Hoppa till huvudinnehåll

Se live: Stor godbit genast i JVM-starten – Finland kan sätta stopp för Sveriges sanslösa supersvit

Obesegrade sedan 2006. Sedan Sverige senast förlorade en gruppmatch i JVM har Finland hunnit åka på stryk 22 gånger i gruppspelet. Nu kan årets turnering starta med att ett finländskt lag fullt av självförtroende sätter punkt för en av hockeyvärldens märkligaste och mäktigaste sviter.

Finland–Sverige

Junior-VM i ishockey, gruppspel i Victoria, Kanada.
Start 5.30 på morgonen den 27 december.
Matchen direktsänds på TV2 och Yles Arena med svenskspråkigt referat av Christoffer Herberts.

Juniorlejonens läge: Sällsynt optimistiskt

Efter att den finländska truppen flög till Kanada för en och en halv vecka sedan har de goda nyheterna haglat tätt. Chicagobacken Henri Jokiharju gavs klartecken, förra vinterns OS-succé Eeli Tolvanen visades grönt ljus och också Urho Vaakanainen fick beskedet att hans säsong fortsätter med JVM.

Tre NHL-spelare som bidrar med erfarenhet och stjärnglans var exakt vad en intressant men orutinerad trupp behövde.

Och sen kom de sista träningsmatcherna, med övertygande 7–0 mot Danmark och i genrepet en väldigt imponerade 5–2-seger över den största guldfavoriten Kanada.

Det här laget seglar till VM-premiären med en stark medvind i ryggen, högst medvetet om att det ännu kan spela utan press, matcherna som ”måste vinnas” i gruppen mot Kazakstan och Slovakien kommer senare.

Juniorkronornas läge: Traditionen förpliktigar

Okej, särskilt många guld har det inte blivit, men Sverige och junior-VM är ändå en total succékombination. En lång rad av segrar i gruppspel och kvartsfinaler gör att JVM skapar en årlig hockeyfeber i Sverige som faktiskt saknar motstycke för hockeyn i landet.

Förväntningarna är som vanligt höga, men till saken hör att årets trupp är betydligt mindre stjärnspäckad och profilstark än många gånger förr. Jämför exempelvis med fjolårslaget med Elias Pettersson och Rasmus Dahlin och årets upplaga förlorar klart.

Nån försöker kanske hävda att årets Juniorkronor ”får slå ur underläge” men det finns inget sånt när det handlar om Sverige och JVM. Inte världens mest tacksamma sits för ett lag som i de sista träningsmatcherna slagit Danmark med 3–1 och Ryssland med 4–2.

Utropstecknet!

Senast Sverige förlorade en gruppspelsmatch i JVM gjorde Patrick Kane, 30 år, mål. På nyårsafton 2006 vann USA över Juniorkronorna med 3–2 efter förlängning. Efter det har Sverige vunnit helt ofattbara 44 raka matcher i gruppspelet.

Som jämförelse: Under samma period har Finland åkt på 22 (!) förluster i gruppmatcher. Sverige har spelat elva raka JVM utan gruppförlust medan Juniorlejonen under samma tid konsekvent förlorat mellan en och tre gånger redan i gruppskedet.

Håll koll på:

Henri Jokiharju, Finland.
Finland har bara anmält sex backar till VM-starten, bland dem 17-åringen Ville Heinola och Mestisspelaren Otto Latvala.

Det är givet att Jokiharju som varit bofast i Chicagos NHL-uppställning i höst får en massiv roll, med enorma mängder istid, stort defensivt ansvar och en plats som enda back i Finlands första powerplayuppställning.

Isac Lundeström, Sverige.
Spelade JVM redan i fjol, men hade då en mindre roll i ett stjärnspäckat lag. Nu ska Luleåprodukten leda första kedjan med Fabian Zetterlund och Jacob Olofsson på yttrarna. Har i höst gjort hela 15 NHL-matcher för Anaheim och 12 för farmlaget San José i AHL, men utan att göra något mål för sina klubblag.

I landslaget förväntas han också bidra till poängproduktionen.

Svenska NHL-anfallaren Isac Lundeström spelade JVM redan för ett år sedan.
Svenska NHL-anfallaren Isac Lundeström spelade JVM redan för ett år sedan. Svenska NHL-anfallaren Isac Lundeström spelade JVM redan för ett år sedan. Bild: All Over Press Isac Lundeström

Målvaktsmatchen:

Ukko-Pekka Luukkonen mot ett frågetecken.
Sveriges målvaktssituation är rätt kaotisk. Juniorkronorna har ingen uttalad etta utan tre allsvenska spelare slåss öppet om förstaspaden.

Olle Eriksson Ek (Karlskoga) är avstängd i de två första matcherna efter att ha hört till de svenska spelare som tagit av sig silvermedaljen och stoppat den i fickan under medaljceremonin i JVM i Buffalo för ett år sedan, och i hans frånvaro förväntas Samuel Ersson (Västerås) och Adam Åhman (Oskarshamn) få stå i varsin match i starten.

Klarare bud i Finland där Ukko-Pekka Luukkonen stod precis hela tiden redan för ett år sedan och nu borde vara ännu vassare efter en stark höst med Sudbury i OHL i Kanada. Luukkonen hade inte många rätt i turneringen i fjol och behöver en bra start.

Tidigare möten:

Sverige och Finland möttes aldrig i VM för ett år sedan, senaste mötet är i gruppspelet i Toronto för två år sedan då Juniorkronorna vann med 3–1 efter 2+1 av Alexander Nylander, ett resultat som skickade Jukka Rautakorpis Finland till nedflyttningskval.

Matchen innan dess kommer finländska hockeyvänner hellre ihåg. Juniorlejonen vann VM-semifinalen i Helsingfors i januari 2016 med 2–1 i en match där höstens stora NHL-profiler Mikko Rantanen och Kasperi Kapanen bägge stod för 0+2.

Målskyttar var Roope Hintz och Antti Kalapudas, en segerskytt som numera håller till i Vasa Sport.

Finlands troliga uppställning:

Målvakt:
1 Ukko-Pekka Luukkonen (31 Filip Lindberg)

Backpar:
34 Ville Heinola - 15 Henri Jokiharju
7 Urho Vaakanainen - 2 Oskari Laaksonen
3 Toni Utunen - 21 Otto Latvala

Anfallskedjor:
20 Eeli Tolvanen - 19 Rasmus Kupari - 10 Aleksi Heponiemi
23 Linus Nyman - 29 Anton Lundell - 24 Kaapo Kakko
25 Aarne Talvitie - 22 Santeri Virtanen - 27 Jesse Ylönen
28 Sami Moilanen - 12 Samuli Vainionpää -18 Teemu Engberg

Tipset:

Efter de senaste tolv åren borde man kanske ha lärt sig att inte tippa emot Sverige i gruppspelet, men jag kan inte låta bli. Det finländska laget ser helt enkelt starkare ut den här gången.

4–2 till Juniorlejonen. Eller vad säger ni?

Läs mera:

Anfallskometer och NHL-backar, storskyttar och fysiska försvarare: Här är Juniorlejonens VM-lag, spelare för spelare

Tre spelare har redan gjort NHL-matcher, fyra är så unga att de inte ens hunnit draftas. Sex namn i truppen var med om misslyckandet i U20-VM för ett år sedan, en kvintett hörde till laget som vann U18-guld i våras. Finlands trupp i junior-VM i Kanada är en spännande blandning som har alla chanser att komma hem med medalj.


Läs mera:

De tio JVM-lagen rankade: Kanada favorit, Finland har medaljläge, Sveriges svit lever farligt

Nio gånger har Finland tagit guld eller silver i JVM i ishockey, men aldrig när turneringen spelats i Nordamerika. Också den här gången får Juniorlejonen svårt att rå på värdlandet Kanada eller främsta utmanaren USA, men det finns orsak att räkna med en bättre finländsk insats än de senaste två åren.