Hoppa till huvudinnehåll

Tennisårets vassaste servare: John Isner bland herrarna och Julia Görges bland damerna

John Isner har världens bästa serve.
John Isner har världens bästa serve. John Isner har världens bästa serve. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press John Isner,tennis

De internationella proffsorganisationerna ATP och WTA har summerat det gångna tennisåret med en hel del statistik, bland annat servestatistik. Amerikanen John Isner hade igen den vassaste serven bland herrarna, medan tyskan Julia Görges slog mest serveäss bland damerna.

Den 208 centimeter långe John Isner har hört till världens ungefär 20 bästa tennisspelare alltsedan 2010, men det är framför allt när han servar som han vinner sina game.

Under år 2018 vann Isner ofattbara 93,6 % av de game där han fick serva; totalt 805 av 860. Tvåa i den statistiken var den rutinerade schweizaren Roger Federer som vann 91,1 % av sina servegame. Kanadensaren Milos Raonic var den tredje spelaren som presterade över 90 % i den här statistiken.

Samma trio placerade sig högst på listan också vad poäng under den egna serven beträffar: då med Raonic (82,99 %) som etta före Isner (80,94 %) och Federer (80,2 %).

Också mätt i serveäss var Isner överlägsen etta med sina 1213 raka segerslag på sin egen serve (på 54 matcher). Det ger ett medeltal på över 22 per match! En annan spelare, Sydafrikas Kevin Anderson klarade 1000-servesgränsen: han slog totalt 1082 serveäss under det gångna kalenderåret (på 66 matcher, vilket ger snittet 16 och lite på). Raonic (788 serveäss på 45 matcher med snittet 17,5) var god trea men blev över fyrahundra serveäss bakom Isner. Australiens Nick Kyrgios hade ett också mycket bra äss-snitt, nästan 20, med 713 serveäss på 36 matcher.

Goerges i topp

Bland damerna var Tysklands Julia Görges den som slog klart flest serveäss. Hon kom upp till 492 på 68 matcher, vilket ger ett medeltal på drygt sju. Tvåan Karolina Pliskova från Tjeckien kom upp till 393 serveäss på 70 matcher. Hollands Kiki Bertens var god trea med 325 serveäss på 69 matcher. Världsettan, rumänskan Simona Halep blev långa vägar efter med sina 108 serveäss på 55 matcher.

Julia Görges har damtennisens bästa serve.
Julia Görges har damtennisens bästa serve. Julia Görges har damtennisens bästa serve. tennis,Julia Görges

Två damspelare vann över 80 % av sina servegame men eftersom de endast spelade två respektive tre matcher under 2018 är deras sampel för litet. Bäst här är Serena Williams – amerikanskans segerprocent vid egna servar var 79,1 %. Å andra sidan var även hennes matchantal aningen lägre än många av konkurrenternas; 24 matcher.

Australiens Ashleigh Barty spelade 61 matcher och vann 78,7 % av sina servegame medan Görges motsvarande siffror var 68 matcher och 78,6 %. Samma spelare placerade sig också högst vad vunna poäng vid egen serve beträffar.

Mera statistik om damernas WTA-tennis hittas här medan man här kan botanisera bland herrarnas ATP-statistik.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport