Hoppa till huvudinnehåll

Svårt läge i Indonesien efter tsunamins framfart - räddningsarbetet försvåras av regn

Försöken att få fram hjälp till de tsunamidrabbade områdena Indonesien fortsätter.

Räddningsarbetet försvåras av häftiga skyfall som har lett till att många vägar inte går att använda. Till en del platser måste hjälpen transporteras med helikopter.

Flodvågen utlöstes troligen av vulkanen Anak Krakataus utbrott.

Hoppet att hitta överlevande sjunker

Det har bekräftats att 429 människor omkom i tsunamin i lördags. Över 1 400 människor skadades. Fortfarande saknas det cirka 150 människor, och hoppet att hitta överlevande sjunker hela tiden.

Ungefär 17 000 människor är på flykt. En del har sökt sig till sporthallar och skolor och moskéer för att få tak över huvudet. De sover på golvet i fullproppade lokaler.

Nya vulkanutbrott och flodvågor är möjliga, och därför uppmanas invånarna att hålla sig på minst en halv kilometers avstånd från stränderna.

Carita i västra Indonesien illa åtgånget av tsunamin

En video filmad av en drönare visar den stora förödelsen i Carita i den indonesiska provinsen Banten efter flodvågen i Sundasundet.

Jordbruksområdena i Carita drabbades svårt och många byggnader kollapsade.

Anak Krakatau - resterna av den stora vulkanen Krakatau

Anak Krakatau finns i Sundasundet mellan Sumatra och Java, och är egentligen resterna av den stora vulkanen Krakatau som fick ett våldsamt utbrott år 1883.

Då kollapsade den största delen av ön Krakatau och störtade i havet. Den sönderföll i små vulkaniska öar. Förödande flodvågor ledde till att över 36 000 människor omkom i Banten.

Ljudet av kollapsen uppges ha hörts så långt bort som Mauritius, Indien och Australien, och tsunamivågen registrerades till och med i Engelska kanalen.

En stor del av vulkanaskan kastades högt upp i atmosfären vid utbrottet och orsakade atmosfäriska störningar och optiska fenomen över hela jorden.

Efter utbrottet 1883 var området lugnt fram till 1927, då en ny vulkan trängde upp. Vulkanen döptes till Anak Krakatau ("Krakataus son")

Sedan dess har Anak Krakatau varit mycket aktiv - särskilt sedan mitten av 1990-talet.

Förutom Anak Krakatau består ögruppen Krakatau av ytterligare tre små öar - Rakata, Panjang och Sertung - som alla är rester av historiska och förhistoriska utbrott.