Hoppa till huvudinnehåll

Månadens andra dödsfall vid amerikanska gränsen - åtta år gammal pojke från Guatemala död

Härbärge för migranter i sportcentret Benito Juarez i Tijuana, Mexico 22.11. 2018
Härbärge för migranter i sportcentret Benito Juarez i Tijuana, Mexico 22.11. 2018. Härbärge för migranter i sportcentret Benito Juarez i Tijuana, Mexico 22.11. 2018 Bild: EPA-EFE/MARIA DE LA LUZ ASCENCIO Mexiko,USA,immigrant

En åtta år gammal pojke från Guatemala har dött i amerikanska myndigheters förvar. Det är andra gången i december som ett barn dör vid amerikanska gränsen.

Amerikanska gränsmyndigheter bekräftar dödsfallet i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheterna ska en gränsvakt ha upptäckt att pojken uppvisade tecken på sjukdom. Tillsammans med sin far fördes pojken till ett sjukhus i Alamagordo i New Mexiko.

På sjukhuset diagnosticerades pojken med förkylning och feber varpå vårdpersonalen skrev ut antibiotika och febernedsättande åt honom.

På måndag, bara en dag efter att ha lämnat sjukhuset, började pojken må illa och kräkas. Han rusades till sjukhuset på nytt där han dog, bara någon timme senare.

Amerikanska myndigheter uppger att dödsorsaken inte för tillfället är känd men att omständigheterna kring dödsfallet kommer att utredas.

"Alla får vård"

Enligt gränsbevakningsmyndighetens pressmeddelande kämpar man med en "dramatisk ökning av ensamkommande barn och familjer som anländer vid gränsen olagligt och utan tillstånd".

Man intygar ändå att alla som anländer granskas och får vård, vid behov.

Enligt Guatemalas amerikanska ambassadör, som pratat med barnets far, hade de rest från sitt hem i byn Nentón i Guatemala och planerade att ta sig till Johnson City i Tennessee.

Från Nentón är det drygt 3 000 kilometer till El Paso dit pojken och hans far anlände den 18 december. Därifrån transporterades de till gränsbevakningsstationen i Alamogordo på söndag.

Den 47-åriga pappan befinner sig fortfarande i amerikanska myndigheters förvar.

Stora grupper av guatemalanska familjer har under de senaste veckorna anlänt till New Mexico och har oftast färdats långa sträckor genom svår terräng bara för att anlända till farliga ökenområden.

Dödsfallet sker samtidigt som den amerikanska regeringen är fastlåst i ett dödläge på grund av president Donald Trumps och demokraternas kamp om finansieringen av muren till Mexiko.

Andra dödsfallet i december

Tidigare i december avled en sjuårig flicka från Guatemala efter att ha tagits i förvar av gränsvakter.

Flickan och hennes far försökte ta sig över gränsen på olagliga vägar efter en flera tusen kilometer lång resa till New Mexiko.

Mindre än 48 timmar efter att ha tagits i förvar dog hon till följd av septisk chock och vätskebrist. Innan sin död hade hon slutat andas, transporterats till sjukhus och återupplivats efter hjärtsvikt.

Enligt ett utlåtande av amerikanska myndigheter hade flickan inte "ätit eller druckit på flera dagar".

Advokater som representerar flickans familj sade att hennes far under resan från Guatemala till USA sett till att hon fick tillräckligt med mat och vatten.

Enligt advokaterna försökte de fly från en "farlig situation i sitt hemland".

Till följd av flickans dödsfall har FN krävt en oberoende och fullständig utredning. Den formella begäran har skickats till USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Häftig kritik

- Det är hjärtskärande. Det är ett beklagligt exempel på hur farlig resan är. Den här familjen valde att ta sig över gränsen på olagliga vägar, sade Kirstjen Nielsen, ministern för inre säkerhet i USA, efter flickans död.

Flera demokratiska politiker har reagerat häftigt på flickans dödsfall och krävt svar.

- En sjuårig flicka borde inte dö av uttorkning och chock i gränsmyndighetens förvar, sade senatens minoritetsledare Chuck Schumer då.

Den demokratiska ledaren i amerikanska representanthuset och blivande talman, Nancy Pelosi, lovade att undersöka "denna fruktansvärda tragedi för att säkerställa varje barns säkerhet".

Enligt ministeriet för inre säkerhet har mängden migrantfamiljer ökat i år och att domstolsbeslut har begränsat möjligheten att hålla familjer i förvar.

Allt fler migranter reser med barn och använder dem som sköldar för att inte tas i förvar eller för att deporteras, enligt ministeriet.

Den 20 december förkunnade ministeriet att man med omedelbar verkan tar i bruk nya åtgärder för att tygla den illegala immigrationen.

Medan asylsökande väntar på svar kommer de att returneras till Mexiko för att förhindra att de försvinner in i USA innan sina domstolsbeslut.

- Vi väntar oss att de påverkade migranterna kommer att få tillstånd att stanna på mexikansk mark, möjligheten att arbeta och annat skydd medan de väntar på ett amerikanskt beslut, lyder ministeriets pressmeddelande.

Enligt ministeriet har Mexiko gått med på att hjälpa till på sin sida om gränsen.

Källor: Washington Post, The Telegraph, NBC News, The Guardian, AP, CNN

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes