Hoppa till huvudinnehåll

Det slutliga JVM-laget uttaget – Finland har tre NHL-spelare i truppen

Jääkiekon pelaajia halaamassa toisiaan.
Finlands U20-VM kör i gång på torsdag morgon finsk tid. Jääkiekon pelaajia halaamassa toisiaan. Bild: Yle Kuvapalvelu / Leijonat.fi Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Finland har utnämnt 20 spelare som kommer att dra på sig landslagsskjortan i junior-VM i ishockey som för Finlands del kör i gång på torsdag morgon med en gruppspelsmatch mot Sverige. Bland de uttagna spelarna finns bland andra HIFK:s anfallare Anton Lundell och Teemu Engberg.

Finland har igen ett namnstarkt lag på benen i JVM. Den starkast lysande ledstjärnan i det av chefstränaren Jussi Ahokas ledda laget torde vara Nashville Predators-spelaren Eeli Tolvanen, men också i övrigt finns det spelare i laget som redan slagit igenom på seniornivå.

Aleksi Heponiemi och Rasmus Kupari har redan i ung ålder axlat ett stort ansvar i Kärpäts väloljade lagmaskineri, medan Anton Lundell visat mogna tag i HIFK. Jesse Ylönen har visat framfötterna i Pelicans medan Kaapo Kakko gjort ytterst väl ifrån sig i TPS-tröjan.

Två NHL-backar

På backsidan kan Finland ståta med rentav två NHL-proffs. Henri Jokiharju spelar till vardags i anrika Chicago Blackhawks med lirare som Patrick Kane och Jonathan Toews vid sin sida, medan Urho Vaakanainen NHL-debuterat i Boston Bruins med målvakten Tuukka Rask som ett blåvitt, andligt stöd att luta sig mot.

Finlands bägge målvakter håller också till på andra sidan Atlanten, Ukko-Pekka Luukkonen i Sudbury Wolves i OHL och Filip Lindberg i Massachusetts i NCAA.

Enligt turneringsreglerna kan lagen fylla på sina trupper efter hand så att man har maximalt tre målvakter och maximalt 20 utespelare. Finlands trupp består nu av 2+18 spelare.

Bland backarna i den preliminära truppen har tre spelare inte ännu fått en stämpel i sitt VM-pass: det gäller Aleksi Anttalainen som spelar i Blainville-Boisbriand Armada i kanadensiska QMJHL, JYP-backen Anttoni Honka och TPS-backen Olli Kaskinen. Det samma gäller anfallarna Sampo Ranta som spelar i University of Minnesota och HPK-spelaren Valtteri Puustinen, samt Lukko-målvakten Lassi Lehtinen.

VM-truppen:

Målvakter:
1 Luukkonen Ukko-Pekka, Sudbury Wolves OHL
31 Lindberg Filip, Massachusetts NCAA

Backar:
2 Laaksonen Oskari, Ilves
3 Utunen Toni, Tappara
7 Vaakanainen Urho, Boston Bruins NHL
15 Jokiharju Henri, Chicago Blackhawks NHL
21 Latvala Otto, HPK
34 Heinola Ville, Lukko

Anfallare:
10 Heponiemi Aleksi, Kärpät
12 Vainionpää Samuli, Ilves
18 Engberg Teemu, HIFK
19 Kupari Rasmus, Kärpät
20 Tolvanen Eeli, Nashville Predators NHL
22 Virtanen Santeri, SaiPa
23 Nyman Linus, Lukko
24 Kakko Kaapo, TPS
25 Talvitie Aarne, Penn State NCAA
27 Ylönen Jesse, Pelicans
28 Moilanen Sami, Tappara
29 Lundell Anton, HIFK

Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport