Hoppa till huvudinnehåll

Skidskytten Anton Sjipulin meddelar att han avslutar sin karriär: "Hittar inte motivationen som behövs"

Anton Sjipulin.
Sluttävlat för denne herreman. Anton Sjipulin. Bild: EPA Anton Sjipulin

Den ryske tvåfaldige OS-medaljören och femfaldige VM-medaljören Anton Sjipulin meddelade på tisdagen att han avslutar sin skidskyttekarriär. Detta på grund av brist på motivation.

– Det här blir min sista tävling, sade den ryska skidskyttestjärnan enligt ryska nyhetsbyråer.

Tävlingen ifråga går av stapeln i Gelsenkirchen i Tyskland på lördag.

– Det finns inga vettiga skäl att fortsätta att pina varken mig, fansen eller mina närstående. Jag hittar inte motivationen som behövs, sade Sjipulin i en presskonferens i Moskva.

På sitt Instagram-konto den 25 december tackar Sjipulin sina fans och säger att hans segrar också är deras segrar.

Skip Instagram post

Dopningsskugga

Den 31-årige ryssen är tillsammans med nio andra skidskyttar och ledare i det ryska skidskyttelandslaget misstänkta för dopningsförseelser.

Österrikiska åklagare utreder dopningsförseelserna som bäst efter att landets polis gjort en razzia mot det ryska lagets hotell i samband med världscupdeltävlingen i Hochfilzen i medlet av december. Utredningen hänger ihop med VM 2017 i Hochfilzen där Rysslands lag misstänks ha sysslat med dopningsbrott.

– Jag har aldrig använt några förbjudna ämnen. Jag har aldrig kränkt en enda antidopingregel. Jag har alltid varit öppen för alla dopingmyndigheter och institutioner. Jag har ingen förklaring till de senaste händelserna.

– Jag är arg och rasande över häxjakten som pågår. Det undergräver mitt förtroende inte bara för antidopingarbetet i allmänhet, utan speciellt inom vår gren. Alla anklagelser mot mig själv, även alla rykten, är nonsens. Totalt nonsens. Jag har alltid varit ärlig mot mig själv, mot skidskyttefamiljen och mot fansen. Jag kan inte beskylla mig själv för någonting, skrev Sjipulin på sitt Instagram-konto den 13 december.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Я никогда в жизни не употреблял допинг. Я никогда не нарушал антидопинговых правил. Я всегда добросовестно проходил все допинг тесты и всегда был открыт для всех антидопинговых служб. У меня нет никакого объяснения происходящему. Я крайне зол, что продолжается охота на ведьм, которая подрывает мое доверие, как абсолютно чистого спортсмена, не только к борьбе с допингом, но и к нашему виду спорта в целом. Любые обвинения, даже любые домыслы в свой адрес, иначе как полным бредом я назвать не могу. Это абсолютно безосновательный бред, ничего кроме возмущения не вызывающий. Я всегда честен перед собой, биатлонной семьей и болельщиками. Мне не в чем упрекнуть себя. *** I have never used any prohibited substances. I have never violated a single anti-doping rule. I have always been open to all anti-doping authorities and institutions. I have no explanation for recent events. I am angry and furious about the witch-hunt that is going on. It undermines my trust not only in anti-doping institutions in general, but in biathlon as a sport in particular. All possible accusations towards myself, even all rumors are nonsense. Total nonsense. I have always been honest to myself, to the Biathlon family and to the supporters. I have nothing to blame myself for.

A post shared by Anton Shipulin (@anton_shipulin) on

Sjipulin fick inte delta i OS i Pyeongchang i februari på grund av de ryska idrottarnas tävlingsförbud. Ryssland anklagades för ett uppifrån kontrollerat, systematiskt dopningsprogram.

Till Sjipulins främsta bedrifter inom grenen hör OS-guld i stafett i Sotji 2014 samt totalt tre VM-silver: stafett 2011, masstart 2013 och jaktstart 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport