flopp. Fyra storturneringar med Finland, inte en enda medalj. Och då vi samtidigt snackat om vilka bra ungdomar vi har. Med tanke på hur fint det just nu går för finländsk hockey är det nästan obegripligt att bli utanför medaljpallen

NHL-dominansen glädjer

Men det blåvita hockeyåret har också varit glädjande på många sätt. Det gäller att bara ta en titt på hur de unga blåvita lirarna i NHL har tagit för sig.

Christoffer Herberts bjuder på en genomgång över de nya världsstjärnornas prestationer:

– Det som helhet är störst för mig i Idrottsfinland är NHL-spelarna. Patrik Laine är 20 år gammal och definitivt en av hockeyvärldens tre bästa målskyttar. Mikko Rantanen är 22 och har varit poängetta hela hösten i NHL. Aleksander Barkov, 23, är allmänt accepterad som den bästa defensiva forwarden i NHL och Sebastian Aho, 21 år gammal, mosade alla finländska poängrekord i VM och valdes till turneringens bästa anfallare i en riktigt bra VM-turnering.

Mikko Rantanen med pucken
Mikko Rantanen har varit sensationellt bra. Mikko Rantanen med pucken Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire ishockey,NHL,Mikko Rantanen

– Av åldersrasistiska orsaker så har jag inte ens nämnt Pekka Rinne, 36 år gammal, som fick Vezina Trophy som bästa målvakt. Det här är för mig helt otroligt. Hockey är – vill jag säga – en större sport än den får credit för i Finland. Att ha fått fram alla de här på en gång, det är för mig årets fenomen i Finland, säger Herberts.

Och det blir bättre: Kaj Kunnas påminner om att Montreals Jesperi Kotkaniemi blev den första 2000-födda spelaren att spela och göra mål i NHL.

Finlands hockeyherrar kan trösta sig med att återväxten är stark. Alternativt kan Lejonen minnas hur Tysklands fotbollslandslag presterade i VM – Antti Koivukangas nominering till årets besvikelse. Det går inte alltid som på Strömsö.

Lyssna på hela sportårssnacket om topparna och flopparna, det bästa och det sämsta – lokalt, nationellt och internationellt – i klippet nedan. Radio Vegas Magnus Hansén leder diskussionen där Anki Karhu, Christoffer Herberts, Antti Koivukangas och Kaj Kunnas medverkar.

Läs mera:

Kaj Kunnas: ”Oj jäklar om jag kunde se ut som Kylian Mbappé” – fantastiska fransmän och superba stavhopparen Duplantis rosade marknaden 2018

En är svart, den andra är vit. En är ung, den andra är ”gammal”. En trivs på gräs, den andra på is. För Kaj Kunnas del symboliserade motpolerna Kylian Mbappé och Alexander Ovetjkin det absolut bästa med idrottsåret 2018.


Läs mera:

Är Niskanens guld eller Pärmäkoskis tre medaljer större? Yle Sportens panel oense om årets idrottare: ”Hur hade Pärmäkoskis OS sett ut om Johaug hade varit med?”

Två längdåkare med stora OS-framgångar i Pyeongchang är favoriter då årets idrottare ska utses om en knapp månad. I Yle Sportens årskrönika började det gnabbas rejält då Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski fördes på tal.