Hoppa till huvudinnehåll

Skam, Girls, Friends - vänskap i dramaform intresserar och inspirerar - nu kommer poddserien Friendrequest

Ny dramapodd. Friendrequest.
Joanna Wingren och Sonja Ahlfors i ny poddserie. Ny dramapodd. Friendrequest. Yle Radioteatern,Blaue Frau

Dramaserier i tv och på streamingtjänster som behandlar vänskap och parförhållanden är ofta extremt populära. De har också inspirerat skådespelarna Sonja Ahlfors och Joanna Wingren, nu aktuella med en poddserie om kvinnlig vänskap.

Alla har en relation till vänskap och det är kanske det som lockar mycket med serier som Skam, Girls, den forna långköraren Friends m.fl.

- Det finns en stor igenkännbarhet. Och så är det ju ibland också svårt med vänskap, säger Joanna.

- Vänskap är så fundamentalt. En märklig kombination av att något helt frivilligt men samtidigt väldigt nödvändigt, säger Sonja.

Eva, Sana, Chris ja Vilde draamasarjassa Skam.
Vänskapen i norska succéserien Skam kan du fortfarande ta del av på Yle Arenan. Se till exempel de i december 2018 publicerade bloopers-avsnitten. Eva, Sana, Chris ja Vilde draamasarjassa Skam. Bild: NRK Ulrikke Falch,Yle Arenan,Skam (tv-serie)

Vänskap är ett tema som överlag ger manusförfattare möjlighet att ta ut svängarna.

- Du kan ha väldigt olika personer i samma drama. I serien Girls till exempel, som ju var en fantastisk serie, är tjejerna väldigt olika men vänner av olika orsaker. Detsamma gäller Alex och Jonna i vårt drama, konstaterar Sonja.

Girls.
Den amerikanska serien Girls avslutades häromåret. Bilden från år 2013 då man mottog en Golden globe-statyett. Girls. Bild: Paul Buck / EPA / All Over Press Girls,lena dunham

- Man kan nog säga att serierna Girls, Broad City, Mia och Klara och Skam speciellt har inspirerat oss, till exempel gällande format och estetik.

I den fiktiva serie i sex delar som nu publiceras på Yle Arenan som ett samarbete mellan teatergruppen Blaue Frau och Radioteatern vid Svenska Yle är det de två kvinnorna Alex (Joanna Wingren) och Jonna (Sonja Ahlfors) som står i fokus.

- De har båda insett att de saknar en form av vänskapsrelation. De råkar träffas på en fest och börjar fundera om de kunde vara vänner, berättar Sonja.

I den processen funderar karaktärerna kring vad en vänskapsrelation innebär och hur den skiljer sig från en romantisk relation.

- Vi behandlar här en vänskapsrelation på samma sätt som vi i samhället behandlar en romantisk relation. När man träffar en ny vän brukar man vanligen inte fundera på "vad ska mina föräldrar/barn/ övriga vänner säga om den här personen". Här projiserar vi samma saker på en vänskapsrelation som vi i samhället annars brukar koppla ihop med en romantisk relation, säger Joanna.

- Därför handlar pjäsen nog väldigt mycket också om parförhållandet, säger Sonja.

- Genomgående finns det också en normkritik i serien, att normalisera det som vi inte i vanliga fall skulle uppfatta som normativt. Både manusförfattaren Karolina Bång och regissören Isabel Cruz Liljegren kommer från queercommunityn i Sverige och de har kunnat tillföra en värld som vi inte här ser som normativ men som är det där, säger Joanna.

Sonja Ahlfors
Sonja Ahlfors. Sonja Ahlfors Bild: Privat Sonja Ahlfors

Vad är vänskap?

Att vara vänner kan betyda olika saker för olika människor.

- Vi använder samma ord, men pratar kanske om helt olika saker. Du kan ha både riktigt nära vänskapsrelationer och sådana som är mer "bekanta", människor du festar med, som du sitter i bokklubb med o.s.v. Det finns så många olika vänskapsrelationer fast allt kallas för vänskap, säger Joanna.

dricker kaffe
dricker kaffe Bild: Pixabay/Stocksnap kaffe,vänskap,Träff

Det finns en större frihet i en vänskapsrelation jämfört med i många andra förhållanden mellan människor, säger Sonja.

- Din barndomsfamilj har du aldrig valt och när du blir kär i någon är det svårt att vara rationell men vänskapsrelationer kan du faktiskt välja på ett annat sätt.

- Du kan också lättare välja bort vänner. Det finns inget tryck från samhället att stanna kvar i en vänskapsrelation på samma sätt som i ett parförhållande. Är någon jobbig säger folk bara “men umgås inte då”, men är det ett parförhållande med problem då är reaktionen mer “men kämpa på!”.

Men visst kan det bli svårt också, säger Joanna Wingren.

- Många definierar sig mycket utgående från vilka vänner de har. Det blir en del av identiteten. Då kan det också bli jättesvårt att bryta det. Det emotionella beroendet av varandra kan vara väldigt starkt.

Joanna Wingren.
Joanna Wingren Joanna Wingren. Bild: Venla Helenius Blaue Frau,joanna wingren.

Ett bra vänskapsförhållande

- Jag tycker att en bra vänskapsrelation är då båda får falla och bli mottagna. Man turvisas om att vara stark och svag, att berätta och att lyssna. Inget är statiskt och man får förändras, man behöver inte genomgående vara på samma sätt utan vännen kan förändras tillsammans med en och se en på nytt sätt, säger Joanna.

- En bra vänskap är också att kunna ha roligt ihop. Mycket i livet är tungt och svårt och det är viktigt att ha roligt tillsammans, oberoende av hur det definieras. Det ska finnas något njutningsfullt i att umgås, säger Sonja.

- Det är också viktigt med en respekt för varandras gränser, säger Joanna.

sonja ahlfors och joanna wingren.
Sonja Ahlfors och Joanna Wingren har sen år 2005 jobbat tillsammans inom teatergruppen Blaue Frau. sonja ahlfors och joanna wingren. Blaue Frau

Joanna och Sonja studerade tillsammans på Teaterhögskolan 1997-2001. Då var de inte vänner. De tyckte inte ens om varandra. Men i samband med ett projekt i slutskedet av studierna, där de av slumpen slogs ihop, lossnade det plötsligt.

- Någonstans i samband med alla kvitton vi hade i uppgift att hantera insåg vi båda att “hon är ju helt okej!”, skrattar de.

Sedan dess har det gått många år och de umgås fortfarande mycket både på fritiden och i arbetet i den gemensamma teatergruppen Blaue Frau de grundade tillsammans år 2005 och där de hunnit göra omkring 25 gemensamma produktioner.

Foto från I stopped my body
2012 Foto från I stopped my body Bild: Nico Backström i stopped my body
Foto från Wall to Wall
2012 Foto från Wall to Wall Bild: Sebastian Johansson wall to wall
Foto från Some plants need more light than others, but all need at least a little
2015 Foto från Some plants need more light than others, but all need at least a little Bild: Esko Koivisto some plants need more light than others but all need at least a little
Foto från Windows
2015 Foto från Windows Bild: Jaakko Pietiläinen windows
Joanna Wingren, Klara Wenner Tångring och Sonja Ahlfors.
2017 Joanna Wingren, Klara Wenner Tångring och Sonja Ahlfors. Bild: Liina Alto-Sretälä copyright Sonja Ahlfors,objects
Foto från Yo-Bro med Blaue Frau.
2017 Foto från Yo-Bro med Blaue Frau. Bild: Liina Aalto-Setälä Blaue Frau,Joanna Wingren,Malin Nyqvist,Sonja Ahlfors

Under årens lopp har de vänt och vridit både på sin egen vänskap och på fenomenet i sig. I teatergruppen har det blivit flertalet projekt på samma tema.

Men en sak är ny nu.

- Ofta använder vi våra egna liv som grund men nu är pjäsen faktiskt författad av en som inte känner oss och där karaktärerna är helt fiktiva.

Under processens gång har de ändå också nog varit med i skrivprocessen och vid sidan om skådespelandet har de även fungerat som producenter tillsammans med Radioteatern vid Svenska Yle.

Poddserien Friendrequest, delarna 1-6 på Yle Arenan 26.12 2018 kl. 9.00.
I Yle Vega sänds serien under början av år 2019.

Papegojan Romeo, statist i radioproduktion.
Papegojan Romeo, statist i radioproduktion. Papegoja
Papegojan Romeo i tjänst.
Papegojan Romeo i tjänst. Papegoja
Romeo, poseringsexpert.
Romeo, poseringsexpert. Papegoja

Här kan ännu nämnas att papegojan som deltog i skapandet av programbilden överst i artikeln var exklusivt castad för tillfället och visade sig vara en naturbegåvning gällande posering och dessutom väldigt förtjust i att leka kurragömma.

Läs också